«Καράβια που δεν φοβήθηκαν» έριξαν άγκυρα στις Μικρές Κυκλάδες

 
 
 

kyra sofia kaiki

Πρώτα ήταν ο «Μικρός Ηλίας» στη Σχοινούσα. Ακολούθησε ο «Καπετάν Γιάννης» στην Ηρακλειά και τώρα πήρε σειρά η «Κυρά Σοφία» στο Κουφονήσι, η ιστορική λάτζα του νησιού που φέτος μετρά 100 χρόνια ζωής και προσφοράς.

Το πρόγραμμα αναπαλαίωσης των εγκαταλειμμένων παραδοσιακών καϊκιών «Καράβια που δεν φοβήθηκαν» ξεκίνησε το 2016 στις Μικρές Κυκλάδες από την εικαστικό Χριστιάννα Οικονόμου, η οποία κατάφερε να ξαναδώσει ζωή σε «ξεγραμμένα» σκαριά, μέσα από μια διαφορετική οπτική αυτή τη φορά.
Σκοπός του εγχειρήματος της ήταν να διευρυνθεί το μήνυμα γύρω από τη διάσωση ελληνικών παραδοσιακών τεχνικών στην Ε.Ε., όχι για την επαναλειτουργία και πρακτική χρήση του σκαριών αυτών, αλλά για τον επαναπροσδιορισμό τους και τον μη συμβατικό τρόπο χρήσης τους, στη στεριά αυτή τη φορά, ως έργα τέχνης.
Έχοντας βαθιά αγάπη για τις παραδοσιακές τεχνικές της Ελλάδας και χρησιμοποιώντας ως κινητήριο δύναμη το παρελθόν και τη μνήμη στη δουλειά της, η Οικονόμου αποσκοπεί στη διεύρυνση του project αυτού και στα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων, με επόμενο λιμάνι αυτό της Δονούσας, έτσι ώστε ακόμη και με αυτόν τον εναλλακτικό τρόπο να σωθούν για τις επόμενες γενιές αυτά τα κειμήλια.
Τα εγκαίνια και η παρουσίαση του προγράμματος «Καράβια που δεν φοβήθηκαν» θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 23 Ιουνίου, στις 20:30, από την «Άγονη Γραμμή Γόνιμη», σε συνεργασία με την Χριστιάννα Οικονόμου, την κοινότητα Κουφονησίου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο του νησιού «Κέρος». Θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι μπροστά στην «Κυρά Σοφία» στο λιμάνι, με το βιολί του Γιακουμή Γαβρά και το λαούτο του Μανώλη Νομικού.
Το πρόγραμμα του Πολιτισμού της Άγονης Γραμμή Γόνιμης τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Χορηγός: Οικογένεια Παπαδέλου
Μέγας Υποστηρικτής: Blue Star Ferries, Skopelitis Express & KRAFT paints

(Visited 20 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*