Η μείωση της φορολόγησης του τουριστικού πακέτου, στα επίπεδα των άλλων χωρών της Μεσογείου (Ισπανία, Τουρκία, Πορτογαλία, Κροατία), αποτελούσε πάγιο αίτημα των επιχειρηματιών του Τουρισμού στην τελευταία τριετία για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της αγοράς. Οι εισηγήσεις για τη φορολογική ελάφρυνση του Τουρισμού είχαν γίνει ακόμη πιο έντονες μετά την υπερκάλυψη του στόχου των εσόδων από το τέλος διανυκτέρευσης που ισχύει στα ξενοδοχεία.
Στο πλάνο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Τουρισμού βρισκόταν ήδη ενόψει της φετινής σεζόν και πριν το ξέσπασμα της επιδημίας του κορονοϊού, η μεταφορά ολόκληρου του τουριστικού πακέτου στο κλιμάκιο του 13%, με τελικό στόχο το 11% σε βάθος τριετίας, προκειμένου οι ελληνικοί προορισμοί να παραμείνουν φορολογικά ανταγωνιστικοί σε σχέση με τις χώρες της ευρύτερης μεσογειακής λεκάνης.
Επί τάπητος φορολογικές ελαφρύνσεις
Φαίνεται όμως πως οι κυβερνητικές αποφάσεις για μείωση της φορολογίας επισπεύδονται μετά τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και λόγω της ζημιάς που έχει προκαλέσει στον χώρο το πάγωμα κάθε τουριστικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, βρίσκονται επί τάπητος φορολογικές ελαφρύνσεις στη διαμονή και στην εστίαση για τη στήριξη του Τουρισμού, μέχρι να ανακάμψει ξανά η τουριστική ζήτηση.
Η πρόταση που έχει καταθέσει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων αφορά τη μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή σε 6% και του συνόλου της εστίασης στο 13% από 1/7/2020 έως 31/12/2020, τη μετάπτωση του ΦΠΑ στις εγχώριες μεταφορές στο 13% για το ίδιο χρονικό διάστημα και την ενίσχυση των δράσεων τουριστικής προβολής. Πρόκειται για μια πρόταση που σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr φαίνεται να προκρίνεται.
Τι θα γίνει με το τέλος διανυκτέρευσης
Είναι ενδεικτικό πως στην Ελλάδα εφαρμόζονται οι υψηλότεροι συντελεστές ΦΠΑ σε σχέση με τις ανταγωνιστικές χώρες, τόσο στην εστίαση όσο και στη διαμονή στα τουριστικά καταλύματα. Ενδεικτικά η Τουρκία έχει ΦΠΑ μόλις 8% σε ξενοδοχεία και εστίαση (με εξαίρεση τα αλκοολούχα ποτά που βρίσκονται στο 18%), η Ισπανία 10%, η Ιταλία επίσης 10%, η Πορτογαλία 6% στη διαμονή και 13% στην εστίαση. Η Κύπρος έχει ΦΠΑ 9% και η Μάλτα 7% στα ξενοδοχεία και 18% στην εστίαση.
Στους φόρους που ισχύουν στον ελληνικό τουρισμό θα πρέπει να προστεθεί και το τέλος διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, που επιβαρύνει τους πελάτες των καταλυμάτων και ξεκίνησε να εφαρμόζεται από το 2018.