Το ΓΕΛ Νάξου παρουσιάζει την τραγωδία του Αισχύλου “Ευμενίδες”

 
 
 

Η Θεατρική Ομάδα του ΓΕ.Λ. Νάξου, μετά την περσινή απόλυτα επιτυχημένη παρουσία της με την τραγωδία του Σοφοκλή «Αντιγόνη», συνεχίζει και φέτος τη δράση της ακόμη πιο δυναμικά.

Σε σκηνοθεσία και νεοελληνική απόδοση του καθηγητή φιλολόγου Δημήτρη Γουσόπουλου, χοροδιδασκαλία της Μαργαρίτας Τσίγκου και ερμηνευτές μαθητές και μαθήτριες του Γενικού Λυκείου Νάξου, παρουσιάζει στο Αμφιθέατρο του σχολείου σε τρεις παραστάσεις την τραγωδία του Αισχύλου «Ευμενίδες».

evmenides 3
Κρατώντας αρκετά παιδιά από το περσινό της σχήμα αλλά και με νέες προσθήκες φιλοδοξεί να κερδίσει και πάλι τις εντυπώσεις και να παρουσιάσει με επιτυχημένη παράσταση, ανάλογη του ειδικού βάρους που φέρει το ομολογουμένως απαιτητικό αυτό έργο.

Μια πρώτη αναγνώριση των προσπαθειών της μπορεί να θεωρηθεί η πρόσκλησή της να συμμετάσχει στο 8ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στην Αρχαία Μεσσήνη στα μέσα Απριλίου.

Στο φεστιβάλ συμμετέχουν θεατρικές ομάδες από Πανεπιστήμια του Εξωτερικού και της Ελλάδας αλλά και από επιλεγμένα σχολεία της χώρας.

evmenides 4
Η τραγωδία «Ευμενίδες» αποτελεί το τρίτο έργο της Ορέστειας, της μοναδικής σωζόμενης αρχαίας τριλογίας. Ο Ορέστης, αφού έχει σκοτώσει τον Αίγισθο και την μητέρα του Κλυταιμνήστρα, καταφεύγει ικέτης στο μαντείο του Απόλλωνα ζητώντας την προστασία του από τις Ερινύες που τον καταδιώκουν. Ο Απόλλωνας συμβουλεύει τον μητροκτόνο να προσπέσει ικέτης στην Αθήνα στο άγαλμα της θεάς Αθηνάς η οποία θα δώσει την τελική λύση. Η θεά Αθηνά υποδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο θα δικαστεί ο Ορέστης εγκαθιδρύοντας τον θεσμό του Άρειου Πάγου όπου στo πλαίσιo της δίκης θα αθωωθεί ο Ορέστης και οι Ερινύες θα κατευναστούν και θα γίνουν πλέον Ευμενίδες.

Το έργο δομείται γύρω από την σύγκρουση παλαιάς και νέας θεϊκής τάξης, αρχαίου και νέου δικαίου, θεϊκού και κοσμικού δικαίου, αυτοδικίας και ανεξάρτητης (θεσμοθετημένης, έλλογης, αντικειμενικής, αμερόληπτης) δικαιοσύνης, μητριαρχίας – πατριαρχίας, θηλυκού – αρσενικού. Στόχος του έργου είναι η τελική σύνθεση των δυο αντίθετων συστημάτων δικαίου με την επικράτηση ενός δίκαιου οργάνου απονομής δικαιοσύνης στις κοινωνίες των ανθρώπων το οποίο θα λειτουργεί ανασταλτικά στο φαύλο κύκλο αίματος.

evmenides 2

ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΝΑΞΟΥ
15 – 16 – 17 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019 – ΩΡΑ 21:00
ΕΙΣΟΔΟΣ: 10 ΕΥΡΩ – ΠΑΙΔΙΚΟ (ΜΕΧΡΙ 14 ΧΡΟΝΩΝ): 5 ΕΥΡΩ*

(* Τα μισά έσοδα των παραστάσεων θα διατεθούν για καλό σκοπό)
Προπώληση δεν θα υπάρχει

Έναρξη προσέλευσης: 20:15 – Πέρας προσέλευσης: 20:45

Επειδή η παράσταση περιέχει σκηνές και λόγια που μερικοί μπορεί να βρουν βίαια ή εκφοβιστικά, καλό είναι να μη φέρετε μαζί σας πολύ μικρά παιδιά.

ΔΙΑΝΟΜΗ
Προφήτις: Κάλια Μαργαρίτη – Απόλλων: Αντώνης Κρητικός – Ορέστης: Αλέξανδρος Μαργαρίτης – Είδωλον Κλυταιμνήστρας: Βίκη Σαμαρά – Αθηνά: Αθηνά Μάνο
ΧΟΡΟΣ: Νίκη Κουτελιέρη, Τζένη Ρέσκα, Κάλλια Κατερίνη, Κυριακή Κατσάνη, Στεφανία Κερρά, Νίκη Πολυκρέτη, Μαρία Παπαϊωάννου, Χριστίνα Σουσούνη, Σοφία Καραβάνα, Άννα Ζαφείρη, Αριάδνη Κουφοπούλου, Σταυριάννα Κιναλίδη, Στελιάνα Κουτoσκέρη
Ένορκοι – Προπομποί: Κλειώ Σαπουντζάκη, Μαρία Κουφοπούλου, Αναστασία Βασιλάκη, Ευδοκία Μαργαρίτη, Ευγενία Καραμπίνη.

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Γουσόπουλος
Χοροδιδασκαλία: Μαργαρίτα Τσίγκου

Μεγάλος Χορηγός: ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΝΑΞΟΥ ΚΑΙ ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

evmenides afisa

(Visited 36 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*