Γιώργος Μπάκαλος: «Να αντιμετωπίσει η πολιτεία το σμυρίγλι ως εθνικό προϊόν»

smyrigli 1
admin
16/11/2016 11:13
 
 
 

Δράση για το σμυριδικό αναλαμβάνουν οι Απεραθίτες που είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην επανίδρυση του Σωματείου Σμυριδεργατών Απειράνθου, το οποίο πρόκειται να «είναι ακηδεμόνευτο και με αγωνιστική διάθεση», φτάνοντας μέχρι και στην οργάνωση κινητοποιήσεων.
Αυτό δήλωσε στην εκπομπή “Al-iberti News” του Aegean Voice ο πρόεδρος της Απειράνθου Γιώργος Μπάκαλος, ο οποίος, ωστόσο, από την πλευρά του εμφανίστηκε ενωτικός και πρότεινε τη συσπείρωση όλων των τοπικών σωματείων των σμυριδεργατών σε έναν κοινό φορέα, προκειμένου να μην παρεισφρήσει το «μικρόβιο» του τοπικισμού σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, όπως το σμυριδικό.
«Το συμφέρον είναι κοινό για το σμυρίγλι, το οποίο η πολιτεία θα πρέπει να αντιμετωπίσει ως εθνικό προϊόν, έχοντας έσοδα και κέρδος από αυτό» τόνισε ο κ. Μπάκαλος που εξέφρασε τις επιφυλάξεις και τη δυσπιστία του για την πρόταση Σκουρλέτη (όπως έχει επικρατήσει να λέγεται πλέον), δηλαδή την πρόταση για δημιουργία Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.) που θα προχωρήσει στην αξιοποίηση της σμύριδας.
Κατά την άποψη του προέδρου της Απειράνθου, «ελλοχεύουν κίνδυνοι» από την «καυτή πατάτα» που η κυβέρνηση «πετά» στον λαό της ορεινής Νάξου. «Δημιουργούνται ερωτηματικά και θεωρώ ότι με την ΚΟΙΝΣΕΠ είναι θέμα χρόνου το πότε θα καταρρεύσει το θέμα με το σμυρίγλι. Και τότε θα έρθουν “άρπαγες” είτε από το εσωτερικό, είτε το εξωτερικό» ανέφερε μεταξύ άλλων και τόνισε ότι «χρειάζεται μια υποδειγματική οργάνωση, εγκαταστάσεις και υποδομές, που θα έφερναν ισόρροπη ανάπτυξη στο νησί», ενώ ταυτόχρονα θα έπρεπε η κυβέρνηση να δείξει «γενναιότητα και αποφασιστικότητα» και να έχει «καλό σχεδιασμό» για την οριστική διευθέτηση του ζητήματος, το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την επιβίωση της ορεινής Νάξου.
Ο κ. Μπάκαλος (ο οποίος σημειωτέον έχει τις δικές του απόψεις και προτάσεις για το σμυριδικό, όπως π.χ. τη δημιουργία λιμανιού φόρτωσης της σμύριδας στην ανατολική περιοχή, κοντά στον τόπο εξόρυξης), ανέφερε επίσης ότι «η κρίση έχει χτυπήσει για τα καλά και τα σμυριδοχώρια», που από τον καινούριο χρόνο θα δεχτούν ένα ακόμη πλήγμα, μιας και θα καταργηθεί το ευνοϊκό καθεστώς ασφάλισης και θα πρέπει να γίνει υπαγωγή στον ΟΑΕΕ. «Δεν θα μπορεί να αντέξει ο ντόπιος που είναι εδώ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

(Visited 202 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*