Νάξος: Χώρος στάθμευσης και κυκλοφορίας οχημάτων Καταφύγιο Άγριας Ζωής και μάλιστα …με τη σύμφωνη γνώμη των αρχών (φώτος)

Newsroom
19/08/2022 02:11
 
 
 

 

Κι όμως συμβαίνει στη Νάξο! Με την «ευλογία» του δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρη Λιανού όχι μόνο επιτράπηκε η είσοδος και η στάθμευση οχημάτων σε  Καταφύγιο Άγριας Ζωής (Κ.Α.Ζ.) (που προστατεύεται από τη νομοθεσία), αλλά ανοίχτηκε και ο δρόμος για την εξυπηρέτηση τους!

Πρόκειται για την περιοχή βόρεια του υδροβιότοπου της Αλυκής του αεροδρομίου, στην πλευρά της θάλασσας, περιοχή Λαγκούνα.

Η Λαγκούνα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους σέρφερς οι οποίοι επισκέπτονται τη Νάξο και την περιοχή με τα τροχόσπιτά ή τα βαν τους στα οποία έχουν φορτωμένο όλο τον εξοπλισμό ώστε να κάνουν το αγαπημένο τους θαλάσσιο σπορ.

surfers lagouna

Όπως κάθε χρόνο στις αρχές του καλοκαιριού οι σέρφερς στάθμευαν στο δρόμο του αεροδρομίου δυσχεραίνοντας την κυκλοφορία. Οι καταγγελίες απανωτές όπως και οι παρεμβάσεις και συστάσεις από τις Αστυνομικές αρχές για την απομάκρυνση των οχημάτων από την περιοχή, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Έτσι η υπόθεση έφτασε στα χέρια της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Νάξου και του δήμου…

Παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο …για να καταπατηθεί το Κ.Α.Ζ.

Οι παραπάνω παραθεριστές-σέρφερς ζήτησαν από το δήμαρχο, με παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο (αρχές Αυγούστου), να μπορούν να μπαίνουν με τα οχήματα τους στην παραλία και να σταθμεύουν, αίτημα το οποίο άμεσα (!) έγινε δεκτό και μάλιστα με τη σύμφωνη γνώμη της Εισαγγελέως του νησιού.

Μέσα σε λίγες μόνο ημέρες και ενώ οι καταγγελίες προς τις Αστυνομικές αρχές διαδέχονταν η μία την άλλη, ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Νάξου καθώς και ο Διοικητής του Αστυνομικού τμήματος πραγματοποίησαν αυτοψία στην περιοχή και με τη σύμφωνη γνώμη της Εισαγγελέως επιτράπηκε η είσοδος στα οχήματα και η στάθμευση τους στην παραλία που αποτελεί Καταφύγιο Άγριας Ζωής, με την αιτιολογία ότι πραγματοποιείται ήπια δραστηριότητα.

Μάλιστα, όπως καταγγέλθηκε στο naxostimes.gr, για το σκοπό αυτό και τη διευκόλυνση τους, ο δήμος έσπευσε την Τετάρτη να ανοίξει διάπλατα το δρόμο …για τη βάναυση καταπάτηση του Καταφυγίου Άγριας Ζωής (Κ.Α.Ζ.).

Η υπόθεση είναι στα χέρια της Εισαγγελίας που καθώς φαίνεται δεν αναγνωρίζει κάποια παρανομία ή ότι διενεργείται κάποιο αδίκημα, αφού όπως αναφέρουν πληροφορίες του naxostimes.gr, θεωρεί ότι το γεγονός να μπαινοβγαίνουν στη Λαγκούνα οχήματα, να σταθμεύουν και να κατασκηνώνουν, δεν αποτελεί αδίκημα υποβάθμισης του περιβάλλοντος.

Δεν καταθέτει τα όπλα ο Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου

Ο Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου -φύλακας άγγελος της περιοχής- κινητοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή ώστε να αποτρέψει την καταπάτηση της περιοχής, χωρίς όμως αποτέλεσμα, τουλάχιστον προς το παρόν.

Ωστόσο, αν κρίνουμε από τη μέχρι σήμερα δραστηριότητα του Συλλόγου, κανείς δεν πιστεύει ότι πρόκειται να καταθέσει τα όπλα αντιθέτως θα προχωρήσει σε κάθε νόμιμη ενέργεια προκειμένου να προστατέψει το Καταφύγιο Άγριας Ζωής.

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Για πρώτη φορά (!) δίνει άμεση… «λύση»

Ιδιαίτερη εντύπωση ωστόσο προκαλεί η στάση του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων που σε αυτή την περίπτωση αντέδρασε άμεσα επιδεικνύοντας μάλιστα ιδιαίτερο ζήλο στην …«επίλυση» του προβλήματος, διευκολύνοντας τους σέρφερς στην καταπάτηση του Καταφυγίου Άγριας Ζωής, αφαιρώντας κάθε εμπόδιο και ανοίγοντας το δρόμο (δίπλα στο πρώτο φανάρι στο δρόμο του αεροδρομίου), κάτι που σε καμία περίπτωση δε συμβαίνει στην συντριπτική πλειοψηφία των αιτημάτων και παραπόνων που καθημερινά δέχεται το δημαρχείο. Για παράδειγμα δεν είδαμε τη δημοτική αρχή να αντιδρά (αν όχι άμεσα, έστω και καθυστερημένα) στα τόσα θανατηφόρα δυστυχήματα που συμβαίνουν στο δρόμο αεροδρομίου και στα αιτήματα των επιχειρηματιών της περιοχής ώστε να φτιάξει ένα πεζοδρόμιο, ή δεν είδαμε τον ίδιο ζήλο ώστε οι παραλίες να έχουν ναυαγοσώστες.

Ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έδρασε χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια σύσκεψη με τους αρμόδιους φορείς, χωρίς σχέδιο, χωρίς ενημέρωση, χωρίς ίχνος περιβαλλοντικής ευαισθησίας ή ακόμα χωρίς το θέμα να τεθεί έστω στο δημοτικό συμβούλιο ώστε να βρεθεί μία λύση που δε θα προσβάλει το ευαίσθητο περιβάλλον της περιοχής και παράλληλα να εξυπηρετεί τους παραθεριστές σέρφερς.

Λαγκούνα: Καταφύγιο Άγριας Ζωής προστατευόμενο από το νόμο

Η παράκτια ζώνη του Καταφυγίου Άγριας Ζωής της Αλυκής αποτελείται από την παραλία Λαγκούνα και τις αμμοθίνες που εκτείνονται μέχρι την λιμνοθάλασσα και τις διαπερνά ο δημοτικός δρόμος αεροδρομίου-Αγίου Προκοπίου.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ 60/Α/31-3-2011 Άρθρο 13 Παρ.4: «δεν επιτρέπεται η κίνηση μηχανοκίνητων οχημάτων εκτός οδικού δικτύου σε οικολογικά ευαίσθητες εκτάσεις, όπως ενδεικτικά, μόνιμες ή εποχικές λίμνες και τέλματα και οι ακτές τους, ο αιγιαλός, οι αμμοθίνες, ποτάμια, ρέματα και ρυάκια, δάση, λιβάδια, βοσκότοποι, οι οικότοποι προτεραιότητας του παραρτήματος Ι της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, καθώς και σε μονοπάτια που βρίσκονται σε τέτοιες περιοχές.
Εξαιρείται η απολύτως αναγκαία κίνηση για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και ατυχημάτων, πυρκαγιών, καθώς και για λόγους εθνικής ασφάλειας και άμυνας, καθώς και οχημάτων του φορέα διαχείρισης των περιοχών αυτών. Εξαιρείται επίσης, η απολύτως αναγκαία κίνηση για την πρόσβαση σε καλλιεργούμενες εκτάσεις, για την εξυπηρέτηση της ποιμενικής κτηνοτροφίας και για τη διενέργεια υλοτομιών και τη μεταφορά δασικών προϊόντων ή εργαλείων επαγγελματικής αλιείας και υδατοκαλλιέργειας.” και “δεν επιτρέπεται η, μέσω της κίνησης μηχανοκίνητων οχημάτων, αυτόβουλη δημιουργία νέων ή η επέκταση υφιστάμενων δρόμων σε δασικά, χορτολιβαδικά και παράκτια οικοσυστήματα».

Η ανάρτηση στο facebook του Συλλόγου Προστασία Άγριας Ζωής Νάξου

Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά για την Αλυκή του αεροδρομίου (αξίζει τον κόπο).

*φωτογραφίες naxostimes και Αλέξανδρος Φραντζέσκος

(Visited 3.649 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*