Το πρώτο φεστιβάλ αποκλειστικά αφιερωμένο στο λαούτο έρχεται στη Νάξο

laoyto
Newsroom
13/07/2022 17:22
 
 
 

 

Ένα φεστιβάλ αποκλειστικά για τη νησιώτικη παραδοσιακή μουσική και ιδιαίτερα την ξεχωριστή θέση του λαούτου, ως όργανο που εναλλάσσεται άλλοτε στη θέση του συνοδευτικού οργάνου στο βιολί και άλλοτε στη θέση του πρωταγωνιστικού μουσικού οργάνου των νησιώτικων τραγουδιών, θα πραγματοποιηθεί στις 15 και 16 Ιουλίου στη Νάξο.

Το 1ο Φεστιβάλ Λαούτου «Με μπροστάρη το Λαούτο» αποτελεί μια ιδέα του Βαγγέλη Κονιτόπουλου, ο οποίος έχει αναλάβει και την καλλιτεχνική επιμέλεια του.

Την Παρασκευή 15 Ιουλίου στις 20:30, εναρκτήρια μέρα του Φεστιβάλ, θα παρουσιαστεί στον Αρχαιολογικό χώρο των Υρίων ένα μοναδικό κονσέρτο με βάση τα ωραιότερα νησιώτικα (και όχι μόνο) τραγούδια που έχουν ως κύριο όργανο το Λαούτο, στο οποίο θα συμμετέχουν 10 Ναξιώτες λαουτιέρηδες, μεταξύ των οποίων οι Αντώνης Κονιτόπουλος, Βαγγέλης Κονιτόπουλος, Βαγγέλης Κακλαμάνος κ. ά., καθώς και 10 κορυφαίοι εκπρόσωποι του ξεχωριστού μουσικού χρώματος στο Λαούτο, από άλλα νησιά του Αιγαίου (Πάρος, Σαντορίνη, Κύθνος, Άνδρος κλπ.).

Μαζί τους θα τραγουδήσουν σπουδαίοι τραγουδιστές, όπως ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος, η Μαρία Σκουλά και η Στελίνα Κονιτοπούλου. Ένα μοναδικό κονσέρτο που θα αποτελέσει στοιχείο καταγραφής του νησιώτικου πολιτισμού, το οποίο θα προλογίσει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Φραγκίσκος Κουτελιέρης.

Τη δεύτερη και τελευταία μέρα του Φεστιβάλ θα επιστεγάσει μια μεγάλη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Ιουλίου στις 21:00, στην Παραλία της Χώρας, με τη συμμετοχή πολλών κορυφαίων μουσικών και τραγουδιστών του νησιώτικου τραγουδιού από τη Νάξο (Μαριά Σκουλά, Αγγελική Κονιτοπούλου, Βαγγέλης Κονιτόπουλος, Γιάννης Βιντζηλαίος κ.α.).

Το φεστιβάλ πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων και της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου, ενώ χορηγός μετακίνησης είναι η Blue Star Ferries.

Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη και τις δύο μέρες.

(Visited 992 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*