«Ο Καλλιτέχνης»: Μυστικά και συναισθήματα στο διάβα του χρόνου

o kallitexnis 2017
admin
16/08/2017 10:22
 
 
 

Δύο ιστορίες γεμάτες ανατροπές, σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους. Ένας ανώνυμος καλλιτέχνης του Κυκλαδικού πολιτισμού κι ένας αρχαιολόγος της σύγχρονης εποχής. Οι δρόμοι τους ενώνονται, μέσω μιας ανασκαφής, με την αρχαιολογική σκαπάνη να φέρνει στο φως μόνο χαμένους πολιτισμούς, αλλά και καλά κρυμμένα μυστικά…
Το μυθιστόρημα του Βαγγέλη Ντελή «Ο Καλλιτέχνης» στηρίζεται στα ανθρώπινα συναισθήματα, τα οποία είναι αυτά που καθορίζουν την εξέλιξη της ζωής, αλλά και του πολιτισμού και παραμένουν αναλλοίωτα στο διάβα του χρόνου.
Η παρουσίαση του εξαιρετικού βιβλίου θα γίνει την Παρασκευή 18 Αυγούστου στις 8:30 το βράδυ στο Θεατρικό Μουσείο «Ιάκωβος Καμπανέλλης» (Γρόττα) και γι’ αυτό θα μιλήσει ο φιλόλογος και πρώην βουλευτής Νίκος Λεβογιάννης, ενώ αποσπάσματα θα διαβάσει η Κατερίνα Σιδερή, μέλος του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ. Επίσης, ο συγγραφέας θα αναφερθεί με διαφάνειες στην προϊστορική Νάξο και τον Κυκλαδικό Πολιτισμό. Τον συντονισμό της παρουσίασης θα κάνει ο δημοσιογράφος Νικόδημος Λιανός.

Γύρω στο 2.300 π.Χ. ένας ανώνυμος καλλιτέχνης, τον οποίο ονομάζουμε συμβατικά Καλλιτέχνη Γουλανδρή, δημιουργεί κυκλαδικά ειδώλια απαράμιλλης τέχνης. Το 1997 μ.Χ. ένας αρχαιολόγος επιχειρεί να αναβιώσει μια παλαιότερη ανασκαφή στη Νάξο, αναζητώντας το σημαντικότερο εργαστήριο των κυκλαδικών ειδωλίων, το οποίο δημιουργούσε έργα τέχνης για έξι αιώνες.
Παράλληλα με τις έρευνες του αρχαιολόγου, παρακολουθούμε την πορεία του Καλλιτέχνη Γουλανδρή από τη Νάξο, όπου γεννήθηκε, στη Σαντορίνη, όπου γνωρίζει μια όμορφη και δυναμική γυναίκα, και έπειτα στη μινωική Κρήτη, όπου καταφεύγει στο παλάτι του Μίνωα ζητώντας του να απελευθερώσει τη Θήρα και τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων. Οι επιθυμίες του Μίνωα όμως και η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης έχουν απρόβλεπτες συνέπειες στη ζωή όλων.
Η αγάπη για την τέχνη και τη ζωή οδηγεί τους ήρωες δύο διαφορετικών εποχών να βρουν το δρόμο προς τη λύτρωση και την ευτυχία. Ο μεν καλλιτέχνης χαρακτηρίζει με τα ειδώλιά του ολόκληρο τον Κυκλαδικό Πολιτισμό, ο δε σύγχρονος αρχαιολόγος ανακαλύπτει βήμα – βήμα τις δικές του χαμένες ρίζες.

(Visited 50 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*