Τα παραδοσιακά συριανά παιχνίδια «μάγεψαν» τους Θεσσαλονικείς

admin
12/05/2016 22:54
 
 
 

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η έκθεση παραδοσιακών συριανών παιχνιδιών του χοροδιδάσκαλου Νίκου Σολάρη, η οποία φιλοξενήθηκε από τις 11 μέχρι τις 20 Απριλίου σε σχολεία της Θεσσαλονίκης.

Την έκθεση, που πραγματοποιήθηκε με ευθύνη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου Ελευθερίου-Κορδελιού, την στήριξη της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων του Δήμου Ευόσμου-Ελευθερίου Κορδελιού και την αιγίδα του Δήμου Ευόσμου-Ελευθερίου Κορδελιού (Αντιδημαρχία Παιδείας), επισκέφθηκαν 1.456 μαθητές και μαθήτριες, ενώ υπήρξε και τηλεοπτική κάλυψη από την ΕΤ3 και το κανάλι 4Ε.

Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί ότι τα έσοδα που συγκεντρώθηκαν από το συμβολικό αντίτιμο της εισόδου (ένα ευρώ) δόθηκαν προς ενίσχυση ενός 20χρονου παιδιού του Δήμου Ευόσμου – Ελευθερίου Κορδελιού που βρίσκεται σε αναπηρικό αμαξίδιο με αναπηρία 80{ebf2de1fdbfefdec110a02f4c927aa7ce558be84e5a322e6c41137cb467b3c6d}.

«Το παιδί επισκέφθηκε την έκθεση μαζί με τους στενούς συγγενείς του. Η ζεστή αγκαλιά της μάνας και του πατέρα για αυτή την προσπάθειά μου να έρθω από την Σύρο να κάνω αφιλοκερδώς την έκθεση, αλλά και να τους βοηθήσουμε οικονομικά, ήταν για μένα η μεγαλύτερη ηθική αμοιβή» δήλωσε συγκινημένος ο κ. Σολάρης.

Δάσκαλοι, καθηγητές και μαθητές έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τα συριανά παιχνίδια, όπως τις μπουκλιέδες, το πατίνι, την σβούρα, το τσέρκι κ.α., με το βιβλίο εντυπώσεων στην είσοδο της έκθεσης να γεμίζει από ευμενή και κολακευτικά σχόλια. Στην είσοδο υπήρχαν, επίσης, διαφημιστικό υλικό της Σύρου, λουκούμια και DVD.

Ο κ. Σολάρης δέχθηκε πολλές προτάσεις να γίνει η έκθεση και σε άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, ενώ προσκλήθηκε να συμμετάσχει τον Ιούλιο στο 2ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Παιχνιδιών στην Κοζάνη. Ακόμη, δέχθηκε επισκέψεις από παλιούς μαθητές του, αλλά κι από ανθρώπους που είχε γνωρίσει στο παρελθόν, μέσω της ενασχόλησης του με τον χορό.

Ο χοροδιδάσκαλος εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες προς όλους όσοι συνέβαλαν στην άψογη διοργάνωση, στην στήριξη της έκθεσης με οποιονδήποτε τρόπο, αλλά και την προβολή της, συμβάλλοντας στην εκπλήρωση του φιλανθρωπικού σκοπού της.

«Επέστρεψα στην Σύρο με γεμάτη την καρδιά μου από ευχαριστίες, συγκινητικά και κολακευτικά λόγια για το πρόσωπό μου. Επέστρεψα στην Σύρο με μια ικανοποίηση ότι αυτή η έρευνα μου πάνω στα παιχνίδια δεν πήγε χαμένη. Επέστρεψα στην Σύρο συγκινημένος γιατί παλιοί μαθητές μου ήρθαν να με δουν, διαπιστώνοντας έτσι ότι έχω πολλούς φίλους που δεν με ξεχνούν και εκτιμούν το έργο μου. Επέστρεψα στην Σύρο με ένα τεράστιο παραδοσιακό καλάθι γεμάτο καλές αναμνήσεις, αγάπη, εκτίμηση, ευχαριστίες και νέους φίλους. Επέστρεψα στην Σύρο με μια ψυχική ικανοποίηση ότι αυτή η έκθεση είχε και φιλανθρωπικό σκοπό. Εύχομαι Θανάση την επόμενη φορά που θα επισκεφθώ την Θεσσαλονίκη να είσαι καλά και να παίξουμε μαζί τις Μπουκλιέδες, το Πατίνι, την Σβούρα, το Τσέρκι και ό,τι άλλο σε εντυπωσίασε από αυτά που είδες» κατέληξε ο κ. Σολάρης.

(Visited 65 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*