Δήμος Σύρου-Ερμούπολης: Οδηγίες για προφύλαξη από τον καύσωνα

admin
19/07/2016 13:40
 
 
 

Για τα δεδομένα των κλιματολογικών συνθηκών της χώρας μας, ο καύσωνας αποτελεί εποχιακό φαινόμενο κατά τους θερινούς μήνες. Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ξεπεράσει ορισμένα, ανεκτά από τον ανθρώπινο οργανισμό, όρια δημιουργούνται παθολογικές καταστάσεις που μπορούν να οδηγήσουν έως και τον θάνατο.

Τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να είναι:

*δυνατός πονοκέφαλος

*ατονία

*αίσθημα καταβολής

*τάση για λιποθυμία

*πτώση της αρτηριακής πίεσης

*ναυτία

*έμετοι

*ταχυπαλμία

Το σύνδρομο της θερμοπληξίας εκδηλώνεται με:

*αυξημένη θερμοκρασία του σώματος

*σπασμούς

*εμέτους

*διάρροια

*απουσία εφίδρωσης

*μπορεί να επέλθει έμφραγμα του μυοκαρδίου, κωματώδης κατάσταση και θάνατος.

Σύμφωνα με το Γραφείο Υγείας της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Σύρου- Ερμούπολης, τα μέτρα για την πρόληψη της εμφάνισης συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια του καύσωνα είναι τα εξής:

*Αποφυγή έκθεσης στο ηλιακό φως. Αναζήτηση σκιερών και δροσερών σημείων. Ντύσιμο με ελαφρά, ανοιχτόχρωμα ρούχα, χρήση καλύμματος κεφαλής (καπέλο, ομπρέλα κ.τ.λ.). Χρήση σκουρόχρωμων γυαλιών.

*Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας.

*Ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή, όπως: πρόσληψη άφθονων υγρών, αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών, λήψη μικρών κι ελαφρών γευμάτων, κυρίως φρούτων και λαχανικών, με περιορισμό των λιπαρών.

*Πολλά χλιαρά ντους στη διάρκεια της ημέρας.

*Αποφυγή πολύωρων ταξιδιών με διάφορα μέσα συγκοινωνίας κατά τη διάρκεια υψηλής ζέστης.

*Τα βρέφη και τα παιδιά να ντύνονται όσο γίνεται πιο ελαφρά. Ειδικά για τα βρέφη είναι προτιμότερο να είναι ελεύθερα τα χέρια και τα πόδια τους, να προσφέρονται συχνά – εκτός από γάλα – και υγρά όπως νερό, χαμομήλι κτλ.

*Ιδιαίτερη προσοχή να δοθεί στα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου του καύσωνα, που είναι: Όλα τα άτομα άνω των 65 ετών. Τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κ.τ.λ. Όσοι εξ αυτών λαμβάνουν φάρμακα θα πρέπει – ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών – να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση των φαρμάκων τους.

Ο δήμος Σύρου- Ερμούπολης διαθέτει στο κοινό – σε περίπτωση εμφάνισης υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού – τους εξής χώρους:

1) Κ.Α.Π.Η. Ερμούπολης (Κ. Μαρούλη και Μαυρομουστάκη) από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 8:00 – 16:00.

2) Επιβατικός Σταθμός καθημερινά και ώρες 8:00 – 16:00. Σε περιόδους καύσωνα ο Επιβατικός Σταθμός θα επιμηκύνει το ωράριο λειτουργίας του για το κοινό. Οι πολίτες θα ενημερώνονται με τακτικές ανακοινώσεις στον τοπικό Τύπο.

(φωτό: ethnos.gr)

(Visited 29 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*