Ν. Συρμαλένιος για Οικονομία: «Μικρά θετικά δείγματα, παρά τις ασφυκτικές συνθήκες»

syrmalenios
admin
21/04/2016 12:55
 
 
 

Έκκληση προς την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και την κυβέρνηση να επιταχύνει τις διαδικασίες που θα βγάλουν την οικονομία από την ύφεση μόλις τελειώσει η αξιολόγηση απηύθυνε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, κατά την παρέμβασή του στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Σύμφωνα με τον βουλευτή, αλλαγές στο Περιουσιολόγιο, τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, την εθελούσια αποκάλυψη εισοδημάτων, τον επανακαθορισμό του Φ.Π.Α. (με ειδική μέριμνα για τα νησιά), τη συνεργασία με χώρες του εξωτερικού (όπως με την Ελβετία για το άνοιγμα των επίμαχων λογαριασμών φοροφυγάδων), θα δώσουν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να «χτυπήσει» τη φοροδιαφυγή και σε αυτό το επίπεδο, ενώ επιπλέον έσοδα μπορεί να προκύψουν από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, των καπνικών, των καυσίμων κ.ά. «Αυτά τα πέντε – έξι σημεία εάν προχωρήσουν, τα αποτελέσματα θα είναι πολύ παραπάνω από όσα έχουν καταγραφεί στον Προϋπολογισμό, διότι αυτά δεν έχουν καταγραφεί στον Προϋπολογισμό του 2016» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Συρμαλένιος.

 

Επίθεση στην αντιπολίτευση

Ο βουλευτής επιτέθηκε, επίσης, στην αντιπολίτευση, η οποία – όπως είπε – «επιρρίπτει το περιεχόμενο αυτών των μέτρων αποκλειστικά στην κυβέρνηση», παρόλο που κι εκείνη έχει μερίδιο ευθύνης, αφού έχει ψηφίσει τον νόμο 4336, δηλαδή, τον νόμο της Συμφωνίας.

«Η αντιπολίτευση κάνει ότι δεν καταλαβαίνει ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε καθεστώς επιτροπείας» ανέφερε σε άλλο σημείο, επισημαίνοντας ότι το κυβερνητικό έργο εξελίσσεται μέσα από ασφυκτικές διαδικασίες και εμπόδια που μπαίνουν καθημερινά από τους θεσμούς και τους δανειστές, οι οποίοι θέλουν να έχουν λόγο για όλα τα νομοσχέδια, καθώς σε διαφορετική περίπτωση κατηγορούν την κυβέρνηση για μονομερή ενέργεια.

 

«Έχουμε θετικά αποτελέσματα»

Στη συνέχεια, έκανε λόγο για «μικρά θετικά δείγματα, παρά τις ασφυκτικές συνθήκες, τα capital controls και το γεγονός ότι πολύς κόσμος υποφέρει», τα οποία «συγκροτούν μία οικονομική δημοσιονομική σταθερότητα» και μπορούν να θεωρηθούν «ως στοιχείο αφετηρίας και όχι ως στοιχείο καταστροφολογίας».

Αυτά, κατά τον κ. Συρμαλένιος είναι τα εξής: α) περισσότερα έσοδα («τα στοιχεία είναι αμείλικτα σε σχέση με τα προσυπολογιζόμενα και για το 2015 και για τους πρώτους μήνες του 2016» είπε ο βουλευτής), β) μείωση των ληξιπρόθεσμων, γ) μικρό πλεόνασμα (του ποσοστού 0,2{ebf2de1fdbfefdec110a02f4c927aa7ce558be84e5a322e6c41137cb467b3c6d}- 0,3{ebf2de1fdbfefdec110a02f4c927aa7ce558be84e5a322e6c41137cb467b3c6d}), δ) πρωτιά στην απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ απ’ όλες τις χώρες της Ε.Ε. και ε) ελάχιστη μείωση της ανεργίας.

Μάλιστα, ανέφερε ότι τα έσοδα παρουσιάζονται περισσότερα, διότι αυξήθηκαν τα έσοδα από την πάταξη μιας μικρής μερίδας (μέχρι τώρα) της φοροδιαφυγής και αυτών που είναι στις λίστες, προσθέτοντας ότι όταν εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι, ώστε να βεβαιωθούν και να εισπραχθούν και άλλα έσοδα, θα υπάρξουν δυνατότητες να μπει η χώρα στο δρόμο της ανάκαμψης.

(Visited 8 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*