Την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου εκπνέει η προθεσμία υποβολής αίτησης εκ μέρους των ενδιαφερόμενων παραγωγών τοπικών προϊόντων που σχετίζονται με δώρο φαγητού ή γύρω από το φαγητό, προκειμένου να επιλεγούν τα προϊόντα εκείνα που θα εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου-Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019 στον διεθνή διαγωνισμό “World Food Gift Challenge 2022”.
Η, μέχρι σήμερα, εκδήλωση ενδιαφέροντος ξεπέρασε κάθε προσδοκία, καταδεικνύοντας τον γαστρονομικό πλούτο των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου. Περισσότερα από 25 παραδοσιακά προϊόντα μικρών και μεσαίων παραγωγών, τα οποία συνδέουν την ιστορία τους με την ιστορία του τόπου, όπου παράγονται, από δέκα περίπου νησιά έχουν ήδη υποβληθεί, κάνοντας ιδιαίτερα δύσκολο το έργο της αξιολόγησής τους και της πρόκρισης στον διαγωνισμό, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στη Μινόρκα στις 7 Απριλίου.
Το “World Food Gift Challenge” είναι ένας διαγωνισμός για τη βράβευση και τη διεθνή προβολή υψηλής ποιότητας χειροποίητων τροφίμων και ειδών χειροτεχνίας που σχετίζονται με τρόφιμα.
Φέρνοντας για πρώτη φορά τον διεθνή διαγωνισμό στο Νότιο Αιγαίο, στο πλαίσιο της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019, στόχος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είναι να υποστηρίξει τους τοπικούς – μικρούς και μεσαίους – παραγωγούς παραδοσιακών προϊόντων και να αναδείξει τις ιστορίες που συνδέουν τα προϊόντα τους με τον τόπο. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αξιοποιεί τον διεθνή διαγωνισμό ως πλατφόρμα που θα επιτρέψει στους τοπικούς παραγωγούς να επωφεληθούν από τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση παγκοσμίως για εξαιρετικά τοπικά τρόφιμα, σε συνδυασμό με την αναζήτηση των επισκεπτών για αυθεντικότητα, μοναδικότητα και βιώσιμα προϊόντα.
Στρατηγικός σύμμαχος της Περιφέρειας σε αυτό το εγχείρημα τα δραστήρια Επιμελητήρια Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για πληροφορίες και να στέλνουν τις αιτήσεις τους.
Περισσότερες πληροφορίες για τους παραγωγούς από τις Κυκλάδες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό βρίσκονται εδώ.