Ο Προϊστάμενος του Αυτοτελούς Τμήματος Οργάνωσης & Πληροφορικής του κ. Δημήτρης Ρούσσος εκπροσώπησε το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου στο 4ο Health IT Conference, το συνέδριο-θεσμό για την Ψηφιακή Υγεία.
Το συνέδριο διοργανώθηκε κατά το διήμερο 15-16 Ιουνίου 2021 και σε αυτό αναδείχθηκαν οι τρόποι που ο ψηφιακός μετασχηματισμός του συστήματος υγείας και η υλοποίηση εργαλείων ΤΠΕ ανταποκρίνονται στο μεταβαλλόμενο περιβάλλον της πανδημίας.
Ο κ. Ρούσσος συμμετείχε στο Στρογγυλό Τραπέζι που συντόνισε ο Γ.Γ. του Υπουργείου Υγείας κ. Κωτσιόπουλος με θέμα «Ο ρόλος των Επαγγελματιών Υγείας στο Σχεδιασμό των Ψηφιακών Λύσεων», ενώ είχε και τον συντονισμό της Ενότητας «Καινοτόμες Λύσεις σε Υγειονομικές Περιφέρειες, Μονάδες Υγείας & Υποστηρικτικά Κέντρα». Τέλος, παρουσίασε τα έργα ψηφιοποίησης που υλοποιήθηκαν το 2020 στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του με θέμα «Ένα ψηφιακό Νοσοκομείο στην καρδιά του Αιγαίου».
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, διοικητικά στελέχη και στελέχη πληροφορικής του Τομέα Υγείας, επαγγελματίες υγείας κ.α. κατέθεσαν την πολύτιμη εμπειρία τους και τις προτάσεις τους για την ενίσχυση της Ψηφιακής Υγείας, εν μέσω της πανδημίας Covid-19.
Τα θέματα που αναπτύχθηκαν, ήταν:
*Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Συστήματος Υγείας.
*Η Πανδημία ως Καταλύτης για την Ανάπτυξη Υπηρεσιών Ψηφιακής Υγείας.
*Καινοτόμες Λύσεις στις Μονάδες Υγείας.
*Επενδύσεις και Νέα Χρηματοδοτικά Εργαλεία στον Τομέα της Ψηφιακής Υγείας: Μέθοδοι Αξιοποίησης αυτών.
*Η Παρουσία της Ελλάδας σε Εμβληματικές Ευρωπαϊκές Δράσεις Χάραξης Πολιτικών και σε Έργα Ψηφιακής Καινοτομίας.
*Στρογγυλό Τραπέζι με τα Στελέχη Πληροφορικής Μονάδων Υγείας και Διοικητές Μονάδων Υγείας.
*Ο Ελληνικός Συνεργατικός Σχηματισμός Καινοτομίας Ψηφιακής Υγείας.
*Η Ενδυνάμωση των Πολιτών σε Σχέση με τα Προσωπικά τους Δεδομένα
Από τη μία, οι υλοποιημένες υπηρεσίες διαχρονικά στοχεύουν στην αντιμετώπιση των προκλήσεων του συστήματος υγείας και στην ενδυνάμωση των πολιτών, με τις ραγδαίες εξελίξεις να οδηγούν σε παρεμβάσεις που διευκολύνουν τον έλεγχο της πανδημίας, την αποτίμηση του επιδημιολογικού κινδύνου και, πρωτίστως, την προστασία της υγείας των πολιτών.
Από την άλλη, η ψηφιακή στρατηγική για την Υγεία ακολουθεί διεθνείς πρακτικές και προωθεί τον μετασχηματισμό του ΕΣΥ στοχεύοντας στην ανάπτυξη νέων υπηρεσιών, στην αναβάθμιση της ψηφιακής ωριμότητας των μονάδων υγείας της χώρας, στην επέκταση και βελτίωση των παρεχόμενων υποδομών και την εξασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης και της συνέχειας στη φροντίδα, στην υποστήριξη των ασθενών, στην προώθηση της καινοτομίας, στη βελτίωση της διαλειτουργικότητας και της πρόσβασης σε δεδομένα υγείας, στην εισαγωγή ενιαίας αρχιτεκτονικής συστημάτων, στην ορθότερη ψηφιακή διακυβέρνηση, κλπ.
Στο Συνέδριο συμμετείχαν και έκαναν σημαντικές ανακοινώσεις οι:
*Θεόδωρος Σκυλακάκης, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Υπουργείο Οικονομικών.
*Ιωάννης Κωτσιόπουλος, Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Υπουργείο Υγείας.
*Μάριος Θεμιστοκλέους, Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Υ-πουργείο Υγείας.
*Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
*Παναγιώτης Αρκουμανέας, Πρόεδρος ΕΟΔΥ.
*Νίκη Τσούμα, Πρόεδρος Δ.Σ. & Διευθύνουσα Σύμβουλος ΗΔΙΚΑ ΑΕ.
*Στέφανος Κόλλιας, Πρόεδρος Εθνικού Δικτύου Υποδομών, Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ).