ΦοΔΣΑ: Θα μοιράσει περισσότερους από 35.000 κομποστοποιητές σε νοικοκυριά του Νοτίου Αιγαίου

Newsroom
21/02/2023 12:25
 
 
 

 

35.825 νοικοκυριά σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα θα εκπαιδευθούν στη νέα αντίληψη διαχείρισης των οργανικών αποβλήτων, καθώς θα αποκτήσουν οικιακούς κομποστοποιητές και κομποστοποιητές κήπου, η προμήθεια των οποίων (προϋπολογισμού 11,5 εκατ. €) δημοπρατήθηκε χθες.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που σχεδιάστηκε από τον ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου (στο πλαίσιο της μακράς λίστας περιβαλλοντικών έργων που έχει ήδη δρομολογήσει με στόχο τη βιωσιμότητα και την αειφορία) και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Αποτελεί την πρώτη παρέμβαση που έχει γίνει μέχρι σήμερα στη χώρα, σε αυτό το εύρος και για τόσο μεγάλο αριθμό νοικοκυριών, γεγονός που καθιστά την πρωτοβουλία, μοναδική και πρωτοπόρα για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς το ποσοστό κομποστοποίησης στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλό (μόλις 2%) και υπολείπεται σημαντικά του μέσου ευρωπαϊκού όρου.

Σημειώνεται ότι η κομποστοποίηση αποτελεί μία από τις σημαντικότερες μεθόδους διαχείρισης του οργανικού μέρους των απορριμμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με όλες τις ανταγωνιστικές τεχνολογίες, γεγονός που την καθιστά αναντικατάστατη επιλογή στα πλαίσια μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων.

Συνιστά μια σύγχρονη και αποτελεσματική πρακτική για τη μείωση των αποβλήτων και μια άριστη επιλογή επεξεργασίας στην πηγή. Επίσης, με αυτό τον τρόπο εκτρέπονται σημαντικές ποσότητες οργανικών απορριμμάτων από το ρεύμα των σύμμεικτων αστικών απορριμμάτων, συμβάλλοντας στην επίτευξη των στόχων που θέτει η οδηγία 1999/31/ΕΚ περί ταφής των απορριμμάτων.

Ειδικότερα η οικιακή κομποστοποίηση αποτελεί έναν αποτελεσματικό τρόπο μείωσης 70-80% των οργανικών της κουζίνας (υπολείμματα τροφών) και του κήπου (κλαδέματα, γκαζόν κτλ.). Η διαδικασία της οικιακής κομποστοποίησης περιλαμβάνει την χρήση ειδικών κάδων – κομποστοποιητών σε κατοικίες, πολυκατοικίες και μπαλκόνια, στους οποίους τοποθετούνται τα οργανικά υλικά της κουζίνας και μετατρέπονται σε πολύ καλής ποιότητας λιπάσμα – κόμποστ, που μπορεί να διατεθεί στο ίδιο το νοικοκυριό στον κήπο ή τις γλάστρες του κ.α. Το κόμποστ παράγεται μέσα από την αποσύνθεση των οργανικών υλικών, έχει πολύ καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάθε είδους καλλιέργεια.

Η προμήθεια εξοπλισμού διαχείρισης βιοαποβλήτων, σε οικίες στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, περιλαμβάνει:
-10.275 Οικιακούς Μηχανικούς Κομποστοποιητές (2 λίτρων).
-25.550 Κάδους Οικιακής Κομποστοποιήσης Κήπου (300 λίτρων).

Οι οικιακοί μηχανικοί κομποστοποιητές θα είναι κατάλληλου μεγέθους και βάρους για τοποθέτηση και λειτουργία τους σε πάγκο κουζίνας, για την καθημερινή συλλογή και επεξεργασία των οργανικών απορριμμάτων που παράγονται σε κάθε νοικοκυριό και τη μετατροπή τους σε οργανικό λίπασμα.

Οι κάδοι οικιακής κομποστοποίησης κήπου θα είναι κατάλληλοι για κατοικίες με αυλή/κήπο, καθώς αποτελούνται από κατασκευή χωρίς βάση, ώστε τα οργανικά απορρίμματα να έρχονται απευθείας σε επαφή με το χώμα για να επιτυγχάνεται ο άμεσος εμπλουτισμός τους από μικροοργανισμούς.

Ο συγκεκριμένος εξοπλισμός θα συμβάλλει στη βελτίωση της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, στην προώθηση της διακριτής συλλογής των οργανικών αποβλήτων, της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας.

Ειδικότερα, περιλαμβάνονται οι ενέργειες οι οποίες θα πρέπει να υλοποιηθούν προκειμένου:
-Να αναδειχθούν τα αναγκαία μέσα και έργα υποδομής που απαιτούνται σε τοπικό επίπεδο προκειμένου να βελτιωθεί η διαχείριση των βιοαποβλήτων σε δημοτικό επίπεδο.

-Να αναπτυχθούν νέες δράσεις που θα συμβάλλουν στην ελαχιστοποίηση της επεξεργασίας των σύμμεικτων αποβλήτων στην περιοχή, δίνοντας έμφαση στην πηγή.

-Να υλοποιηθούν δραστηριότητες που θα στοχεύουν άμεσα στην ενεργοποίηση των πολιτών.

-Να αναληφθούν οι κατάλληλες πρωτοβουλίες, απαραίτητες για την αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες, στο τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε σχετικά: «Σε 35.825 οικίες σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, θα μοιράσουμε οικιακούς κομποστοποιητές για να αρχίσουμε την εκπαίδευση των πολιτών στην νέα αντίληψη διαχείρισης των οργανικών αποβλήτων.

Πρόκειται για ένα ακόμα έργο περιβάλλοντος, που έρχεται να προστεθεί στην μακρά λίστα έργων με καθαρό περιβαλλοντικό πρόσημο που τα τελευταία χρόνια έχουμε προχωρήσει στα νησιά μας. Για την ακρίβεια, στην πιο μακρά λίστα έργων περιβάλλοντος στην ιστορία των νησιών μας.

Ξέρουμε ότι τώρα στενοχωρούμε τους επαγγελματίες ευαίσθητους, που έκαναν εργαλείο επίτευξης διάφορων επιδιώξεων το περιβάλλον, αλλά στη ζωή έρχεται πάντα η ώρα που η δουλειά ξεχωρίζει από την μικροκομματική στοχοποίηση.

Γιατί, το Περιβάλλον για εμάς είναι προτεραιότητα ευθύνης απέναντι στις επόμενες γενιές και όχι μέσο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών με ιδεολογικούς αντιπάλους. Γιατί, το Περιβάλλον το υπηρετούμε με αφοσίωση, σχέδιο, προϋπολογισμό και πάθος.

Και αυτός ο φορέας που υβρίστηκε όσο λίγοι στην ιστορία, ο ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, ακόμα και αύριο να καταργηθεί, αφήνει ήδη πίσω του έργα που θα αλλάξουν την περιβαλλοντική ταυτότητα των νησιών μας για τα επόμενα 30, τουλάχιστον, χρόνια. Σε δύο χρόνια λειτουργίας του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, καλύφθηκε ήδη έδαφος εικοσαετίας σε δουλειά, αποφάσεις, χρηματοδοτήσεις, δημοπρατήσεις και έργα.

Αυτή είναι η δική μας περιβαλλοντική ταυτότητα και θα την παρουσιάζουμε με σεβασμό στην σκληρή δουλειά των συνεργατών μας που την έκτισαν μέσα από αμέτρητα ξενύχτια».

(φωτό αρχείου)

(Visited 114 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*