Το «Καμίνι» πήρε φωτιά στο Γαλάτσι στην παρουσίαση του βιβλίου του Θανάση Περιστεράκη (video+φώτος)

Θανάσης Περιστεράκης
Newsroom
25/11/2025 11:50

 

Μια βραδιά γεμάτη τραγούδι, συγκίνηση και δημιουργούς στο Πολιτιστικό Κέντρο Γαλατσίου για το νέο βιβλίο του Ναξιώτη στιχουργού

Χθες το βράδυ ήταν η γιορτή του Θανάση Περιστεράκη. Του ναξιώτη στιχουργού των 600 μελοποιημένων τραγουδιών. Αφορμή για τη μεγάλη προσέλευση του κόσμου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Γαλατσίου, στο «Καμίνι», ήταν η παρουσίαση του βιβλίου του με τίτλο «του έρωτα και της θάλασσας…».

Θανάσης Περιστεράκης

Το βιβλίο, που επιμελήθηκε ο Κώστας Μπαλαχούτης, διακεκριμένος ερευνητής και ιστορικός του ελληνικού τραγουδιού με πλούσια συγγραφική δραστηριότητα, εξέδωσαν οι εκδόσεις «Ενάλιος». Ο Μπαλαχούτης ήταν και ο συντονιστής της παρουσίασης, μιλώντας για τον Περιστεράκη, το είδος τραγουδιού που υπηρετεί και γενικότερα για τη μουσική, τα τραγούδια, τον κοινωνικό τους ρόλο και τη χρησιμότητα των βιβλίων και του συγκεκριμένου ειδικά, που είναι ένα επαγγελματικό οδοιπορικό και βιογραφικό της στιχουργικής πορείας του συγγραφέα από τα μαθητικά του ακόμα χρόνια. Στο βιβλίο μιλούν για τον Περιστεράκη και τη συνεργασία τους καλλιτέχνες, που οι περισσότεροι απ’ αυτούς ήταν χθες στο «Καμίνι» και απέδωσαν τραγούδια που έχουν συνθέσει ή τραγουδήσει πάνω σε στίχους του Περιστεράκη: Αγγελική και Στέλλα Κονιτοπούλου, Βαγγέλης Κονιτόπουλος, Λέτα Κορρέ, Πολυχρόνης Κορρές, Ελένη Λεγάκη, Μιχάλης Λιαγούρης, Λευτέρης Μπαλαφούκος, Νίκος Χατζόπουλος, Μαρία Σκουλά, Νίκος Κλουβάτος. Όλοι ήταν εξαιρετικοί, με κορυφαία στιγμή την παρουσίαση του νέου τραγουδιού «Πιτσιρικάδες πάλι» (σε στίχους Περιστεράκη και μουσική Βαγγέλη Κονιτόπουλου) από το ντουέτο Βαγγέλη Κονιτόπουλου-Νίκου Χατζόπουλου. Μεγάλος απών, για λόγους υγείας, ο Μανώλης Μπαρμπεράκης.

Θανάσης Περιστεράκης
Φωτογραφία: Γιάννης Πρεβενιός

Το βιβλίο συνοδεύεται από σχετικό φωτογραφικό υλικό και κλείνει με την παράθεση 12 ποιημάτων του Περιστεράκη και 54 επιλεγμένων τραγουδιών του, που έχουν μελοποιηθεί, και έχουν διασκεδάσει και διασκεδάζουν πολύ κόσμο, άσχετα αν γνωρίζουν τον στιχουργό. Οι στιχουργοί, ακόμα και σήμερα, λιγότερο πάντως από παλαιότερα, παραμένουν ως συντελεστές του καλλιτεχνικού προϊόντος στη σκιά του συνθέτη και του τραγουδιστή.

Θανάσης Περιστεράκης

Το μόνο που έλειπε χθες από τον πλούτο και την ποικιλία των αισθητικών, μουσικών και πνευματικών συναισθημάτων ήταν ο χορός, γιατί η αίθουσα δεν προσφερόταν για χοροστάσι. Παρ’ όλα αυτά, το τραγούδι ήταν στα χείλη όλων, σιγοτραγουδούσαν, χειροκροτούσαν και τα πόδια τους, ανήσυχα, «έπαιζαν» στους σκοπούς των τραγουδιών που ακούγονταν. Ένας μάλιστα ακροατής των στίχων του Περιστεράκη δεν συγκρατήθηκε: «Είν’ ο στίχος σου Καμίνι/ που φουντώνει και δεν σβήνει».

Θανάσης Περιστεράκης
Φωτογραφία: Γιάννης Πρεβενιός

Το βιβλίο παρουσίασαν η Πηνελόπη Χερουβείμ, η Σοφία Χάλκου και ο Δημήτρης Καρούσης, χορηγός της έκδοσης, ενώ χαιρέτισε η εκδότρια του «Ενάλιος» Ελένη Κεκροπούλου και ο συγγραφέας και στιχουργός.

Θανάσης Περιστεράκης

Στο πνευματικό «καμίνι» του, ο δημιουργός λειώνει και σφυρηλατεί το σκληρό μέταλλο της ζωής και το μεταπλάθει σε απλά, γνήσια ερωτικά τραγούδια και αισθήματα. Γι’ αυτό αγγίζουν τις ψυχές των ανθρώπων. Με αυτά γιορτάζουν, τραγουδούν, γλεντούν, ξεδίνουν, βρίσκουν στις λέξεις τους ένα ή πολλά κομμάτια της ζωής τους, δίνουν χώρο στο χορό και κοροϊδεύουν προσωρινά τον χάρο.

Περισσότερες φωτογραφίες

Θανάσης Περιστεράκης Θανάσης ΠεριστεράκηςΘανάσης Περιστεράκης

Θανάσης Περιστεράκης
Φωτογραφία: Γιάννης Πρεβενιός

Θανάσης Περιστεράκης Περιστεράκης Περιστεράκης Περιστεράκης Περιστεράκης Θανάσης Περιστεράκης Περιστεράκης Περιστεράκης

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις