Νηστίσιμη τούρτα πραλίνας φουντουκιού καλυμμένη με σοκολάτα

Newsroom.
17/04/2024 06:55
 
 
 
Μιχάλης Χατζηκαλημέρης
Υλικά
Μερίδες: 12
Για την κρέμα σοκολάτα
330 γρ. κουβερτούρα με 70-72% κακάο
500 ml γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη
60 γρ. γλυκόζη

Για τη νηστίσιμη σπιτική πραλίνα με σοκολάτα
600 γρ. φουντούκια, ψημένα στους 180°C για 8 λεπτά (αφήνουμε να κρυώσουν)
400 γρ. ζάχαρη
30 γρ. κακάο

Για το κέικ πραλίνας
250 ml χυμός πορτοκαλιού, φρεσκοστυμμένος
205 γρ. σκούρα καστανή ζάχαρη
225 γρ. από τη νηστίσιμη πραλίνα φουντουκιού που φτιάξαμε
100 γρ. ξανθές σταφίδες
100 γρ. καρύδια ή φουντούκια, αλεσμένα σε σκόνη
20 γρ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κουτ. γλυκού κανέλα
75 ml ρούμι
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού

Για τις φλούδες πορτοκαλιού κονφί (προαιρετικές)
200 ml νερό
100 γρ. ζάχαρη
30 γρ. φλούδες πορτοκαλιού

Διαδικασία
Κρέμα σοκολάτα
Για να ετοιμάσουμε την νηστίσιμη τούρτα σοκολάτα με πραλίνα φουντουκιού τεμαχίζουμε την κουβερτούρα και τη βάζουμε σε ένα μπολ.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα αμυγδάλου μαζί με τη γλυκόζη, μέχρι να πάρει μία βράση, και το αδειάζουμε πάνω από την κουβερτούρα.
Περιμένουμε 1 λεπτό και ανακατεύουμε με μια κουτάλα ή με ένα ραβδομπλέντερ, μέχρι να γίνει μια λεία κρέμα (γκανάς).
Τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες.

Νηστίσιμη σπιτική πραλίνα
Αλέθουμε όλα μαζί τα υλικά στον πολυκόφτη, επιμένοντας μέχρι να γίνει μια λεία πραλίνα. Αφήνουμε να κρυώσει.

Κέικ πραλίνας
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 165°C, με αέρα.
Ρίχνουμε όλα τα υλικά, εκτός από τους ξηρούς καρπούς και τις σταφίδες, στον κάδο του μίξερ και τα ανακατεύουμε με το φτερό έως ότου έχουμε ένα λείο μείγμα.
Στο τέλος, προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς και τις σταφίδες και χτυπάμε λίγο ακόμα, ίσα να ενωθούν.
Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα τσέρκι διαμέτρου 24 εκ. που έχουμε κλείσει στο κάτω μέρος με αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 25 λεπτά.
Δοκιμάζουμε αν έχει ψηθεί τρυπώντας το στο κέντρο με μια οδοντογλυφίδα – θα πρέπει να βγει καθαρή.
Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει καλά και το ξεφορμάρουμε.
Φλούδες πορτοκαλιού κονφί
Κόβουμε τις φλούδες από τα πορτοκάλια σε λεπτά κορδελάκια και τις βάζουμε μαζί με το νερό και τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, αφήνοντάς τες να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν καλά, να γυαλίσουν και να γίνουν κάπως διάφανες γύρω γύρω.

Συναρμολόγηση
Αφού κρυώσει καλά το κέικ και η κρέμα σοκολάτας, κόβουμε μια λεπτή στρώση από την επιφάνεια του κέικ, επειδή θα έχει φουσκώσει στο ψήσιμο, ώστε να το ισιώσουμε τελείως.
Το τοποθετούμε σε πιατέλα και απλώνουμε πάνω την κρέμα σοκολάτας με μια σπάτουλα (δεν χρειάζεται να είναι ίσια, μπορούμε να δημιουργήσουμε κυματισμούς).
Τρίβουμε το κέικ που κόψαμε από την επιφάνεια σε χοντρά ψίχουλα με το χέρι μας και το πασπαλίζουμε πάνω από την κρέμα, σε όλη την επιφάνεια ή μόνο περιφερειακά.
Τέλος, προσθέτουμε κάποιες φλούδες πορτοκαλιού κονφί εδώ κι εκεί.
Η τούρτα είναι έτοιμη για σερβίρισμα, αλλά μπορούμε να τη διατηρήσουμε και στο ψυγείο

1 ώρα και 30′ προετοιμασία
25′ ψήσιμο
4 ώρες αναμονή
Σύνολο: 5 ώρες και 55′

Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Food styling: Σταυρούλα Φουτσά

Πηγή: gastronomos.gr

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 3.234 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*