Μετά από 6 ρόδινα χρόνια ο Ελληνικός τουρισμός μπαίνει σε μια φάση που θα δοκιμαστεί.
Ουσιαστικά μπαίνει σε μια φάση ωριμότητας όπου ο καλπασμός των προηγούμενων χρόνων δίνει τη θέση του σε μια φάση όπου το στοίχημα της ποιότητας θα είναι το κριτήριο για την επιβίωση επιχειρήσεων και προορισμών.
Μάλιστα το όλο θέμα ξεπερνά το στενό κλαδικό «χωράφι» κι εκτείνεται σε όλο το φάσμα της οικονομίας, καθώς ο τουρισμός πλέον αφορά το ¼ σχεδόν του ΑΕΠ, είναι ο πρώτος εργοδότης της χώρας και συμπαρασύρει πλήθος άλλων τομέων παραγωγής.
Η Κομισιόν για τον τουρισμό
Δεν είναι τυχαίο στην έκθεσή της η Κομισιόν για τις χειμερινές εκτιμήσεις καταγράφει μια ανησυχία για κομβικούς τομείς της οικονομίας και στο πώς μπορεί να επηρεάσουν την όλη εικόνα της χώρας. Όπως έγραψε η Επιτροπή οι εξαγωγές θα επηρεαστούν από την επιβράδυνση των οικονομιών της ευρωζώνης. Επιπλέον, ο τουρισμός θα δεχθεί πλήγμα όχι μόνο από την οικονομική αναταραχή αλλά και από τον παράγοντα Τουρκία και την υποτίμηση της λίρας η οποία είναι σαφές πλέον ότι καθιστά την γειτονική αγορά πάρα πολύ ελκυστικό προορισμό. Οι παραπάνω προβλέψεις για τις δύο βασικές κινητήριες δυνάμεις της Ελληνικής ανάπτυξης συνδυάζεται με την εκτίμηση ότι οι επενδύσεις παραμένουν υποτονικές.
Πτώση στις γιορτές στην Αθήνα
Το φόντο αυτό έρχεται να προστεθεί η γνώση του πεδίου από τους ανθρώπους του κλάδου. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία της Αθήνας, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν ήταν ανοδικές τις γιορτές κάτι που υποδηλώνει τις εξελίξεις στην οικονομία της φιλοξενίας το επόμενο διάστημα. Μάλιστα, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς η εικόνα των ξενοδοχείων της Αθήνας την αρχή του έτους, περίοδο που συμπεριλαμβάνει την εορταστική περίοδο δεν ήταν ικανοποιητική. Όπως αναφέρεται η πτώση σε σχέση με πέρυσι ήταν εμφανής παρά την προσπάθεια πολλών ξενοδοχείων να προσελκύσουν επισκέπτες με γενναίες προσφορές τιμών ήδη μετά το Νοέμβριο και μετά το τέλος του Κλασικού Μαραθωνίου, που αποτελεί και το ορόσημο μια άτυπης λήξης της θερινής σεζόν για την Αθήνα. Εκτιμάται δε ότι οι γιορτές είναι συνολικό πρόκριμα για τη χρονιά καθώς αναμένεται μια φυσιολογική κόπωση στα έσοδα, έστω και μικρή. Ως κύρια αιτία προβάλλεται η πληθώρα προσφοράς δωματίων κύρια όμως από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις όπως κατέδειξε και η τελευταία έρευνα του ΞΕΕ. Άλλωστε οι αφίξεις στην Αθήνα δε μειώνονται αλλά αντίθετα όπως φαίνεται από τα δεδομένα του ΔΑΑ ανεβαίνουν.
Να θωρακιστεί ο πιο δυναμικός κλάδος
Επιπρόσθετα χτες στην Γ.Σ. του ΞΕΕ δεν έλειψαν οι αναφορές για την ανάγκη θωράκισης του τουρισμού εν όψει ενός πλαγιοκαθολικού κύκλου. Οι περισσότεροι εκ των συμμετεχόντων που μίλησαν στο Reporter.gr μετέφεραν μια αγωνία για την επόμενη μέρα κύρια για τη βιωσιμότητα των προορισμών και επιχειρήσεων αλλά και την τουριστική ανάπτυξη λιγότερο ώριμων προορισμών στο φόντο μια σταθεροποίησης των μεγεθών του Ελληνικού τουρισμού. Μπορεί όλοι να λένε ότι ο κλάδος στη χώρα θα παραμένει δυναμικός εκφράζουν ωστόσο μια αγωνία για το πώς θα συντελεστεί η πολυπόθητη ποιοτική αναβάθμιση αλλά και η ένταξη κι άλλων προορισμών στο μπουκέτο της προσφοράς της ελληνικής οικονομίας της φιλοξενίας. Στο πλαίσιο αυτό το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) και νέος Διευθυντής του Γιώργος Πετράκος σε μια πρώτη παρουσίαση της νέας στρατηγικής του Ινστιτούτου περιέγραψε τη σημασία της σωστής καταγραφής δεδομένων για τη χάραξη μιας συνολικής στρατηγικής. Ανέφερε δε ότι υπάρχει χάσμα μεταξύ ώριμων και μη προορισμών λέγοντας κατά μέσο όρο σε όλες τις κατηγορίες η διαφορά εσόδων ανά δωμάτιο ανέρχεται στο 39%.
«Φέτος αναμένεται μια χρόνια όπου τα μεγέθη θα σταθεροποιηθούν. Ό,τι ανεβαίνει κατεβαίνει. Φωνάζαμε για την ανάγκη προετοιμασίας εν όψει νέου κύκλου αλλά δεν εισακουστήκαμε. Δεν είμαστε έτοιμοι και δε θα είναι η χρονιά, όπως τα τελευταία 6 χρόνια» είπε και στάθηκε στο θέμα της υπερφορολόγησης που πλήττει κυρίως τα μικρά ξενοδοχεία σε λιγότερο ώριμους προορισμούς» ήταν η αναφορά χτες στη Γ.Σ. του ΞΕΕ για το θέμα από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννη Ρέτσου που έδωσε το στίγμα.
Πηγή: Reporter.gr – Γιώργος Αλεξάκης