Την πρώτη τους συνάντηση πραγματοποίησαν οι εθελοντές για την συντήρηση και ανάδειξη των μονοπατιών της Νάξου.
Αρκετοί ήταν αυτοί που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του υπεύθυνου πολιτισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Τάσου Αναστασίου και του αντιδήμαρχου τουρισμού Δημήτρη Λιανού και βρέθηκαν στη σχολή Ουρσουλινών στο κάστρο Νάξου, την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου, προκειμένου να συζητήσουν για τη συντήρηση και ανάδειξη των μονοπατιών της Νάξου. Στη συνάντηση ακούστηκαν αρκετές απόψεις και προτάσεις και συμφωνήθηκε να αναληφθούν δράσεις για την επίτευξη του στόχου, που είναι η ανάδειξη του δικτύου των λιθόστρωτων δρόμων και μονοπατιών, που θα συμβάλει στην αναζωογόνηση της Ναξιακής ενδοχώρας και της τοπικής οικονομίας με την προσέλκυση επισκεπτών υψηλού πολιτιστικού επιπέδου στο νησί, ακόμα και σε περιόδους εκτός τουριστικής αιχμής.
“Στόχος μας είναι να καλύψουμε 18 διαδρομές στη Νάξο, ένα νησί με πληθώρα πλεονεκτημάτων, όπως οι 136 βυζαντινές εκκλησίες του 90 από τις οποίες είναι με εικονογράφηση, κάτι το οποίο δε συναντάς σε ολόκληρη τη Μεσόγειο” σημείωσε ο κ. Αναστασίου, ο οποίος είναι υπεύθυνος από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την ανάδειξη των μονοπατιών των Κυκλάδων. “Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε τι είναι αυτό που καλούμαστε να βοηθήσουμε” πρόσθεσε και τόνισε τη σημασία του εθελοντισμού για την ανάδειξη των μονοπατιών.
Ο αντιδήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός αναφέρθηκε στον πολιτιστικό πλούτο του τόπου “με μνημεία που δεν συναντάς πουθενά σε ολόκληρο τον κόσμο“, αλλά και στα μονοπάτια “τους δρόμους που κάποτε ένωναν τις κοινότητες“, αλλά και στις προσπάθειες που έχει ξεκινήσει η Περιφέρεια (από το 1997) και ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, για την ανάδειξη των μονοπατιών.
“Δε φτάνει μόνο η δική μας φροντίδα αλλά και η ευαισθητοποίηση των μόνιμων κατοίκων του νησιού. Θα πρέπει να είμαστε εθελοντές, να διαδώσουμε τα οφέλη αλλά και να βοηθήσουμε στη συντήρηση και διατήρηση αυτού του μοναδικού πλούτου του νησιού μας” τόνισε.
Οι παρευρισκόμενοι εθελοντές, διατύπωσαν τις απορίες και τις προτάσεις τους για καλύτερο συντονισμό και αποτέλεσμα.
“Πρέπει να αναδείξουμε αυτόν τον πλούτο για πολλούς σκοπούς”, “να προβάλουμε τα μονοπάτια μέσα από τις επιχειρήσεις μας”, “να καταφέρουμε να κρατήσουμε ανοιχτά και επισκέψιμα τα μνημεία τους καλοκαιρινούς μήνες”, “να συνεργαστούν και οι Πολιτιστικοί σύλλογοι με τους εθελοντές”, “να οργανωθούμε με περισσότερους εθελοντές και από τα χωριά”, “να υπάρξει ενημερωτικό υλικό για τους ντόπιους αλλά και για τους ξένους”, ήταν μερικές από τις προτάσεις που ακούστηκαν στη συνάντηση.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη σπουδαιότητα να είναι επισκέψιμα τα μνημεία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, κάτι για το οποίο όπως ειπώθηκε θα μπορούσαν να αναλάβουν δράση οι πολιτιστικοί σύλλογοι, ακολουθώντας το παράδειγμα του Συλλόγου Τραγαίας.
“Οι διαδρομές είναι 17 όλες μαζί, από αυτές οι 11 είναι σε ετοιμότητα και η μια διαδρομή διαδέχεται την άλλη… αν δουλεύουν οι εθελοντές σπάει και ο τοπικιστικός χαρακτήρας… Θα μπουν πίνακες σε τέσσερα χωριά της βόρειας Νάξου που θα περιλαμβάνουν όλες τις διαδρομές που αντιστοιχούν στην περιοχή τους. Χάρτης με λεπτομέρειες σε πέντε γλώσσες, που θα περιγράφονται αναλυτικά οι διαδρομές. Κάθε περιοχή θα επικοινωνεί με την άλλη με τα μονοπάτια της…” σημείωσε ο κ. Τάσος Αναστασίου και πρόσθεσε ότι σε ότι αφορά τις εργασίες “θα δουλεύει ένα οργανωμένο συνεργείο εργατών και κάποιοι εθελοντές”.
Οι εργασίες για τους εθελοντές είναι οι εξής:
- Καθαρισμός από βλάστηση
- Καθαρισμός από πέτρες και χώματα
- Καθαρισμός από σκουπίδια
- Συντήρηση των ξύλινων πινακίδων
- Συντήρηση και αντικατάσταση μεταλλικών σημάτων
- Έλεγχος και καταγραφή προβλημάτων
Δύο ακόμη θέματα που τέθηκαν επί τάπητος, ήταν η επικοινωνία μεταξύ των εθελοντών και ο εξοπλισμός που χρειάζονται. Σε ότι αφορά την επικοινωνία, αυτή αποφασίστηκε να γίνει με τη δημιουργία ενός blog και μέσω email, ενώ για τον εξοπλισμό, ζητήθηκε η στήριξη του δήμου μέσω του κ. Λιανού.
Τέλος, αποφασίστηκε οι εθελοντές να περάσουν άμεσα στη δράση, με το πρώτο ραντεβού τους να είναι στις 10:30 το πρωί, της πρώτης Κυριακής του Φεβρουαρίου, όπου θα κάνουν την πρώτη τους “διερευνητική” πεζοπορία στη διαδρομή: Τραγαία-Μονή και μέσω Καλόξυλου επιστροφή στην Τραγαία.
“Να δούμε τι χρειαζόμαστε και πως θα λειτουργήσουμε” σημείωσαν χαρακτηριστικά οι εθελοντές…
Δείτε το video με τη συζήτηση:
{youtube}DwAlbgLOeks{/youtube}