Την παράσταση του επινοητικού θεάτρου Λούπα θα παρουσιάσει η θεατρική ομάδα Μίμου Άπτου στην Πινακοθήκη Κυκλάδων.
Η ιδέα είναι εμπνευσμένη από το βιβλίο της Amélie Nothomb «Το ημερολόγιο ενός χελιδονιού» και πραγματεύεται την καθημερινά επαναλαμβανόμενη μετάβαση από την προσωρινή αμνησία του ξυπνήματος στον επαναπροσδιορισμό της ταυτότητας και της ύπαρξης.
Το επινοητικό θέατρο είναι μια μορφή θεάτρου, στην οποία η παράσταση προκύπτει από συνεργασία και αυτοσχεδιασμούς της ομάδας. Ωστόσο, η τελική μορφή της παράστασης δεν είναι αυτοσχεδιαστική, αλλά έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο και δομή.
Στο επινοητικό θέατρο οι ηθοποιοί και ο/η σκηνοθέτης, ή η ομάδα, συνεργάζονται και δημιουργούν μια θεατρική παράσταση πάνω σε μια αρχική ιδέα. Το κείμενο της παράστασης – που δεν αφορά απαραίτητα λόγο – δεν προϋπάρχει, αλλά προκύπτει μέσα από τους αυτοσχεδιασμούς, τα παιχνίδια, τις συζητήσεις, το προσωπικό υλικό και τις δυναμικές σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ των μελών της ομάδας.
Η επιλογή, η ευκαιρία και το άπειρο σύνολο δυνατοτήτων ξεχωρίζουν το επινοητικό θέατρο από τη συμβατική παραγωγή ενός κειμένου έργου. Η διαδικασία ανακάλυψης του τελικού αποτελέσματος είναι εξίσου σημαντική με το ίδιο το τελικό αποτέλεσμα.
Αποσπάσματα του βιβλίου
«Ξυπνάει κανείς μες το σκοτάδι χωρίς να γνωρίζει πια τίποτα. Πού είναι, τι συμβαίνει; Μέσα σε μια στιγμή, έχει ξεχάσει τα πάντα. Δεν ξέρει αν είναι παιδί ή ενήλικος, άνδρας ή γυναίκα, ένοχος ή αθώος. Ένα μόνο ξέρει, τόσο έντονα επειδή είναι η μόνη του αποσκευή: είναι ζωντανός· ζωντανός και τίποτα άλλο. Τι είναι η ζωή σ’ αυτό το κλάσμα του δευτερολέπτου στο οποίο έχει κανείς το σπάνιο προνόμιο να μην έχει ταυτότητα;
Ωστόσο δεν υπάρχει μεγαλύτερη ελευθερία απ’ αυτή τη σύντομη αμνησία του ξυπνήματος. Είναι κανείς σαν ένα μωρό που γνωρίζει τη γλώσσα. Μπορούμε να δώσουμε ένα όνομα στην ακατονόμαστη ανακάλυψη της γέννησής μας: εκτοξευόμαστε στον τρόμο του ζώντος».
«Ξυπνώντας, μπαίνει σε λειτουργία το τελετουργικό. Καθένας έχει το δικό του: καφέ-τσιγάρο, τσάι-φρυγανιά ή σκύλο-λουρί, έχει ρυθμίσει την πορεία του έτσι ώστε να φοβάται όσο το δυνατόν λιγότερο».
«Η αλήθεια είναι ότι περνάμε τον καιρό μας παλεύοντας ενάντια στον τρόμο του ζώντος. Επινοούμε ορισμούς για να του ξεφύγουμε: λέγομαι τάδε, δουλεύω εκεί, η δουλειά μου είναι να κάνω αυτό και εκείνο.
Από κάτω η αγωνία συνεχίζει να σε τρώει σαν το σαράκι. Δεν μπορεί να φιμωθεί εντελώς. Πιστεύεις ότι λέγεσαι τάδε, ότι η δουλειά σου είναι να κάνεις αυτό και εκείνο, αλλά, ξυπνώντας, τίποτα απ’ όλα αυτά δεν υπήρχε. Ίσως επειδή δεν υπάρχουν».
Συντελεστές
*Σκηνοθεσία-επιμέλεια κίνησης: Ζωή Παρασκευοπούλου
*Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Μάνος Καντάρογλου
*Κείμενα: Κάλια Σταυρακάκη, Σπύρος Αθανασάκης, Ζωή Παρασκευοπούλου
*Σκηνικά- κοστούμια: Μίμου Άπτου
*Φωτισμοί: Εύη Αρέστη
*Φροντιστές σκηνής: Χρήστος Δεσινιώτης, Νίκος Μονογυιός
*Φωτογραφίες: Στάθης Ζάννες
*Σχεδιασμός αφίσας: Γιάννης Μπαριτάκης
Παίζουν: Σπύρος Αθανασάκης, Αναστάζια Γεννάτου, Φοίβη Γρηγοροπούλου, Χρήστος Δεσινιώτης, Παναγιώτης Κνάβας, Νίκος Μονογυιός, Γιάννης Παπαδημητρίου, Λεωνίδας Πατρικάκος, Γιώργος Πυρουνάκης, Κάλια Σταυρακάκη, Αλέκα Τοζακίδου.
*Με την υποστήριξη του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης
Οι Μίμου Άπτου
Η θεατρική ομάδα Μίμου Άπτου ιδρύθηκε το 2002 στην Ερμούπολη. Έχει ανεβάσει, μεταξύ άλλων, τις θεατρικές παραστάσεις: Αναμείνατε στο ακουστικό σας του Χαλ Σάλουιν, Ρομπέρτο Τσούκο του Μπερνάρ Κολτές, Το αγόρι με τη βαλίτσα του Μάικ Κένι, Τέσσερα μονόπρακτα του Τένεσσι Ουίλιαμς, Η καλή οικογένεια του Γιόακιμ Πίρινεν, Αll in the timing του Ντέιβιντ Άιβς, Non è possibile, της Λουκρητίας Δούναβη.
Info
Πότε:
Παρασκευή 22 & Σάββατο 23 Μαρτίου στις 21:15
Κυριακή 24 Μαρτίου στις 20.00
Πού:
Πινακοθήκη Κυκλάδων
Γενική είσοδος: 5 ευρώ
https://www.facebook.com/MimouAptou.Syros/