Αποκριάτικα γλέντια, ήθη έθιμα και παραδόσεις αναβιώνουν στη Νάξο απ’ άκρη σε άκρη τις ημέρες της Αποκριάς.
Στην Απείρανθο, ένα παραδοσιακό χωριό της Νάξου, την Κυριακή αναβίωσαν τα χοιροσφάγια ή «χοιροσφραΐσματα» όπως τα αποκαλούν οι ντόπιοι. Ένα έθιμο που χάνεται στα βάθη των αιώνων και κάθε χρόνο εντάσσεται μέσα στις δράσεις της Αποκριάς στο νησί.
Αν και τα παλαιότερα χρόνια τα χοιροσφάγια ήταν ένα έθιμο όχι μόνο της Αποκριάς αλλά και των Χριστουγέννων πλέον αναβιώνει μόνο τις Απόκριες στο νησί.
Ένα ξεχωριστό γλέντι
Φέτος στην Απείρανθο στήθηκε και πάλι ένα ξεχωριστό γλέντι για τα «χοιροσφραΐσματα» που περιλάμβανε φαγοπότι με ψητό χοιρινό και άλλα τοπικά εδέσματα αλλά και ντόπιο κρασί.
Τσαμπούνες και ντουμπάκια έπαιζαν παραδοσιακούς σκοπούς και όλοι χόρευαν στην πλάτσα του χωριού όπου είχε στηθεί το Αποκριάτικο γλέντι.
Πολλοί ντύθηκαν με τις παραδοσιακές στολές δίνοντας στη γιορτή περισσότερο άρωμα παράδοσης…
Κοπέλες του χωριού πρόσφεραν απλόχερα τους μεζέδες στον κόσμο που είχε συρρεύσει από κάθε γωνιά της Νάξου.
Όλοι πέρασαν υπέροχα κι έδωσαν το επόμενο ραντεβού τους στο χωριό με τους κουδουνάτους, την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς στις 4:00 το απόγευμα.
Να σημειωθεί ότι η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Απεραθίτικο Πολιτιστικό Σύλλογο (Α.Π.Σ.) «Τα Φανάρια» και σε αυτήν συμμετείχαν τα χορευτικά του καθώς και τα χορευτικά του Προοδευτικού Ομίλου Γλινάδου Νάξου.
Τι είναι τα «χοιροσφράγια» ή «χοιροσφραΐσματα»
Όπως αναφέρει ο Απεραθίτικος Πολιτιστικός Σύλλογος:
Το «Χοιροσφράισμα» θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως «θυσία» του ζώου στο πλαίσιο της έλευσης της Άνοιξης και ως μία ενδόμυχη αίτηση της καλής σοδειάς και γονιμότητας της φύσης. Εξάλλου ο χοίρος ήταν το ιερό ζώο της Δήμητρας, θεάς της γονιμότητας και της γεωργικής παραγωγής και οι χοίροι θυσιάζονταν στις τελετουργίες των Θεσμοφορίων κατά την ίδια περίοδο του χρόνου στην αρχαιότητα. Ο χοίρος αποκτά ιερά χαρακτηριστικά μέσω της τελετής του «χοιροσφραΐσματος» με την οποία οι άνθρωποι επιδίωκαν να εξευμενίσουν τα πνεύματα της φύσης προκειμένου να ευοδωθεί η καλή σοδειά.