Γιατί η προμήθεια νέας αφαλάτωσης είναι τόσο σημαντική για τα Κουφονήσια; (διαβάστε όλο το ιστορικό)

 
 
 

afalatosi koyfonisi 4

Αισθήματα ενθουσιασμού και ικανοποίησης προκάλεσε η απόφαση ένταξης του έργου «Επέκταση μονάδας αφαλάτωσης Κουφονησίων» και των βασικών συνοδών έργων του στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014-2020».

Η προμήθεια της νέας μονάδας αφαλάτωσης Κουφονησίων, δυναμικότητας 600 κ.μ. ημερησίως, δικαιώνει μια προσπάθεια, η οποία – σύμφωνα με τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Αντώνη Κωβαίο – ήταν δύσκολη, αδιάκοπη και συστηματική, προκειμένου να ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες γραφειοκρατικές (και όχι μόνο) διαδικασίες, με την απαρχή των ενεργειών να χρονολογείται από το 2011.
Για ποιους λόγους, όμως, είναι τόσο σημαντικό αυτό το έργο; Όπως εξηγεί ο κ. Κωβαίος, διασφαλίζεται απόλυτα η επάρκεια σε ποιοτικό πόσιμο νερό, καλύπτονται οριστικά οι διαρκώς αυξημένες ανάγκες υδροδότησης των Κουφονησίων, μπαίνει τέλος στην αγωνία κατοίκων και επισκεπτών και συμβάλλει τα μέγιστα στη συνεχή τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

afalatosi koyfonisi 2

 

Το ιστορικό της προσπάθειας
Για την ολοκλήρωση του φακέλου ένταξης, η παρούσα δημοτική αρχή ξεκίνησε εντατικά τον Δεκέμβριο του 2017 με την ανάθεση εκτέλεσης της παροχής τεχνικών και λοιπών συναφών επιστημονικών υπηρεσιών για την αδειοδότηση μονάδων επεξεργασίας πόσιμου νερού σε εξωτερικό συνεργάτη. Μάλιστα, η συλλογική και ουσιαστική συνεργασία παραγόντων και υπηρεσιών είχε ως αποτέλεσμα να κατατεθούν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά – στοιχεία στη Διαχειριστική Αρχή.

afalatosi koyfonisi 1
Σταθμοί σε αυτή την πορεία αποτέλεσαν:
*H από 18-02-2018 βεβαίωση της ΥΔΟΜ Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων περί καταλληλότητας χρήσεων γης και απαλλαγής από την υποχρέωση έκδοσης άδειας δόμησης για τη νέα μονάδα αφαλάτωσης.
*H από 07-03-2018 Έγκριση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής της ΠΕ Νάξου & Μικρών Κυκλάδων για τη νέα μονάδα αφαλάτωσης.
*Η από 10-04-2018 Έγκριση Εγκατάστασης & έκδοση Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων (ΠΠΔ) της υφιστάμενης μονάδας αφαλάτωσης των 700 m3/24h και η από 30-04-2018 Έναρξη Λειτουργίας της μονάδας από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
*Η από 30-04-2018 Ενιαία Άδεια εκτέλεσης έργου αξιοποίησης υδατικών πόρων και χρήσης ύδατος για τη συνολική εγκατάσταση των 1.300 m3/24h από τη Διεύθυνση Υδάτων Νοτίου Αιγαίου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.
*Η από 30-04-2018 ενσωμάτωση στην Έγκριση Εγκατάστασης & τις ΠΠΔ που είχε χορηγηθεί για την υφιστάμενη μονάδα αφαλάτωσης 700 m3/24h και της επέκτασης των 600 m³/24h από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
*Η από 04-05-2018 έγκριση της Μελέτης Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης για τη συνολική εγκατάσταση των 1.300 m³/24h από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
*Η από 09-05-2018 βεβαίωση απαλλαγής από τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης των συνοδών έργων που εξυπηρετούν τη συνολική εγκατάσταση των 1.300 m³/24h από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
*Η από 27-07-2018 έγκριση της επέκτασης της μονάδας αφαλάτωσης με την προσθήκη των 600 m³/24h από την Εφορία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και τη συνακόλουθη θετική γνωμοδότηση της οικείας Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων & Τεχνικών Έργων του Υπουργείου Πολιτισμού.

afalatosi koyfonisi 3

 

Ευχαριστίες της Δημοτικής Κοινότητας
Την ευγνωμοσύνη της προς όλους όσους συνέβαλαν στην ολοκλήρωση της ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ 2014-2020 εξέφρασε η Δημοτική Κοινότητα Κουφονησίων, η οποία δεν παρέλειψε επίσης, να ευχαριστήσει θερμά για την πολύτιμη συνεργασία τη δημοτική αρχή και ιδιαίτερα τον δήμαρχο Μανόλη Μαργαρίτη, τον αντιδήμαρχο Δημήτρη Λιανό για τις πρωτοβουλίες και τη βούληση υλοποίησης του έργου, την Δ/νση Τεχνικής υπηρεσίας και τη Δ/νση Περιβάλλοντος του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, τον προϊστάμενο – μηχανολόγο μηχανικό Αποστόλη Φυρογένη, τον εξωτερικό συνεργάτη περιβαλλοντολόγο Βασίλη Θεωνά, την Διεύθυνση Υδάτων Νοτίου Αιγαίου και ιδιαίτερα τον διευθυντή κ. Νόκα, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τις συναρμόδιες Διευθύνσεις Ανάπτυξης (κ. Ρουσουνέλο) και Περιβάλλοντος (κα. Σαντοριναίου) για την αγαστή συνεργασία και ιδιαίτερα τον περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο, τον αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Λεονταρίτη και τον έπαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Γιάννη Μαργαρίτη, τη Διαχειριστική Αρχή και ιδιαίτερα τον δ/ντη της κ. Βουτσίνο, καθώς και όποιον άλλο προσπάθησε για την ένταξη αυτού του σημαντικού έργου.
Τέλος, ο κ. Κωβαίος διαβεβαίωσε και παράλληλα δεσμεύθηκε ότι η Δημοτική Κοινότητα Κουφονησίων, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες συνεργασίας, θα συνεχίσει «με απόλυτη συνέπεια και αμείωτη ένταση, την προώθηση και υλοποίηση μικρών και μεγάλων έργων με στόχο την αναβάθμιση της ζωής των πολιτών των Κουφονησίων».

(Visited 32 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*