Τέλειο μαζί με φρυγανισμένο ψωμί για να συνοδεύσουμε το κόκκινο κρασί που θα ανοίξουμε το βράδυ.
Υλικά
Μερίδες: 4
• 8 φρέσκα, ώριμα αλλά σφιχτά μαύρα σύκα, πλυμένα καλά και κομμένα στη μέση (με τη φλούδα τους)
• 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
• 16 φέτες προσούτο
Για το λαδολέμονο
• 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
• 2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
• 10 κόκκοι μαύρο πιπέρι
• 2 κουτ. σούπας ούζο ή ένα μικρό κομμάτι από αστεροειδή γλυκάνισο
• 3/4 φλιτζ. τσαγιού νερό
• 1 κουτ. γλυκού μέλι
• 3 φρέσκα σύκα, κομμένα στα 4
Διαδικασία
Λαδολέμονο
1. Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε το πιπέρι, το ούζο ή το γλυκάνισο, το νερό, το μέλι και τα σύκα και τα βράζουμε για 6 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
2. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και χτυπάμε το μείγμα στο μούλτι.
3. Το σουρώνουμε σε ένα μπολ, το αφήνουμε να κρυώσει και το κρατάμε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε τα σύκα.
Ψήσιμο + σερβίρισμα
1. Αλείφουμε τα σύκα με το ελαιόλαδο και τα ψήνουμε στο γκριλ για 1 – 2 λεπτά από κάθε πλευρά, ίσα να ροδίσουν.
2. Σε μια μεγάλη πιατέλα στρώνουμε τα ψημένα σύκα γύρω-γύρω, με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω.
3. Στη μέση της πιατέλας βάζουμε τις φέτες προσούτο.
4. Προσθέτουμε στο λαδολέμονο το λάδι και το λεμόνι, χτυπάμε λίγο με ένα πιρούνι, ώστε να ομογενοποιηθεί, και περιχύνουμε τα σύκα.
5. Συνοδεύουμε με φρυγανισμένο ψωμί ή κριτσίνα πολύσπορα.
Μυστικά
Το ιδιαίτερο αυτό, γλυκό και πιπεράτο λαδολέμονο, με φρέσκα σύκα, είναι ιδανικό για πιάτα αλλαντικών και τυριών αλλά και για ζεστές πίτες από σουβλάκι, χοιρινά μπριζολάκια, ακόμη και για αρνίσια παϊδάκια.
5′ προετοιμασία
11′ μαγείρεμα
Σύνολο: 16′
Νένα Ισμυρνόγλου
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Πηγή: gastronomos.gr
Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις