(Η βραβευμένη με Γαλάζια Σημαία παραλία του Αγίου Προκοπίου Νάξου)
Τη δεύτερη θέση παγκοσμίως καταλαμβάνει φέτος η Ελλάδα με τις 486 ακτές, που βραβεύτηκαν με Γαλάζια Σημαία, ενώ Γαλάζια Σημαία κέρδισαν και 12 μαρίνες.
Η σχετική ανακοίνωση έγινε σήμερα από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος “Γαλάζια Σημαία” στη χώρα μας.
Στις Κυκλάδες συνολικά μοιράστηκαν 35 Γαλάζιες Σημαίες (5 περισσότερες από το 2016) με πρωταθλητές τα νησιά Σαντορίνη και Σύρο που βραβεύτηκαν με 6 Γαλάζιες σημαίες το κάθε ένα.
Έπεται η Πάρος με 5 και ακολουθούν η Άνδρος με 4 και τα νησιά Ίος, Νάξος και Κέα με 3 Γαλάζιες Σημαίες.
Αναλυτικότερα:
ΘΗΡΑ [6]
Δήμος Θήρας
Περίσσα
Αγ. Γεώργιος
Βλυχάδα
Περίβολος
Καμάρι 1
Καμάρι 2
ΙΟΣ [3]
Δήμος Ιητών
Όρμος
Μυλοπόταμος
Μαγγανάρι
ΜΗΛΟΣ [1]
Δήμος Μήλου
Προβατάς
ΣΙΦΝΟΣ [2]
Δήμος Σίφνου
Καμάρες
Πλατύς Γιαλός
ΠΑΡΟΣ [5]
Δήμος Πάρου
Λογαράς
Τσερδάκια
Πούντα
Μάρπησσα/Χρυσή Ακτή
Λιβάδια
ΝΑΞΟΣ [3]
Δήμος Νάξου
Αγία Άννα/Μάραγκας
Άγιος Προκόπιος
Άγιος Γεώργιος
ΣΥΡΟΣ [6]
Δήμος Σύρου-Ερμούπολης
Γαλησσάς
Αζόλιμνος
Κίνι
Αγκαθωπές
Βάρη
Φοίνικας
ΜΥΚΟΝΟΣ [1]
Δήμος Μυκόνου
Καλαφάτης/Aphrodite Beach Resort
ΤΗΝΟΣ [1]
Δήμος Τήνου
Αγ. Φωκάς/Μαραθιά
ΑΝΔΡΟΣ [4]
Δήμος Άνδρου
Δελαβόγια/Aneroussa Beach
Αγ. Πέτρος
Μπατσί
Χρυσή Άμμος
ΚΕΑ [3]
Δήμος Κέας
Κούνδουρος
Οτζιάς
Γιαλισκάρι
Πρώτος ο νομός Χαλκιδικής
Να σημειωθεί ότι φέτος, στο σύνολο των 47 χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, η Ελλάδα κατείχε το 25{ebf2de1fdbfefdec110a02f4c927aa7ce558be84e5a322e6c41137cb467b3c6d} των νέων βραβευμένων ακτών. Πρώτος στην Ελλάδα αναδείχθηκε με 71 σημαίες, ο νομός Χαλκιδικής. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε συνολικά 3.574 ακτές, 662 μαρίνες και 50 σκάφη αειφόρου τουρισμού σε όλο τον κόσμο.
Η ετήσια αναγγελία των βραβευμένων με τη Γαλάζια Σημαία ακτών και μαρινών της χώρας μας πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις, σήμερα στην Αθήνα.
Συγκεκριμένα, στην βραβευμένη παραλία του Δήμου Γλυφάδας πραγματοποιήθηκε το πρωί εκδήλωση εκπαιδευτικού χαρακτήρα με την συμμετοχή περισσότερων από εκατό παιδιών και εκπαιδευτικών από τα σχολεία της περιοχής. Τα παιδιά συμμετείχαν σε διαδραστικά εργαστήρια και παρακολούθησαν ναυαγοσωστική επίδειξη.
Η δεύτερη φάση της εκδήλωσης, που περιλάμβανε και την ανακοίνωση των βραβευμένων ακτών και μαρινών, έγινε το απόγευμα στο Glyfada Golf Gardens με παρουσία πολλών εκπροσώπων της πολιτείας και κλαδικών φορέων του Τουρισμού.
Το Πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία»
Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι «Εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «Καλή», δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.
Πρέπει επί πλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια (25 για τις μαρίνες), τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία» όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, ως εγγύηση των υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος. Αυτό το γνωρίζουν και το αξιολογούν όλοι οι διαχειριστές ακτών, Δήμοι, Ξενοδοχεία και Camping, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα εθελοντικά.
Ιδρυτής και Διεθνής Συντονιστής του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE), που εδρεύει στη Δανία, με μέλη 73 χώρες από όλες τις ηπείρους. Εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), την παλαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση εθνικής εμβέλειας της χώρας (1951), που έκλεισε το 2016, 65 χρόνια αδιάλειπτης δράσης σε περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, σε προγράμματα προστασίας της φύσης, στην περιβαλλοντική εκπαίδευση με 5 δίκτυα εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, και στη γενικότερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού. (www.eepf.gr)
Υποστήριξη του Προγράμματος
Το ΥΠΕΝ, διά της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων (ΕΓΥ), υποστηρίζει ενεργώς το Πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία», αναγνωρίζοντας τη συμβολή του στη βελτίωση της ποιότητας υπηρεσιών στις ακτές και μαρίνες και την προώθηση της περιβαλλοντικής εικόνας της χώρας μας. Το ΥΠΕΝ, δια της ΕΓΥ, συμμετέχει επίσης στην Εθνική Επιτροπή Κρίσεων (EEK) του Προγράμματος.
Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης υπέγραψε τον Οκτώβριο του 2013 πρωτόκολλο συνεργασίας με το Υπουργείο Τουρισμού, επισφραγίζοντας και τυπικά τους κοινούς στόχους στην προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος. Η εφαρμογή των κριτηρίων των δύο διεθνών προγραμμάτων αειφορικής διαχείρισης και ευαισθητοποίησης της ΕΕΠΦ που σχετίζονται άμεσα με τον τουρισμό (Γαλάζια Σημαία και Green Key για τουριστικά καταλύματα), διασφαλίζει την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών, με βιώσιμες πρακτικές και απόλυτο σεβασμό προς το περιβάλλον. Το Υπουργείο Τουρισμού εκπροσωπείται στην ΕΕΚ, συμμετέχοντας ενεργά στην αξιολόγηση των αιτήσεων συμμετοχής στο Πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία».
Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), υποστηρίζει το Πρόγραμμα και προτρέπει τους ΟΤΑ στην τήρηση της εφαρμογής των κριτηρίων του. Εκπροσωπείται επίσης στην ΕΕΚ.