Παρουσίαση νέου βιβλίου του κ. Νίκου Αλιπράντη «Μια Αρσακειάδα στην Αθήνα του 19ου αιώνα. Το λεύκωμα της Σοφίας Θραψιάδου (1890)»

admin
18/12/2014 13:21
 
 
 

Το νέο βιβλίο του φιλόλογου και συγγραφέα Νίκου Χρ. Αλιπράντη

 με τίτλο «Μια Αρσακειάδα στην Αθήνα του 19ου αιώνα. Το λεύκωμα της Σοφίας Θραψιάδου (1890)» παρουσιάστηκε την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Λόγου της Στοάς του Βιβλίου του Αρσακείου Μεγάρου, στο κέντρο της Αθήνας.

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας (Σ.Α.Φ.Ε.). η πρόεδρος του οποίου Νονίκη Πέρδικα προλόγισε κατά την παρουσίαση του βιβλίου, ενώ κύριοι ομιλητές ήταν ο Καθηγητής Λαογραφίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Μανόλης Σέργης και η Φιλόλογος Αθηνά Πέππα – Μεσσήνη. Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης, ο Δημήτριος Στυλ. Κορρές (ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών), ο Εμμανουήλ Μαρμαράς (Καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Πρόεδρος της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών) και ο Στέφανος Λέπουρας (τ. Έπαρχος, συγγραφέας και Πρόεδρος της Ένωσης Κυκλαδικού Τύπου). Ποιήματα απήγγειλε η Κατερίνα Δέφνερ – Καφή (Καθηγήτρια Ωδείου Αθηνών, Ποιήτρια και Μουσουργός).

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης συντόνισε ο Εμμανουήλ Λιγνός (Νομικός, Δημοσιογράφος, Διευθυντής της Εφημερίδας «Θηραϊκά Νέα»).

Σύμφωνα με τον φιλόλογο Γιάννη Λογαρά, το περιεχόμενο του νέου βιβλίου του κ. Αλιπράντη δίνει την ευκαιρία στον αναγνώστη να περιηγηθεί στην Αθήνα του 19ουαιώνα, ιδίως της εικοσαετίας 1870-1890 μέσα από τις πληροφορίες που δίνει ο ίδιος ο κ. Αλιπράντης και μέσω των λοιπών στοιχείων που παρατίθενται (π.χ. κείμενα αθηναιοκεντρικά διάσημων συγγραφέων, ποιητών κλπ), όπως επίσης και μέσω κατάλληλου φωτογραφικού υλικού αρχειακής φύσεως και φωτογραφιών με κτίρια και ναούς (της περιοχής του Ψυρρή κλπ), που υπάρχουν και σήμερα, αλλά που συνδέουν κατάλληλα με το παρελθόν της Αθήνας και με το περιεχόμενο του βιβλίου.

Ακόμη, δίνονται πληροφορίες για τα Αρσάκεια σχολεία, ενώ δίνονται και περιεχόμενα του λευκώματος ιδίως ποιήματα, αλλά γίνεται και μια γενικότερη αναφορά στα λευκώματα της εποχής εκείνης, που (ως προς τη μορφή) είναι διαφορετικά από σύγχρονα «λευκώματα» (αν μπορούμε να ονομάσουμε έτσι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κυρίως Facebook).

Όπως αναφέρει ο κ. Λογαράς, στο λεύκωμα της Σοφίας Θραψιάδου ο αναγνώστης μπορεί να βρει τους προβληματισμούς και τον συναισθηματικό κόσμο των μαθητριών του Αρσακείου της εποχής εκείνης. Στο λεύκωμα παρουσιάζονται υπαρξιακές ανησυχίες, συναισθήματα φιλίας, έρωτα, πικρίες κλπ. Ένα περιεχόμενο γεμάτο από πολλές σκέψεις, εντυπώσεις αλλά και λυρισμό. Αυτοσχέδιες ποιήτριες γράφουν τους στίχους τους αποκαλύπτοντας τον εσωτερικό κόσμο, τα όνειρα, τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες των τότε μαθητριών του Αρσακείου, που μπορούμε γενικεύοντας να ειπωθεί ότι είναι γενικότεροι προβληματισμοί της εκάστοτε μαθητιώσας νεολαίας ιδίως των προηγούμενων εποχών.

Όπως είπε, μιλώντας κατά την εκδήλωση ο Καθηγητής Μανόλης Σέργης, τέτοια λευκώματα, όπως και λαϊκά απομνημονεύματα, σημειώματα κλπ., αποτελούν πλέον ενδιαφέρον (όσο και καινούργιο) αντικείμενο της επιστήμης της Λαογραφίας στα οποία αξίζει να δοθεί προσοχή και να μελετηθούν συστηματικά. Από την άποψη αυτή ο κ. Αλιπράντης πρωτοπορεί στον τομέα αυτό με την παρουσίαση του λευκώματος τη γιαγιάς του Σοφίας Θραψιάδου.

Το παρουσιασθέν βιβλίο είναι το 41ο βιβλίο του ακαταπόνητου ερευνητή και συγγραφέα φιλόλογου κ. Αλιπράντη, ο οποίος στη μακρόχρονη συγγραφική δραστηριότητά του έχει προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες και στην επιστημονική έρευνα γενικότερα αλλά ειδικότερα των θεμάτων των Κυκλάδων και κυρίως της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Πάρου και έχει τιμηθεί και με σημαντικές διακρίσεις (όπως π.χ. από τη Γλωσσική Εταιρεία της Ακαδημίας Αθηνών κ.ά.).

Η προσφορά του κ. Αλιπράντη και στην επιστήμη και στις Κυκλάδες και την Πάρο είναι ανεκτίμητη. Η ποιότητα του έργου του τον καταξιώνει σαν ένα πολύ σπουδαίο Έλληνα επιστήμονα, λόγιο  και συγγραφέα. Ο ίδιος εκδίδει ανελλιπώς επί δεκαετίες και το αξιόλογο περιοδικό «Παριανά Γράμματα».

Η προαναφερθείσα εκδήλωση για το νέο βιβλίο του κ. Αλιπράντη ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα και σημαντική και για τις (ή στα νεώτερα χρόνια τις και τους) αποφοίτους των Αρσακείων Σχολείων, αλλά και για τους Κυκλαδίτες της Αθήνας (σε μια εκδήλωση και με αρκετό κυκλαδικό «χρώμα») και για τους λοιπούς παρευρεθέντες την εκδήλωση.

(Visited 140 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*