Λαμπαδηφορίες Νάξου 2016: Ένα ποτάμι γεμάτο φως και ζωντάνια! (video+φώτος)

admin
12/03/2016 23:27
 
 
 

Με μεγάλη επιτυχία για ακόμα μια χρονιά πραγματοποιήθηκαν το βράδυ του Σαββάτου (12 Μαρτίου), οι Λαμπαδηφορίες της Νάξου στο πλαίσιο του Διονυσιακού Καρναβαλιού 2016.

Ο καιρός ήταν σύμμαχος στους εκατοντάδες κόσμου που συμμετείχαν αλλά και παρακολούθησαν το δρώμενο κι εφέτος. Οι λαμπαδηφόροι της Νάξου, πιστοί στο ραντεβού τους κι αυτή τη χρονιά, ανηφόρησαν στο Κάστρο ή βρέθηκαν στην Αγία Θεοδοσία για να ξαναζωντανέψουν ένα από τα νεότερα έθιμα του νησιού.
Άνθρωποι κάθε ηλικίας και από κάθε γωνιά του νησιού και όχι μόνο, συμμετείχαν μαζικά κι εφέτος στο δρώμενο… 

Τα πειράγματα, το γέλιο κι ο χορός δεν σταμάτησαν, τα πρόσωπα βάφτηκαν λευκά και μαύρα γύρω από τα μάτια, και οι λαμπαδηφόροι τυλίχτηκαν στα λευκά με ένα σεντόνι, φορώντας στάχυα στα μαλλιά και στην μέση. Εξοπλίστηκαν με τη δάδα τους και η Λαμπαδηφορία ξεκίνησε…

Τα στενά του Κάστρου και οι κεντρικοί δρόμοι της Νάξου ζωντάνεψαν, γέμισαν φως και βοή από τους αλαλαγμούς, τις κραυγές, τα άσματα και τα κρουστά των λαμπαδηφόρων. 

Πάρα πολύς ο κόσμος που περίμενε καρτερικά στους δρόμους, στην Παπαβασιλείου και στην κεντρική παραλιακή οδό της Χώρας Νάξου, να υποδεχτούν, να γίνουν ένα με τους Λαμπαδηφόρους, να τους συνοδέψουν, να τους φωτογραφήσουν και να αντλήσουν κέφι και ζωντάνια από αυτούς.


Τα φώτα στην κεντρική παραλιακή οδό ήταν σβηστά, όμως όλα φωτίστηκαν και ζωντάνεψαν από τις δάδες, τους αλαλαγμούς και τα κρουστά των Λαμπαδηφόρων… που ξεχύθηκαν σαν ένα ποτάμι γεμάτο φως και ζωντάνια δίνοντας το δικό τους, ξεχωριστό χρώμα στο τελευταίο Σάββατο της Αποκριάς…
Αυτό που φέτος προκάλεσε εντύπωση στους θεατές του δρώμενου ήταν ότι οι Λαμαδηφόροι ήταν χωρισμένοι στα δυο. Ας πούμε σε νέους …και παλιούς. Μπροστά πήγαινε ο βασιλιάς καρνάβαλος συνοδευόμενος από νεότερους λαμπαδηφόρους και μικρούς τυμπανιστές και 150 περίπου μέτρα πιο πίσω, οι “παλαιότεροι”…

Στο τέλος στην κεντρική πλατεία έκαψαν όλοι μαζί τον 
Καρνάβαλο και ο χορός ξεκίνησε γύρω από τη φωτιά με τσαμπούνες και τουμπάκια! 

Το ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ είχε στήσει “κιόσκι” με κεράσματα…και ως καλοί οικοδεσπότες ο πρόεδρος του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ Γιάννης Τσολάκης (ένας από τους λαμπαδηφόρους κι αυτός) και ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Νάξου Μάκης Μαυρογιάννης, προσέφεραν στον κόσμο ρακόμελο κατά βούληση!

(Ο κ. Γιάννης Παπαδόπουλος από το “Ραντεβού”)

Να σημειωθεί ότι και κάποια καταστήματα προσέφεραν κρασί ή ρακί στον κόσμο…

Η δική μας, μοναδική λαμπαδηφορία είναι το αποκριάτικο δρώμενο που σίγουρα ενθουσιάζει… 
Έχει αγκαλιαστεί από τις νέες γενιές που προσθέτουν χρόνο με το χρόνο καινούργιους κρίκους στην αλυσίδα…

Αυτό το οποίο κάνει τις Λαμπαδηφορίες της Νάξου να ξεχωρίζουν είναι ο τρόπος με τον οποίο συνδυάζονται Απολλώνια και Διονυσιακά στοιχεία.
Ο Διόνυσος αντιπροσωπεύεται με τη μέθη, τη μέθεξη και την έκσταση, ο Απόλλωνας με το φως. Άλλωστε οι προαναφερθέντες θεοί λατρεύτηκαν στην Αρχαία Νάξο και απ’ ότι φαίνεται υπολείμματα αυτής της λατρείας διαπερνούν τους αιώνες και την Ιστορία και αναβιώνουν στις μέρες μας…

{youtube}e9WFuSgdNG8{/youtube}

Περισσότερες φωτογραφίες:


 

(Visited 45 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*