Η γιορτή της Απόδοσης της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στις Τρίποδες (φώτο)

tripodes giorti 20
admin
23/08/2016 22:22
 
 
 

Με ευλάβεια και λαμπρότητα τελέστηκε η εορτή της Απόδοσης της Κοιμήσεως της Θεοτόκου σε πολλούς ναούς του νησιού μας, αλλά ιδιαίτερα στον φερώνυμο ναό της Κοιμήσεως στις Τρίποδες της Νάξου την Τρίτη 23 Αυγούστου 2016 το πρωί.

tripodes giorti 22

Την προηγουμένη το βράδυ στον εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος.
Την ημέρα της εορτής τελέστηκε η ακολουθία του όρθρου και η θεία λειτουργία. Ιερούργησαν ο Αρχιμανδρίτης π. Αρσένιος Μελισσιανός, οι ιερείς π. Εμμανουήλ Σκουλάτος Εφημέριος Τριπόδων (Βίβλου) Νάξου και ο π. Νικόλαος Κασμάς.

tripodes giorti 02

Στα Αναλόγια απέδωσαν τους θρησκευτικούς ύμνους οι κ.κ. Μάρκος Σκουλάτος, Μάρκος Παραράς (δεξιά) και Εμμανουήλ Δημητροκάλλης, Νικόλαος Σκουλάτος και Γιάννης Ορφανός (αριστερά). Μετά τη θεία λειτουργία έγινε λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας σε κεντρικούς δρόμους του όμορφου αυτού χωριού και έγινε η απόλυση μπρος από τον ναό. Κατόπιν από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νέων Βίβλου προσφέρθηκε μικρό κέρασμα στους παρακολουθούντες την πανήγυρη αυτή.

tripodes giorti 08
Η εορτή της Απόδοση της Κοιμήσεως (γνωστή και “εννιάμερα της Παναγίας”) στο χωριό των Τριπόδων είναι μια από τις μεγαλύτερες θρησκευτικές πανηγύρεις της περιοχής του Λιβαδιού και της πεδινής Νάξου.
* Στη Χώρα της Νάξου. Μεταξύ των ναών του νησιού που πανηγύρισαν την εορτή της Απόδοσης της Κοιμήσεως είναι αι δύο γραφικοί ναοί στη Χώρα της Νάξου, ο ναός της Παναγίας της Ελεούσας πλησίον του Μητροπολιτικού Ναού της Ζωοδόχου Πηγής και ο μικρός ναός στον κήπο του μοναστηριακού ναού της Αγίας Κυριακής πλησίον του Νιο-χωριού και κάτω ανατολικά από το Κάστρο της πόλης.

tripodes giorti 01

tripodes giorti 03

tripodes giorti 04

tripodes giorti 05

tripodes giorti 06

tripodes giorti 07

tripodes giorti 10

tripodes giorti 11

tripodes giorti 12

tripodes giorti 14

tripodes giorti 15

tripodes giorti 16

tripodes giorti 17

tripodes giorti 18

tripodes giorti 19

tripodes giorti 21

 

Γιάννης Λογαράς

 

(Visited 167 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*