Οι ιστορίες εύρεσης της εικόνας της Παναγίας της Αργοκοιλιώτισσας στη Νάξο

Panagia argokoiliotissa 1
admin
28/04/2022 23:34
 
 
 

 

Την πρώτη εύρεση της εικόνας της Παναγίας της Αργοκοιλιώτισσας το 1837 στην Κόρωνο της Νάξου περιγράφεται στο βιβλίο του Αρχιμανδρίτη Γαβριήλ Λεγάκη “Παναγία Αργοκοιλιώτισσα” (Εκδόσεις ΕΡΜΗΣ)

Όπως σημειώνεται, στην περιοχή Αργοκοίλι της Κορώνου Νάξου, κατά τη διάρκεια ανασκαφών από τους κατοίκους της Κορώνου και μετά από οράματα κάποιων χωριανών, την ημέρα του Ευαγγελισμού (25η Μαρτίου) βρέθηκε μέσα σε σπήλαιο μια πανάρχαιη μικρή εικόνα δύο όψεων που παρίστανε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου από τη μια μεριά και τη βάπτιση του Ιησού από την άλλη. Η εικόνα που σύμφωνα με το δημοσίευμα ήταν φτιαγμένη από κηρομαστίχη, παρέμεινε αφύλαχτη στο μικρό ναό που βρέθηκε και εκλάπη.

Να σημειωθεί ότι σε χειρόγραφο του αυτόπτη μάρτυρα της παραπάνω ιστορίας Ιωάννη Μιχαήλ Κορρέ αναφέρει ότι: “το εικόνισμα έλαβε πρώτος στα χέρια του εντός του πυθμένα του εκ των ανασκαφών ανακαλυφθέντος σπηλαίου ο ονειρευάμενος Ιωάννης Μαγγιώρος , ο οποίος από τότε ονομάσθηκε Πάτερ Γιάννης . Αυτός το έδωσε λίγο ψηλότερα στον ιερέα από την Κόρωνο Γεώργιο Ιωαν. Λεγάκη Σακέλλιον, αυτός στον ψηλότερα ευρισκόμενο ιερέα από το Σκαδό Γεώργιο Κορρέ και αυτός τέλος στον ιερέα Ιωάννη Μανωλά Οικονόμο από την Κωμιακή που περίμενε στο στόμιο του σπηλαίου. Οι τρεις αυτοί ιερείς έδειξαν το ιερό εικόνισμα στο συγκεντρωμένο πλήθος των χριστιανών οι οποίοι με δάκρυα έπεσαν στα γόνατα και το προσκυνούσαν”.

Το ίδιο χειρόγραφο λέει επίσης πως “πολλές ιάσεις και θεραπείες διαφόρων νοσημάτων κατά την ώρα εκείνη τελέσθηκαν μεταξύ των παριστάμενων χριστιανών”.

Η 2η εύρεση της εικόνας της Παναγίας Αργοκοιλιώτισσας, το 1930 

Όπως μας πληροφορεί ο ιερέας και πρόεδρος του εκκλησιαστικού συμβουλίου Κορώνου Γεώργιος Παυλόπουλος στις 6 Φεβρουαρίου 1930 στην εφημερίδα ΦΩΝΗ ΝΑΞΟΥ και ΠΑΡΟΥ αναφέρει:

Τη νύχτα της 31ης Ιανουαρίου 1930 η μικρή μαθήτρια του γυμνασίου Νάξου Αικατερίνη Λεγάκη του Γεωργίου από την Κόρωνο , δισέγγονη του πάτερ Γιάννη (Ιωάννης Μαγγιώρος ο άνθρωπος που έπιασε πρώτος την εικόνα της Αργοκοιλιώτισσας όταν βρέθηκε το 1837) πληροφορείται από όραμα που είδε ότι η εικόνα της Παναγίας της Αργοκοιλιώτισσας βρίσκεται στην Νάξο και συγκεκριμένα στην οικία της Ειρήνης Αντ. Ξένου και ότι η εν λόγω κυρία έχει υποστεί και θα υποστεί ακόμη πολλά ατυχήματα αν δεν παραδώσει το εικόνισμα το οποίο κατέχει εν αγνοία της και δεν επιτρέψει να μεταφερθεί αυτό στην αρχική θέση της ευρέσεως του .

Η μικρή μαθήτρια μετά ανακοίνωσε στον αδερφό της την οπτασία της. Ο αδερφός της Νικηφόρος Λεγάκης του Γεωργίου ή Γίγαντας υπηρετούσε σαν καθηγητής γυμναστικής στο Γυμνάσιο Νάξου. Μετά την ανακοίνωση της αδερφής του μετέβηκε στην κ. Ξένου και της είπε για την οπτασία της αδερφής του. Η ευσεβής κ. Ξένου άκουσε για το όνειρο, αισθάνθηκε βαριά συγκίνηση και κλαίγοντας αμέσως παρακάλεσε ιερέα να έρθει στην οικία της και να τελέσει παράκληση. Στην παράκληση παρέστησαν και αρκετοί ευσεβείς πολίτες της Νάξου οι οποίοι προσκύνησαν το ιερό εικόνισμα…

Μετά από όλα αυτά ο Νικηφόρος Γ. Λεγάκης παρέλαβε από τα χέρια της κ. Ξένου το εικόνισμα με την παρουσία των επιτρόπων του ναού της Αργοκοιλιώτισσας Νικ. Γ. Λεγάκη, Ι. Στ. Σιδερή, Ι. Π. Γλέζου και Ι.Γ. Χουζούρη και αναχώρησαν για την Κόρωνο. Την ιερή εικόνα προέπεμψαν έως έξω από την πόλη της Νάξου η κ. Ξένου, ο ιερέας και άλλοι πολλοί κάτοικοι της πόλεως.

Η εικόνα κατέφθασε στις 2 μετά το μεσημέρι και σύμπασα η κωμόπολη της Κορώνου με Σταυρό, εξαπτέρυγα, σημαίες, φανούς και λαμπάδες, με συνεχείς κωδωνοκρουσίες υποδέχθηκαν γονυπετώς την περιπόθητη και περισπούδαστη ιερή εικόνα και την ενθρόνισαν στον ιερό ναό όπου όλη τη νύχτα έψαλαν παρακλήσεις, δεήσεις και ικεσίες και δόξαζαν και ευχαριστούσαν τον θεό για την ανεύρεση του ιερού ανεκτίμητου θησαυρού της σεπτής εικόνας της Παναγίας της Αργοκοιλιώτισσας.

Την επόμενη Κυριακή 9 Φεβρουαρίου τελέσθηκε πάνδημος ιερή λειτουργία έξω από την Αργοκιλιώτισσα από όλους τους ιερείς του τέως δήμου Κορωνίδος και παρέστησαν άπαντες οι κάτοικοι των κοινοτήτων καθώς και από όλες τις άλλες κοινότητες της Νάξου.

Πηγή: orinosnaxotis 

 

(Visited 919 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*