Η «καρδιά» του Ψηφιακού Πολιτισμού θα «χτυπήσει» στη Ρόδο και στη Σύρο

Newsroom
15/10/2021 18:52
 
 
 

Εξειδικευμένο διήμερο σεμινάριο/εργαστήριο με τίτλο «Νέες τεχνολογίες στις ανθρωπιστικές επιστήμες – εξειδικευμένη εκπαίδευση στις τεχνικές ανάδειξης και ψηφιοποίησης πολιτιστικής κληρονομιάς με μη καταστροφικές μεθόδους» θα πραγματοποιηθεί σε Ρόδο και Σύρο, προκειμένου να δημιουργηθεί η επόμενη γενιά επιστημόνων υψηλής εξειδίκευσης, σε θέματα διάσωσης και συντήρησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Στη Ρόδο το σεμινάριο θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου το Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021, ενώ στη Σύρο θα διοργανωθεί στις 6 και 7 Νοεμβρίου 2021.

Το σεμινάριο συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Διεύθυνση Τουρισμού, Αθλητισμού, Πολιτισμού, Δια Βίου Μάθησης και Απασχόλησης Δωδεκανήσων – Τμήμα Δια Βίου Μάθησης και Απασχόλησης), ο Περιφερειάρχης κ. Χατζημάρκος, ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Δια Βίου Μάθησης κ. Μπάρδος, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (Εργαστήριο Μη – Καταστροφικών Ελέγχων και Μεθοδολογιών Διάγνωσης Συστημάτων του Τμήματος Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής της Σχολής Μηχανικών), το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Πολιτισμού-Περιβάλλοντος και Επιστημών, το Δίκτυο «Περραιβία» και το πρόγραμμα e RA του Παν/μιου Δυτ. Αττικής.

 

Ποιους αφορά

Στo σεμινάριο / εργαστήριo, που τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, θα εκπαιδευτούν επιστήμονες που ασχολούνται με την μελέτη, έρευνα, καταγραφή, ψηφιοποίηση και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, που κατοικούν και εργάζονται στην περιοχή ευθύνης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Η εκπαίδευση αφορά σε περιορισμένο αριθμό εκπαιδευόμενων (20 άτομα) σε κάθε σεμινάριο , οι οποίοι και πρέπει έγκαιρα να συμπληρώσουν τη φόρμα συμμετοχής στο https://ndt.uniwa.gr/seminaria/ στην πλατφόρμα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ενώ θα δοθούν Βεβαιώσεις Συμμετοχής σε όλους τους εκπαιδευόμενους.

Συμμετοχή μπορούν να δηλώσουν: Στελέχη Εφορειών, Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Πανεπιστημίων, Αρχαιολόγους, Συντηρητές έργων Τέχνης, Ιστορικοί Τέχνης, φοιτητές από το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών, φοιτητές από το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Συστημάτων, φυσικοί, χημικοί, ανεξάρτητοι ερευνητές-επιστήμονες κ.ά.

Προσδοκώμενα αποτελέσματα

Η πρωτοβουλία αυτή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου θεωρείται πρωτοπόρα σε διεθνές επίπεδο και υλοποιείται από πολύ σοβαρούς φορείς που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην παραγωγή γνώσης, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και ακόμα, έχουν τη βούληση και τη διάθεση να τις μεταλαμπαδεύσουν ΔΩΡΕΑΝ σε άλλους επιστήμονες, οι οποίοι αποκτούν σοβαρές δεξιότητες και προάγουν την Επιστήμη.

Τις εκπαιδεύσεις αυτές μπορούν και πρέπει να τις παρακολουθήσουν και στελέχη των Εφορειών Αρχαιοτήτων, τα οποία στη συνέχεια μπορούν να αξιοποιήσουν εξοπλισμό, που, ήδη, ενδεχόμενα να έχουν προμηθευτεί και φυσικά να εφαρμόσουν στην πράξη τις γνώσεις από τα Σεμινάρια-Εργαστήρια.
σκεπτικό και περιγραφή τη

Πρωτοπορία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σε θέματα Πολιτισμού

Με την υλοποίηση τέτοιων εξειδικευμένων εκπαιδευτικών παρεμβάσεων, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου καθίσταται πρωτοπόρος στο χώρο της δημιουργίας της επόμενης γενιάς επιστημόνων υψηλής εξειδίκευσης, αφού στηρίζει πρωτοβουλίες που αφορούν στη μελέτη, την έρευνα, την καταγραφή, την ψηφιοποίηση, τη διάσωση και την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ενώ διεκδικεί προγράμματα προστασίας, διάσωσης και ανάδειξης των πολιτιστικών μνημείων της και παράλληλα με τον τρόπο αυτό δημιουργεί προϋποθέσεις αύξησης τους πολιτιστικού της τουρισμού.

Με τη συγκεκριμένη συνεργασία, διαμορφώνει συνθήκες συνεργασίας με τους πρωτοπόρους στον χώρο της ψηφιοποίησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αφού οι φορείς υλοποίησης του σεμιναρίου / εργαστηρίου (ΠΑΔΑ, Δίκτυο «Περραιβία»,e RA κ.ά.) έχουν θεσμοθετήσει για την Ελλάδα τα περίφημα Πανελλήνια Συνέδρια Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, υπό της Αιγίδα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, πολλών Ελληνικών Υπουργείων και παγκόσμιων επιστημονικών Οργανισμών ( UNESCO, ICOMOS,ICOM, E.E. κ.ά.), ενώ, ήδη, έχουν ανακοινώσει την πραγματοποίηση διήμερου επιστημονικού Forum για την Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της Ευρώπης Europeana, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ψηφιακού Περιεχομένου.

Οι διοργανωτές, με πρωτεργάτες την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Τμήμα Δια Βίου Μάθησης και Απασχόλησης πιστεύουν ότι με την υλοποίηση εξειδικευμένων και πρωτοπόρων δράσεων, υπό την αιγίδα, μάλιστα, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενδυναμώνεται το επιστημονικό δυναμικό της χώρας, στην μελέτη, καταγραφή, ψηφιοποίηση, διάσωση και ανάδειξη των αγαθών της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με Μη Καταστροφικές Τεχνικές, ενημερώνεται για τις παγκόσμιες εξελίξεις στον τομέα της Ψηφιοποίησης και καθιστά την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ως μια περιφέρεια που στηρίζει τις Επιστήμες, προάγει την επιστημονική γνώση, διασυνδέεται με τα κέντρα των εξελίξεων στην Ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και εργάζεται για την ανάδειξη του πολιτιστικού της πλούτου της (άυλου και υλικού) και της μετατροπής της σε έναν ελκυστικό προορισμό Πολιτιστικού Τουρισμού.

(Visited 183 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*