Για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προετοιμάζεται η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας

xatzimarkos synedriasi enpe thesmiko plaisio
admin
30/08/2016 16:52
 
 
 

Ένα κοινό πλαίσιο πρότασης, που θα στηρίξουν και οι 13 Περιφέρειες και το οποίο θα είναι οραματικό ως προς την συνολική ανασυγκρότηση της χώρας, θα διαμορφώσει η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, ενόψει της επικείμενης επαναθεσμοποίησης του κράτους και της αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Την απόφαση αυτή πήρε σήμερα στη συνεδρίαση του το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝ.Π.Ε., καθώς ήδη μια 25μελής επιτροπή εμπειρογνωμόνων στο Υπουργείο Εσωτερικών εργάζεται για την προπαρασκευή του θεσμικού πλαισίου των θεσμών της αυτοδιοίκησης και ως τον Νοέμβριο θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει την εργασία της.

Στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος τόνισε ότι η Αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να αφήσει να χαθεί η ευκαιρία που της δίνεται, να έχει ουσιαστικό ρόλο και λόγο στην όλη διαδικασία, μέσα από προτάσεις που θα αποτυπώνουν το όραμα για την σύγχρονη Αυτοδιοίκηση του μέλλοντος, απαλλαγμένης από την διαχειριστική ή πελατειακή νοοτροπία του παρελθόντος. Ειδικότερα, ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε: «Η Αυτοδιοίκηση οφείλει σήμερα, που η Κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει στην αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης, να θέσει τις προτάσεις της συγκροτημένα και κυρίως οραματικά.

Με κύριο στόχο την αποτροπή μίας ακόμα πρόχειρης, διαχειριστικής ή πελατειακής μεταρρύθμισης και με γνώμονα την μετατροπή και της Ελλάδας σε σύγχρονη Ευρωπαϊκή χώρα. Σε τρεις άξονες και μόνον: το Αποκεντρωμένο Κράτος, την Διοικητική και την Οικονομική Αυτοτέλεια.

Χωρίς σύγχρονο Ευρωπαϊκό πλαίσιο λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης, χωρίς απογαλακτισμό της Αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών από το κεντρικό κράτος και χωρίς ουσιαστική, δημοκρατικά οργανωμένη αποκέντρωση, η Ελλάδα θα συνεχίσει να ανακυκλώνει την παθογένεια και τη μιζέρια της.

Σήμερα πρέπει να χτιστεί η αποκεντρωμένη Ελλάδα, στην οποία η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενηλικιωμένη, υπεύθυνη και Συνταγματικά κατοχυρωμένη, θα αποκτήσει περιεχόμενο που θα εγγυάται το αύριο όλης της περιφέρειας και ιδιαίτερα των βαριά κακοποιημένων νησιών της. Χρόνος άλλος δεν υπάρχει».

(Visited 22 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*