Ο δρόμος πρόσβασης οχημάτων στη Λαγκούνα και πάλι στην επικαιρότητα. Μετά το σάλο που είχε προκληθεί για το συγκεκριμένο θέμα το καλοκαίρι του 2022 όπου οχήματα παντός τύπου χρησιμοποιούσαν την ακτή και το Καταφύγιο Άγριας Ζωής (ΚΑΖ) Νάξου ως πάρκινγκ και δρόμο κυκλοφορίας οχημάτων, και μετά τα όσα ακολούθησαν με την ελεύθερη κίνηση οχημάτων στο ΚΑΖ με την ανοχή δήμου και εισαγγελίας, τις καταγγελίες που ακολούθησαν αλλά και την πινακίδα που τοποθετήθηκε κ.λπ., άγνωστοι έκλεισαν το δρόμο με πέτρες ώστε να μην επιτρέπεται η (παράνομη) πρόσβαση οχημάτων στο Καταφύγιο Άγριας Ζωής και την ακτή.
Ωστόσο, όπως φαίνεται αυτό δε βρήκε σύμφωνους 46 Ευρωπαίους πολίτες που με μπροστάρη τον κ. Νίκο Κουτελιέρη (πρόεδρο του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου) προχώρησαν σε καταγγελία για το γεγονός ότι «κάποιοι εναπόθεσαν παράνομα μπάζα και άλλα υλικά σε δρόμους που χρησιμοποιούνται για την πρόσβασή τους στη θάλασσα». Το έγγραφο-καταγγελία είχε αποδέκτη την Εισαγγελία Πρωτοδικών Νάξου με κοινοποίηση στο ΑΤ Νάξου, το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου – Τμήμα Περιβάλλοντος.
Η καταγγελία που κατατέθηκε στις 25 Μαΐου 2023
Προς: Εισαγγελία Πρωτοδικών Νάξου
Κοινοποίηση: ΑΤ Νάξου, Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου Τμήμα Περιβάλλοντος
Κύριε εισαγγελέα έχουμε να σας καταγγέλλουμε τα εξής:
Είμαστε Ευρωπαίοι πολίτες και κάθε χρόνο μερικοί από εμάς, πάνω από 30 χρόνια, ερχόμαστε ως επισκέπτες στο νησί της Νάξου για να κάνουμε τις διακοπές μας αλλά παράλληλα να ασκήσουμε τα αγαπημένα μας αθλήματα που είναι ιστιοσανίδα και τα θαλάσσια αθλήματα χωρίς κινητήρα. Αυτά τα αθλήματα πραγματοποιούνται κυρίως στην περιοχή «Αλυκή» βόρεια του αεροδρομίου της Νάξου. Αυτός ο χώρος είναι ασφαλές για τις οικογένειές μας και τα παιδιά μας που μαθαίνουν να είναι κοντά στη φύση και να την σέβονται. Αγαπάμε την Νάξο, τη φύση της που σεβόμαστε και προστατεύουμε όταν χρειάζεται. Τα τελευταία δύο χρόνια βρίσκουμε εναποθέσεις μπαζών και αδρανών υλικών που σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία θεωρούνται απόβλητα και ανακυκλώνονται σε χωμάτινους δρόμους που χρησιμοποιούμε για την πρόσβαση μας στη θάλασσα. Έτσι λοιπόν και φέτος το 2023, κάποιοι εναπόθεσαν αυτά τα υλικά παράνομα στην περιοχή αυτή. Παρακαλούμε όπως ερευνήστε την υπόθεση και αποκαταστήσετε την νομιμότητα στην περιοχή.
Ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων δεν έχει προχωρήσει σε καμία ενέργεια, παρά το έγγραφο του Τμήματος Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου το Σεπτέμβριο του 2022 και το έγγραφο του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.
Το Τμήμα Περιβάλλοντος της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου μετά την παραπάνω καταγγελία, ζητά με έγγραφό του (στις 30 Μαΐου 2023) από το δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, ως αρμόδια αρχή, την απομάκρυνση των «στερεών αποβλήτων» που αναφέρουν ο κ. Κουτελιέρης και οι 46 Ευρωπαίοι πολίτες στην καταγγελία τους.
Επίσης στο ίδιο έγγραφο, υπενθυμίζει στο δήμο ότι ενώ έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος δεν έχει απαντήσει σχετικά στο έγγραφο που εστάλη στις 14-09-2022 και ζητούνταν να γίνουν από την πλευρά του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων «οι δέουσες ενέργειες (για τη διακοπή οδικής προσβασιμότητας στη «Λαγκούνα» και απομάκρυνση της αναφερόμενης πληροφοριακής πινακίδας) με την επισήμανση ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία περί διατήρησης της βιοποικιλότητας δεν επιτρέπεται η κίνηση μηχανοκίνητων οχημάτων εκτός οδικού δικτύου σε οικολογικά ευαίσθητες εκτάσεις όπως ο αιγιαλός, οι αμμοθίνες κ.λπ.».
Να υπενθυμίσουμε ότι, έγγραφο έλαβε ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και από τον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. χωρίς ωστόσο να προβεί σε καμία ενέργεια μέχρι σήμερα.
Επανέρχεται και επιμένει ο κ. Νίκος Κουτελιέρης εκ μέρους 46 καταγγελλόντων για τη διάνοιξη του δρόμου
Λίγο αργότερα και συγκεκριμένα στις 9 Ιουνίου 2023 ο κ. Νίκος Κουτελιέρης εκ μέρους των 46 καταγγελλόντων, επανέρχεται στο θέμα με έγγραφό του στο Τμήμα Περιβάλλοντος και ζητά «διευκρινήσεις» αλλά και την ανάκληση του αιτήματος του Τμήματος Περιβάλλοντος για «τη διακοπή οδικής προσβασιμότητας προς τη Λαγκούνα δεδομένου ότι σύμφωνα με το Νόμο περί διατήρησης της βιοποικιλότητας δεν επιτρέπεται η κίνηση μηχανοκίνητων οχημάτων εκτός οδικού δικτύου σε οικολογικά ευαίσθητες εκτάσεις όπως αιγιαλός, αμμοθίνες κ.λπ.» .
Ο κ. Κουτελιέρης και οι λοιποί 46 καταγγέλλοντες, θεωρούν ότι θα πρέπει να υπάρχει πρόσβαση στη Λαγκούνα σε περίπτωση ανάγκης, ενώ επισημαίνουν ότι η περιοχή δε συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τους μικρούς υγρότοπους (έως 80 στρέμματα) και ως εκ τούτου η «Λαγκούνα» δεν αναγνωρίζεται ως υγρότοπος.
Η απάντηση από το Τμήμα Περιβάλλοντος
Η απάντηση του Τμήματος Περιβάλλοντος έρχεται στις 11 Αυγούστου και αναφέρει:
«Με βάση τα στοιχεία που διαθέτει η υπηρεσία μας μέχρι σήμερα, προκύπτει ότι η διάνοιξη οδικής προσβασιμότητας στη συγκεκριμένη περιοχή πρέπει να διακοπεί διότι συνιστά μη επιτρεπτή χρήση γης. Ο ακριβής τρόπος και τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν για τη διακοπή της οδικής προσβασιμότητας θα επιλεγούν από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων».
Σε ό,τι αφορά την αναφορά που κάνουν ο κ. Κουτελιέρης και οι 46 καταγγέλλοντες ότι δηλαδή η περιοχή της «Λαγκούνας» δεν αποτελεί υγρότοπο επειδή δεν περιλαμβάνεται στη λίστα με τους μικρούς υγροτόπους, το Τμήμα Περιβάλλοντος απαντά: «Ο ισχυρισμός αυτός δεν ευσταθεί καθότι στη σχετική νομοθεσία γίνεται πρόβλεψη κατάρτισης καταλόγων για μικρούς υγρότοπους (επιφάνειας έως 80 στρέμματα). Η Αλυκή Νάξου, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η λιμνοθάλασσα της «Λαγκούνα», είναι ο μεγαλύτερος φυσικός παράκτιος υγρότοπος στις Κυκλάδες (έκτασης 924 στρέμματα περίπου), σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει η υπηρεσία μας και για το λόγο αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των μικρών υγροτόπων (επιφάνειας έως 80 στρέμματα)».
Ιστορικό
Τι αναφέρει η αυτοψία του Τμήματος Περιβάλλοντος της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στις 14 Σεπτεμβρίου 2022 και τα αποτελέσματα αυτής μετά από καταγγελίες
«Έκτακτος περιβαλλοντικός έλεγχος σχετικά με καταγγελία που αφορά σε καταπάτηση της παράκτιας χερσαίας ζώνης (περιοχή «Λαγκούνα») του Καταφυγίου Άγριας Ζωής με την ονομασία «Αλυκή» Νάξου (14-09-2022)
Κατά την διενέργεια αυτοψίας στην υπόψη περιοχή διαπιστώθηκε ότι έχει γίνει πρόσφατη διάνοιξη με μηχανικά μέσα, οδικής προσβασιμότητας στην παράκτια χερσαία ζώνη της περιοχής «Λαγκούνα» εντός ορίων του Καταφυγίου Άγρια Ζωής (ΚΑΖ) με την ονομασία Αλυκή Νάξου. Οι εργασίες διάνοιξης οδικής προσβασιμότητας προς την Λαγκούνα έχουν λάβει χώρα στο ύψος του πρώτου φωτεινού σηματοδότη του κυρίου δρόμου σύνδεσης Χώρας-Στελίδας και έχουν πραγματοποιηθεί επί αμμώδους εδάφους και επί αμμοθινών με αποτέλεσμα την καταστροφή – ισοπέδωση αυτών στη θέση των επεμβάσεων. Η λωρίδα γης των επεμβάσεων εκτείνεται σε μήκος περί τα 15μ. και μέσο πλάτος 3μ. Φερόμενη σκοπιμότητα των ανωτέρω αναφερόμενων εργασιών είναι η οδική πρόσβαση στην παράκτια ζώνη «Λαγκούνα» περιοχή στην οποία δραστηριοποιούνται surf club και πραγματοποιούνται θαλάσσια σπορ wind surf. Κατά το χρόνο διενέργειας του ελέγχου υπήρχε μικρός αριθμός μηχανοκίνητων οχημάτων (επτά οχήματα) στην υπόψη περιοχή της «Λαγκούνα», πλησίον της θάλασσας. Δεν κατέστη δυνατό να διαπιστωθούν στοιχεία ταυτότητας υπευθύνων για την συγκεκριμένη διάνοιξη οδικής προσβασιμότητας. Στην αρχή του χώρου των επεμβάσεων έχει τοποθετηθεί η πληροφοριακή πινακίδα άνευ υπογραφής στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα με τίτλο «Περιορισμένη περιοχή Καταφύγιο Άγριας Ζωής» και τις ακόλουθες οδηγίες. 1. μην παρκάρετε τη νύχτα απαγορεύεται το κάμπινγκ. 2. παρκάρετε μόνο στο σκληρό έδαφος. 3. όχι «γουρούνες» ή άλλα οχήματα στην Αλυκή ή την μαλακή άμμο. 4. Όχι kite λόγω χαμηλών εμπορικών πτήσεων. 5. Το κυνήγι απαγορεύεται με κάθε τρόπο. 6. Κρατήστε την περιοχή καθαρή από σκουπίδια. 7. Αποφύγετε να ενοχλείται τα πουλιά».
Διαπιστωμένες ελλείψεις συμμόρφωσης
«Από τα σημεία ελέγχου που επιθεωρήθηκαν κατά τη διενέργεια της από 14 Σεπτεμβρίου 2022 αυτοψίας η διαπιστωθείσα διάνοιξη οδικής προσβασιμότητας στην παράκτια χερσαία ζώνη της περιοχής «Λαγκούνα» εντός του Καταφυγίου Άγριας Ζωής με την ονομασία Αλυκή Νάξου και η καταστροφή – ισοπέδωση αμμοθινών στη θέση των επεμβάσεων, συνιστούν μη συμμόρφωση που υπάγονται σε σχετική νομοθεσία και επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το νόμο περί διατήρησης της βιοποικιλότητας δεν επιτρέπεται η κίνηση μηχανοκίνητων οχημάτων εκτός οδικού δικτύου σε οικολογικά ευαίσθητες εκτάσεις όπως ο αιγιαλός , οι αμμοθίνες κ.λπ. Επιπρόσθετα και με βάση τα ανωτέρω προβλεπόμενα στο νόμο προκύπτει ότι ανεξαρτήτως ταυτότητας υπευθύνων για τις διαπιστωθείσες επεμβάσεις η διάνοιξη οδικής προσβασιμότητας στην υπόψη περιοχή πρέπει να διακοπεί διότι συνιστά μη επιτρεπτή χρήση γης. Επίσης και δεδομένου ότι ορισμένες από τις αναγραφόμενες «οδηγίες» (και συγκεκριμένα οι οδηγίες περί απαγόρευσης πάρκινγκ μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας και περί επισκεψιμότητας πάρκινγκ στο σκληρό έδαφος) στην διαπιστωθείσα ανυπόγραφη πληροφοριακή πινακίδα δεν συνάδουν με τα προβλεπόμενα στην νομοθεσία, προκύπτει ότι η συγκεκριμένη πινακίδα θα πρέπει να απομακρυνθεί από τον υπόψη χώρο».
Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
One Comment