Γιατί γιορτάζουμε την Τσικνοπέμπτη;

 
 
 

(Νάξος: Τσικνοπέμπτη 2018)

Η Τσικνοπέμπτη είναι μια μέρα που περιλαμβάνει κρέας, αλκοόλ και διασκέδαση και είναι σίγουρα η χαρά των κρεατοφάγων.

Στις ταβέρνες επικρατεί το αδιαχώρητο ενώ σε ταράτσες, μπαλκόνια και αυλές όλο και κάποια παρέα ή οικογένεια θα βρει την ευκαιρία να ανάψει μια ψησταριά για… το έθιμο!

Γιατί γιορτάζουμε όμως την Τσικνοπέμπτη; Πώς καθιερώθηκε; Τι το ιδιαίτερο έχει αυτή η μέρα και τι σημαίνει για την Ορθοδοξία, τη λαογραφία και τις παραδόσεις μας;

Ας μάθουμε λοιπόν τη θεωρητική γνώση πριν πιάσουμε τις ψησταριές και τα κάρβουνα.

1. Η Τσικνοπέμπτη γιορτάζεται 11 ημέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα, την Πέμπτη της 2ης εβδομάδας της Αποκριάς, γνωστή και ως Κρεατινή. Οι άλλες εβδομάδες είναι η Προφωνή και η εβδομάδα της Τυροφάγου. Για τους Ελληνορθόδοξους προμηνύει την έναρξη της Σαρακοστής. Της σαρανταήμερης περιόδου νηστείας πριν από το Πάσχα.

2. Το όνομά της προέρχεται από τις λέξεις «τσίκνα», η μυρωδιά δηλαδή του καμένου ψημένου κρέατος και την ημέρα Πέμπτη Λέγεται, ότι επιλέχτηκε η Πέμπτη ως ημέρα κρεατοφαγίας, καθώς παραδοσιακά οι ημέρες νηστείας των Ελληνορθόδοξων είναι η Τετάρτη και η Παρασκευή.

eas tsiknopempti 2018 16

(Νάξος: Τσικνοπέμπτη 2018)

3. Στη σημερινή εποχή, θεωρείται, ότι η Τσικνοπέμπτη είναι η «επίσημη» ημέρα έναρξης της αποκριάτικης περιόδου. Η «Τσικνοπέφτη», όπως είναι επίσης γνωστή, ήταν η μέρα που ετοίμαζαν σε παλαιότερες εποχές, το «παστό». Έβραζαν δηλαδή το λίπος με λίγο νερό και το ράντιζαν ταυτόχρονα (με νερό), πριν το σουρώσουν. Μια εβδομάδα πριν από την Τσικνοπέμπτη, ξεκινούσε η διαδικασία της σφαγής των γουρουνιών, τα λεγόμενα «χοιροσφάγια».

4. Παρόμοιες γιορτές με την Τσικνοπέμπτη έχουν ακόμα οι Γερμανοί, την «Weiberfastnacht» και οι Γάλλοι, την «Mardi Gras», δηλαδή τη «Λιπαρή Τρίτη», η οποία ωστόσο αντιστοιχεί στην Ορθόδοξη Καθαρά Δευτέρα. Η «Mardi Gras» γιορτάζεται με ιδιαίτερη χλιδή και σε παλιές γαλλόφωνες περιοχές, όπως είναι η Νέα Ορλεάνη.

5. Πολλά είναι τα έθιμα της Τσικνοπέμπτης ανά την επικράτεια. Στη Νάξο παραδοσιακά η Τσικνοπέμπτη γιορτάζεται με ψητό χοιρινό στα χωριά του νησιού που στήνουν παραδοσιακό γλέντι. Η μεγαλύτερη γιορτή γίνεται κάθε χρόνο στο Φιλώτι, το μεγαλύτερο χωριό του νησιού.

eas tsiknopempti 2018 5

 

Φέτος η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου και ο Αθλητικός Μορφωτικός Σύλλογος Φιλωτίου «Ο Ζευς» στρώνουν το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης και οργανώνουν παραδοσιακό ναξιώτικο γλέντι, με τη συμμετοχή Κουδουνάτων και συγκροτημάτων νησιώτικης μουσικής. Από το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης στο Φιλώτι, δε θα λείπουν τα ναξιώτικα αμνοερίφια -σήμα κατατεθέν των ορεινών χωριών της Νάξου- ντόπιο κρασί, γραβιέρα Νάξου, πατάτες και άλλα εκλεκτά προϊόντα της ΕΑΣ Νάξου.

(Visited 30 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*