Σημαντικά ζητήματα αντισυνταγματικότητας εγείρει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, σύμφωνα με τον βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Συρμαλένιο, ο οποίος συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση στρέφει χιλιάδες νέους και νέες στα ιδιωτικά κολέγια, προς εξυπηρέτηση μεγάλων συμφερόντων.
Επιπλέον, αντί να ενισχύσει τα Πανεπιστήμια με καθηγητές, εξοπλισμό και εργαστήρια, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δαπανήσει τα λεφτά των φορολογουμένων πολιτών σε κάμερες και ειδικούς φρουρούς, ενώ με μια σειρά άλλων διατάξεων γίνεται περισσότερο ορατή από ποτέ η σκληρά ταξική προσέγγιση της για την ανώτατη εκπαίδευση.
«Δεν θα επιτρέψουμε την περιστολή των δικαιωμάτων της παιδείας και της έρευνας» αναφέρει χαρακτηριστικά σε δήλωση του ο κ. Συρμαλένιος, το πλήρες περιεχόμενο της οποίας έχει ως εξής:
Στις 30 Ιανουαρίου κατατέθηκε στη Βουλή προς ψήφιση ένα Νομοσχέδιο του Υπουργού Παιδείας με πρωταγωνιστή τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη(!). Στις 10 ημέρες που έχουν μεσολαβήσει σχεδόν σύσσωμη η ακαδημαϊκή κοινότητα, οι μαθητές και φοιτητές της χώρας, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, παραγωγικοί και κοινωνικοί φορείς, ακόμα και επιφανή στελέχη και πρώην υπουργοί της ΝΔ τάχθηκαν κατά του νομοσχεδίου και ζήτησαν την απόσυρσή του.
Το νομοσχέδιο εγείρει σημαντικά ζητήματα αντισυνταγματικότητας, όπως παραβίαση των αρχών της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της πλήρους αυτοδιοίκησης με την πρόβλεψη για αστυνομική παρουσία στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα με τη σύσταση ειδικού σώματος (ΟΠΠΙ) και την υποχρεωτική εφαρμογή συστήματος ελεγχόμενης πρόσβασης καθώς και την εγκατάσταση συστημάτων ασφαλείας και μέσων επιτήρησης στους χώρους των ιδρυμάτων. Ενστάσεις τις οποίες καταθέσαμε στη Βουλή ως αξιωματική αντιπολίτευση, μαζί με άλλα κόμματα και απορρίφθηκαν.
Η κυβέρνηση, έχοντας ήδη αντιδραστικά καταργήσει το Πανεπιστημιακό Άσυλο, ετοιμάζεται να δαπανήσει 30 εκατομμύρια των φορολογουμένων για να αστυνομεύσει τα παιδιά της ελληνικής κοινωνίας με κάμερες και ειδικούς φρουρούς, αντί να τα επενδύσει σε καθηγητές, εξοπλισμό και εργαστήρια.
Πρόκειται για μια διάταξη για την οποία ακόμα και η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έχει εκφράσει πολύ σοβαρές αντιρρήσεις αλλά και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις της Αστυνομίας. Προσλήψεις από την «πίσω πόρτα» αντί για προσλήψεις καθηγητών…
Παράλληλα, στον Προϋπολογισμό για το 2021, υπάρχει μείωση κατά 13% -γύρω στα 96 εκ. ευρώ- της χρηματοδότησης της πραγματικής λειτουργίας των Πανεπιστημίων.
Σχεδιάζει επίσης η κυβέρνηση μειώνοντας τον αριθμό των εισακτέων κατά περίπου 30% και μεταφέροντας υποκριτικά την ευθύνη εφαρμογής αυτής της απόφασης στις Συγκλήτους, να προσφέρει 25.000 δυνητικούς φοιτητές και φοιτήτριες σε ιδιωτικά κολλέγια, Αναγκάζει λοιπόν η κυβέρνηση χιλιάδες νέους και νέες, να στραφούν στα κολέγια, πληρώνοντας χιλιάδες ευρώ, για να αποκτήσουν ένα πτυχίο.
Και υποκριτικά εισάγει ελάχιστη βάση εισαγωγής στην τριτοβάθμια ενώ ο απορριφθείς του συστήματος των πανελλαδικών εξετάσεων θα μπορεί, πληρώνοντας αδρά να πάρει το πτυχίο της σχολής για την οποία απορρίφθηκε και να έχει τα ίδια δικαιώματα… Διότι η κυβέρνηση έχει ήδη περάσει την εξίσωση των πτυχίων των ελληνικών πανεπιστημίων με τα πτυχία 3ετούς φοίτησης των κολλεγίων η οποία επετεύχθη με τροπολογία και η οποία έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από τα Τεχνικά και Οικονομικά Επιμελητήρια. Αυτός είναι ο ορισμός της αριστείας κατά την Ν.Δ…
Παράλληλα, με άλλη διάταξη πλήττονται τα παιδιά που φοιτούν σε Επαγγελματικά Λύκεια και Εσπερινά, διάσταση η οποία κάνει ορατή την σκληρά ταξική προσέγγιση της κυβέρνησης για την ανώτατη εκπαίδευση.
Εδώ στις Κυκλάδες, στο Νότιο Αιγαίο, είναι φανερό ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ένα δημόσιο περιφερειακό ίδρυμα, το οποίο όφειλε να είναι πυλώνας ανάπτυξης για τα νησιά μας, οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε συρρίκνωση. Ήδη με ψήφισμα της η Γενική Συνέλευση του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου με έδρα τη Σύρο ζητάει και αυτή την απόσυρση του νομοσχεδίου. Το ίδιο έχουν κάνει με ανακοινώσεις τους ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου – Τήνου – Μυκόνου και οι ΕΛΜΕ των Κυκλάδων.
Και όλα αυτά όταν έρευνες αποδεικνύουν την ανωτερότητα των δημοσίων πανεπιστημίων, κάποια εκ των οποίων κατατάσσονται στα καλύτερα του κόσμου και της Ευρώπης. Η ελληνική κοινωνία γνωρίζει τη κατασκευή «ηθικών πανικών» αναφορικά με την «ανομία» στα πανεπιστήμια στην οποία επιδίδονται διαχρονικά οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. καθώς και τα φίλια προς αυτήν Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Γνωρίζει επίσης ότι η αδιάλειπτη εισαγωγή νομοσχεδίων στην οποία έχουμε έντονα καταγγείλει εν μέσω πανδημίας, δεν εξυπηρετεί την δημοκρατία και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους αλλά την εξυπηρέτηση μεγάλων συμφερόντων στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης.
Δεν θα επιτρέψουμε την περιστολή των δικαιωμάτων της παιδείας και της έρευνας. Καλούμε όλους τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς να σταθούν στο πλευρό του δημοσίου πανεπιστημίου και των συνταγματικά κατοχυρωμένων ελευθεριών του. Καταδικάζουμε τον αυταρχισμό της κυβέρνησης, όπως αυτός εκδηλώθηκε για άλλη μια φορά με τις σημερινές (σ.σ. χθεσινές) βιαιοπραγίες ανδρών των ΜΑΤ λίγα μέτρα από το Κοινοβούλιο, τις συλλήψεις των φοιτητών και τους ξυλοδαρμούς φωτορεπόρτερ κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων.