Τους ισχυρισμούς για την διεύρυνση της τουριστικής σεζόν του υπουργείου Τουρισμού έρχονται να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία του Μηνιαίου Στατιστικού δελτίου Σεπτεμβρίου 2018 του INSETE Intelligence για τον Ελληνικό τουρισμό και την Οικονομία τα οποία μαρτυρούν ότι τόσο ο Σεπτέμβριος όσο κι ο Οκτώβριος θα είναι από τους καλύτερους των τελευταίων ετών.
Το θετικό μομέντουμ του ελληνικού τουρισμού μάλιστα επιβεβαιώνει και η αύξηση των εισπράξεων πέρα από εκείνη των αφίξεων.
Συγκεκριμένα οι αυξημένες αφίξεις αποτυπώνονται και στην Έρευνα Συνόρων της ΤτΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση του Ιουλίου ήταν αυξημένη κατά 7,7% σε σχέση με τον Ιούλιο 2017 ενώ διψήφια της τάξης του 14,4% ήταν η άνοδος και στις ταξιδιωτικές εισπράξεις η οποία συνδυάζεται και με αύξηση της Μέσης Κατά Κεφαλής Δαπάνης.
Αυτό αποτυπώνεται και στους Δείκτες Κύκλου Εργασιών των καταλυμάτων και εστίασης (+11,5%), των ταξιδιωτικών γραφείων (+16,6%) και των πλωτών μεταφορών (+7,4%)., όχι όμως και στον αντίστοιχο Δείκτη των Αερομεταφορών (-4,6%)
Η παράλληλη αύξηση της Μέσης Κατά Κεφαλήν Δαπάνης (ΜΚΔ) εξηγείται μερικώς από την μεταβολή του market mix μεταξύ αεροπορικών και οδικών αφίξεων.
Να υπενθυμίσουμε ότι στα κυριότερα αεροδρόμια καταγράφηκε αύξηση των διεθνών αφίξεων +8,3% (+13,4% από την αρχή του έτους) τον Αύγουστο του 2018 εν αντιθέσει με τις διεθνείς οδικές αφίξεις που μειώθηκαν κατά -8,6% το ίδιο διάστημα (μείωση -1,3% από την αρχή του έτους). Ειδικότερα, αύξηση παρατηρήθηκε τόσο στην Αθήνα (+14,3%) όσο και στα περιφερειακά αεροδρόμια (+6,8%), ενώ από την αρχή του έτους οι αντίστοιχες αυξήσεις είναι +20,3% και +11,2%.. Με ακόμα εντονότερους ρυθμούς μάλιστα αναμένεται να κινηθούν οι αεροπορικές αφίξεις και τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο με τις διαθέσιμες θέσεις από το εξωτερικό να αναμένεται να αυξηθούν κατά +13,2%
Μερική αναστροφή του θετικού κλίματος στις αγορές μας
Αν και ο ΔΚΕ δείχνει βελτίωση στις περισσότερες αγορές του ελληνικού τουρισμού σε σχέση με πέρυσι, και στην πλειονότητά τους κυμαίνεται σε υψηλότερα επίπεδα από τον αντίστοιχο δείκτη του μέσου όρου του ΟΟΣΑ, παρατηρείται μερική αναστροφή της θετικής πορείας των τελευταίων μηνών, καθώς σε 7 σημαντικές για την Ελλάδα αγορές (Φινλανδία, Δανία Σουηδία, Βέλγιο, Γαλλία, Ελβετία, Τουρκία,) παρουσιάζει μείωση.
Οι 3 κυριότερες αγορές της Ελλάδας ήταν η Ιταλία, η Βρετανία και η Γερμανία ενώ οι κυριότεροι προορισμοί ήταν η Αθήνα, η Μύκονος και η Σαντορίνη. Για την ελληνική αγορά, πολύ δημοφιλείς προορισμοί ήταν η Σκιάθος, η Πάργα, τα Χανιά, η Νάξος και η Σκόπελος
Σύμφωνα με το ΙΝΣΕΤΕ, η αύξηση του ΑΕΠ είναι υψηλότερη από τις προβλέψεις της Κυβέρνησης και των Θεσμών παρότι η αύξηση του ΑΕΠ 2ου 3μήνου 2018 περιορίστηκε στο 1,8% λόγω της εκτίμησης από πλευράς της ΕΛΣΤΑΤ ότι η ιδιωτική κατανάλωση – που αποτελεί το 68% του ΑΕΠ – αυξήθηκε κατά μόλις 0,8%, όταν οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 12,5% και ο ΔΚΕ στο λιανικό εμπόριο κατά 3,0% και στο χονδρικό εμπόριο κατά 6,7%.
Τόσο οι θετικές εξελίξεις στις εισαγωγές και τις εξαγωγές όσο και η ιδιαίτερα δυναμική ανάπτυξη των τουριστικών μεγεθών προοιωνίζουν αύξηση του ΑΕΠ που μπορεί να υπερβεί το 3,0%, εκτός αν συνεχιστεί η απόκλιση στις εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ μεταξύ της αύξησης της κατανάλωσης και των εισαγωγών.
Πηγή: insider.gr