Rezum Προστατεκτομή – Του Dr Γεώργιου Κυριάκου (ο γιατρός, θα βρίσκεται στη Νάξο το Σάββατο 27 Απριλίου)

Newsroom
21/04/2024 23:39
 
 
 

 

Τακτικά ιατρεία στη Νάξο πραγματοποιεί ο Ιατρός-Ουρολόγος Dr Γεώργιος Κυριάκου που βλέπει ασθενείς στη «ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΝΑΞΟΥ».

Ο κ. Κυριάκου, επί 14 χρόνια στηρίζει το Ουρολογικό Ιατρείο στη Νάξο, συμβάλλοντας και συμμετέχοντας στην προσπάθεια του Ιατρικού Αθηνών να υποστηρίξει μέσου της «Διαγνωστικής Νάξου» τους κατοίκους Νάξου και Μικρών Κυκλάδων με περαιτέρω σύγχρονη διαγνωστική ακρίβεια και επιστημονικά και ανθρώπινα άρτια αντιμετώπιση.

Ο γιατρός, θα βρίσκεται στο νησί, το Σάββατο 27 Απριλίου 2024. Για πληροφορίες και ραντεβού επικοινωνήστε στο τηλέφωνο: 22850 27599.

*Ακολουθεί άρθρο του Γεώργιου Ν. Κυριάκου, MD, PhD, FEBU
Διευθυντής Κέντρου Ελάχιστα Επεμβατικής Ουρολογίας Ιατρικού Αθηνών
Έμμισθο Διδακτικό Μέλος, IRCAD/EITS, Ιατρικής Σχολής Στρασβούργου

Η διουρηθρική προστατεκτομή με διπολικό ρεύμα (Τuris) ή με laser Holep, αποτελεί το χρυσό κανόνα στην αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη. Έχει όμως κάποιες δυσάρεστες συνέπειες για κάποιους άνδρες, όπως:

Παλίνδρομη εκσπερμάτιση (80%)
Στυτική δυσλειτουργία (10%)
Στένωμα ουρήθρας (7%)
ουρολοίμωξη (4%)
αιμορραγία που πιθανώς χρειάζεται μετάγγιση (2%)
κάποιο βαθμό ακράτειας ούρων σε μικρό όμως ποσοστό (2%), και
αναγκαιότητα για γενική ή ραχιαία αναισθησία.

Έγιναν προσπάθειες ανεύρεσης νέων μεθόδων για την προστατική υπερτροφία αποφεύγοντας αυτές τις συνέπειες. Αυτό επιτεύχθηκε με τη μέθοδο Rezum, που επικυρώθηκε από το FDA το 2015.

Πρόκειται για την πιο ελάχιστα παρεμβατική διαδικασία «συρρίκνωσης του αδενώματος του προστάτη», η οποία προκαλείται από την πραγματοποίηση «ενέσεων» σε συγκεκριμένες θέσεις στον προστάτη μέσα από την ουρήθρα.

Μηχανισμός: Επωφελείται της ενέργειας διάσπασης των υδρατμών, μέσω ραδιοκυμάτων, η οποία επιφέρει καταστροφή των κυτταρικών μεμβρανών στα κύτταρα-στόχους του υπερπλαστικού αδενώματος του προστάτη.

Μέσα σε μέρες έως και λίγες εβδομάδες επιτελείται «συρρίκνωση» του προστατικού ιστού και απελευθέρωση της ουρήθρας που έχει «στραγγαλιστεί» από αυτόν.

Στους 6 μήνες το μέγεθος του υπερπλαστικού προστάτη μειώνεται έως και 28,9%.
Ας σημειωθεί πως στους περισσότερους ασθενείς η διαδικασία διαρκεί γύρω στα 10 λεπτά με απλή καταστολή και όχι αναισθησία.

Ενδείκνυται σε:
-όχι πολύ μεγάλο μέγεθος προστάτη (μέχρι περίπου 100 γρ)
-τιμές PSA < 2,5 ng/ml (δεν εξάγεται ιστός για βιοψία, άρα απαιτούνται χαμηλές τιμές PSA ώστε η πιθανότητα συνύπαρξης καρκίνου να είναι πάρα πολύ μικρή)
-ασθενείς που δε δύνανται να λάβουν νάρκωση (δεν απαιτείται γενική ή ραχιαία αναισθησία, αλλά αρκεί απλή μέθη-καταστολή)
-άνδρες που δε συμμορφώνονται ή δεν επιθυμούν να λαμβάνουν αγωγή για την υπερπλασία (η οποία αγωγή δύναται να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία, μείωση libido, παλίνδρομη εκσπερμάτιση, υπόταση)
-άνδρες που θέλουν να διατηρήσουν την εκσπερμάτισή τους

Διάρκεια νοσηλείας: διαδικασία μιας ημέρας (άνευ διανυκτέρευσης στο νοσοκομείο)

Ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο με έναν ουροκαθετήρα για λίγες ημέρες (2-7) ανάλογα με το μέγεθος του προστάτη, ώστε να αποφευχθούν έντονα δυσουρικά ενοχλήματα.
Άμεσες μετεγχειρητικές συνέπειες: δυσουρία, αιματουρία, καύσος, ουρολοίμωξη, αιμοσπερμία (σε μικρό βαθμό και ήπιας έντασης).

Πορεία εξέλιξης και υποκειμενικές βελτιώσεις

Ο ασθενής ξεκινά να αισθάνεται πιο ανακουφισμένη την ούρησή του μέσα σε 2 περίπου εβδομάδες, ενώ η πλήρης αποκατάσταση της αισθητά καλύτερης ούρησης μπορεί να φτάσει και τους 3 μήνες.

Εμπειρία της μεθόδου

Εφαρμόζεται τουλάχιστον μια 7ετία στις χώρες της Δύσης έχοντας έγκριση από το FDA (ΗΠΑ και δυτική Ευρώπη), με εξαιρετικά υποκειμενικά θετικά σχόλια από τους ασθενείς.
Δεν αποτελεί επέμβαση ριζικότητας της υπερπλασίας προστάτη όπως η μέθοδος Holep ή Turis, αλλά μπορεί να αποδειχθεί πως αντιμετωπίζει την υπερπλασία προστάτη ικανοποιητικά για πολλά έτη.
Στο Κέντρο Ελάχιστα Επεμβατικής Ουρολογίας του Ιατρικού Αθηνών, πανευρωπαϊκά αναγνωρισμένο για όλες τις θεραπείες αντιμετώπισης της καλοήθους υπερπλασίας αλλά και καρκίνου προστάτη, ενσωματώθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία η μέθοδος Rezum, με ιδιαίτερη ανακούφιση και ικανοποίηση από μέρους των ασθενών αναφορικά στη μετέπειτα ούρησή τους και χωρίς ενοχλητικές παρενέργειες.

Γεώργιος Ν. Κυριάκου, MD, PhD, FEBU
Διευθυντής Κέντρου Ελάχιστα Επεμβατικής Ουρολογίας Ιατρικού Αθηνών
Έμμισθο Διδακτικό Μέλος, IRCAD/EITS, Ιατρικής Σχολής Στρασβούργου

Επικοινωνία

Ιατρικό Αθηνών: 210-6862181
Ιατρείο Αμπελόκηποι: 210-6926452
Kιν: 6944 673424
Γραμματεία: 6938 100110
site

Διεύθυνση Ιατρείου: Κηφισίας 89-91, 6ος όροφος, 11523 Αθήνα – Αμπελόκηποι
e-mail: geokyr36@yahoo.gr

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 201 times, 1 visits today)

One Comment

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*