«Κήποι ανάμεσα»: Έκθεση ζωγραφικής Ιόλης Ξιφαρά στην Ερμούπολη

admin
07/06/2016 22:46
 
 
 

Το Σάββατο 11 Ιουνίου στις 20.30 θα γίνουν τα εγκαίνια της ατομικής έκθεσης ζωγραφικής «Κήποι ανάμεσα» της Ιόλης Ξιφαρά, στην Αίθουσα Τέχνης «Γ. & Ε. Βάτη» στο ισόγειο του δημαρχείου Ερμούπολης, σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Λουίζας Καραπιδάκη.


Η έκθεση είναι η πρώτη μεγάλη ατομική της ζωγράφου μετά το 2013 και αποτελεί προϊόν πολυετούς εργασίας και προβληματισμού. Οι κήποι της Ιόλης Ξιφαρά βρίσκονται ανάμεσα στον ουρανό και τη γη, ανάμεσα στο απτό και το συμβολικό, ανάμεσα στην ελπίδα και την αβεβαιότητα: «Κόσμοι ανάμεσα, μια χώρα ανάμεσα, κήποι ανάμεσα, μια και οι κήποι είμαστε εμείς».

Για τον κατάλογο της έκθεσης έχει γράψει ο διεθνούς φήμης Έλληνας ζωγράφος Αλέκος Φασιανός: «Η Ιόλη Ξιφαράζωγραφίζει κήπους. Κήπους που έχουν ζώα, ανθρώπους, φυτά, πουλιά, όλα συνυπάρχουν, μέσα σε μια χρωματιστή πανδαισία. Η Ξιφαρά έχει χρωματική ικανότητα και μια χρωστική ουσία που σε μαγεύει».

Η επιμελήτρια της έκθεσης Λουίζα Καραπιδάκη επισημαίνει ότι «οι πολυδιάστατες εννοιολογικές αναφορές στο έργο της Ιόλης Ξιφαρά παραπέμπουν σε πανάρχαιους μύθους, αλλά και σε δοξασίες και παραδόσεις των νεώτερων χρόνων. Παρόλα αυτά, η σημασιολογική διάσταση του έργου της δεν επιβαρύνεται με περιττές ζωγραφικές αναφορές, αλλά περιορίζεται σε ελάχιστους θεματικούς υπαινιγμούς. Ενεργοποιεί έτσι τη φαντασία του θεατή και, μεταφέροντάς τον σε «άχρονους χρόνους», τον αφήνει ελεύθερο να εκλάβει και να ερμηνεύσει το έργο της, όπως ο ίδιος το επιθυμεί».

Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης.             

 

Info

Διάρκεια έκθεσης: 11 Ιουνίου – 5 Ιουλίου

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα ως Παρασκευή 11:00-14:00, Δευτέρα και Τρίτη, Παρασκευή και Σάββατο 19:00-22:00.

 

 

Who is who

Η Ιόλη Ξιφαρά γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εκεί δέχτηκε την πρώτη ενθάρρυνση να ακολουθήσει καλλιτεχνική σταδιοδρομία από τον καθηγητή των τεχνικών Τάσο Μουζάκη.

Η καθοριστική στιγμή που αποφάσισε να γίνει ζωγράφος ήταν όταν γνώρισε τη ζωγράφο και γλύπτρια Βάνα Ξένου. Παρακολούθησε το φροντιστήριο σχεδίου του Βρασίδα Βλαχόπουλου, του Τάσου Ρήγα και του Νίκου Στέφου, και διδάχτηκε την τεχνική της βυζαντινής ζωγραφικής από τον Δημήτρη Φώτου και τον ΚώσταΑργύρη.

Από το 1989 ως το 1994 σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα στα εργαστήρια του Χρόνη Μπότσογλου και του Δημήτρη Μυταρά. Το 1990, 1991, και το 1992 έλαβε το αριστείο εργαστηρίου. Το 1992-1993 σπούδασε στην ÉcoleNationaleSuperieurdesBeauxArts στο Παρίσι όπου έμαθε την τεχνική της νωπογραφίας (φρέσκο). Εκτός από την επίσημη εκπαίδευση μαθήτευσε για πολλά χρόνια δίπλα στον Αλέκο Φασιανό.

Έχει κάνει πολλές προσωπικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές συλλογικές. Εμπνέεται κυρίως από τη φύση, τη μουσική, τον έρωτα, από οτιδήποτε το υψηλό στη ζωή. Η ανθρώπινη μορφή, τα λουλούδια, τα πουλιά, οι άγγελοι είναι θέματα που επανέρχονται διαρκώς στη ζωγραφική της. Ζωγραφίζει ελαιογραφία, ακουαρέλα και νωπογραφία (φρέσκο). Δίνει μεγάλη σημασία στο υλικό. Πιστεύει ότι η φωτογραφία δεν αποδίδει πιστά την ζωγραφική. Πολύ συχνά ζωγραφίζει σε χρυσό βάθος, κατά τη βυζαντινή παράδοση. Την εμπνέει η ζωή, αλλά αναζητεί πάντοτε το πνευματικό πίσω από τα αντικείμενα.

Πίνακές της βρίσκονται σε πολλές ιδιωτικές συλλογές σε Ελλάδα και εξωτερικό. Από το 2010 συνεργάζεται με την Γκαλερί Σκουφά, Αθήνα.

(Visited 39 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*