«Πρεμιέρα» για την Κινηματογραφική Λέσχη Νάξου με προβολή ταινίας και έκθεση φωτογραφίας

to koritsi poy me esose kln
admin
22/11/2017 14:12
 
 
 

Με τη βραβευμένη ταινία «Το κορίτσι που μου έσωσε τη ζωή» του Hogir Hirori ξεκινά τις προβολές της για τον φετινό χειμώνα η Κινηματογραφική Λέσχη Νάξου.

Η ταινία, που εντάσσεται στο αφιέρωμα στο σουηδικό κινηματογράφο, θα προβληθεί αύριο στις 9 το βράδυ, ενώ παράλληλα θα εγκαινιαστεί και η έκθεση φωτογραφίας του Karsten Klaehn (Καστανίδης) με δεκάδες πορτρέτα και όψεις της καθημερινής ζωής.

to koritsi poy me esose kln 2
Λίγα λόγια για το έργο «Το κορίτσι που μου έσωσε τη ζωή» (The girl who saved my life, παραγωγής 2016): Τον Αύγουστο του 2014, ο κινηματογραφιστής Χογκίρ Χιρορί επιστρέφει από τη Σουηδία όπου ζει με την έγκυο γυναίκα του, στην πατρίδα του, το Ιρακινό Κουρδιστάν, για να κάνει γυρίσματα για τις θηριωδίες του ISIS. Πάνω από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έγιναν πρόσφυγες για να γλιτώσουν και τώρα ο ίδιος κατευθύνεται στα βουνά, όπου κρύβονται εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων χωρίς φαγητό ούτε νερό, περικυκλωμένοι από τον ISIS.
Πηγαίνοντας προς το ελικόπτερο, βρίσκει στο δρόμο του ένα 11χρονο κορίτσι πεσμένο στο έδαφος κάτω από τον καυτό ήλιο. Αποφασίζει να μείνει για να τη βοηθήσει και δεν ανεβαίνει στο ελικόπτερο, το οποίο συνετρίβη. Έτσι, το κοριτσάκι του έσωσε τη ζωή. Αργότερα, ψάχνοντας να το ξαναβρεί, συναντά θύματα των θηριωδιών του ISIS και καταγράφει τις ρημαγμένες ζωές τους.
Ο σκηνοθέτης ήταν από τους πρώτους που κατέγραψε την κτηνωδία των Ισλαμιστών και βοήθησε να αφυπνιστούν οι συνειδήσεις και οι άνθρωποι να αρχίσουν να βοηθούν τους πρόσφυγες που έφευγαν για να γλιτώσουν από τον απόλυτο τρόμο του ISIS.
To ντοκιμαντέρ βραβεύτηκε με το Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Γκέτεμποργκ.
Περισσότερες πληροφορίες και το τρέιλερ της ταινίας εδώ:
http://thegirlwhosavedmylife.com

 

Karsten Klaehn (Καστανίδης): Ένας Βερολινέζος που λάτρεψε τη Νάξο
Φωτογράφος, αναζητητής και συλλέκτης της «μοναδικής στιγμής», ο Karsten Klaehn από το Βερολίνο ήταν ερωτευμένος με τη Νάξο, την οποία άρχισε να επισκέπτεται από την δεκαετία του ’70 και μέχρι τον θάνατο του το 2015.
Ο «Καστανίδης», όπως τον αποκαλούσαν οι φίλοι του στο νησί, φωτογράφιζε με πάθος παραδοσιακές εκδηλώσεις, γιορτές και τοπία της Νάξου, αιχμαλωτίζοντας στο φιλμ στιγμές από την καθημερινότητα και τις επίσημες στιγμές των Ναξιωτών, με αποτέλεσμα να αφήσει ως «κληρονομιά» μια μεγάλη συλλογή φωτογραφιών.
Εργάστηκε ως εκπαιδευτικός στο Λύκειο Friedrich-List-Schule του Βερολίνου, όπου δίδασκε αγγλικά και φωτογραφία. Με δική του πρωτοβουλία και σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Νάξου – διαμέσου του ευρωπαϊκού προγράμματος Leonardo Da Vinci – ξεκίνησε μια σειρά εκπαιδευτικών επισκέψεων μεταξύ των σχολικών κοινοτήτων του Friedrich-List-Schule και του ΕΠΑΛ Φιλωτίου, κατά τα έτη 2008-2010. Για τη συνεργασία αυτή, η ΚΛΝ έλαβε έπαινο από τη διεύθυνση του Friedrich-List-Schule.
«Οργανώσαμε αυτή την έκθεση για να τιμήσουμε τον παλιό, καλό μας φίλο Κάρστεν […] Σας προσκαλούμε να την επισκεφθείτε είτε για να αναζητήσετε τον εαυτό σας και γνωστά σας πρόσωπα ανάμεσα σε δεκάδες πορτρέτα, είτε να κάνετε ένα ταξίδι στον χρόνο μέσα από τον φωτογραφικό φακό ενός Γερμανού που λάτρεψε τη Νάξο» αναφέρει σε δελτίο Τύπου η Κινηματογραφική Λέσχη Νάξου.
Η έκθεση θα λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια των χειμερινών προβολών της Λέσχης, σε χώρους της πρώην Σχολής Ουρσουλινών στο Κάστρο.

karsten poster

(Visited 25 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*