Εκδηλώσεις «Σύρος Πολιτισμός 2024»: Ενώνουν το παρελθόν με το παρόν μέσα από την τέχνη και την πολιτιστική κληρονομιά (πρόγραμμα)

Newsroom
07/06/2024 23:42
 
 
 

 

«Σύρος Πολιτισμός 2024» – Αναγέννηση, παράδοση και νέοι θεσμοί στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων

Το φετινό πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης είναι εμπλουτισμένο με συμβολισμούς και αναφορές στο πλούσιο παρελθόν της περιοχής. Το εξώφυλλο του προγράμματος παρουσιάζει ένα πρωτοκυκλαδικό ειδώλιο, σύμβολο της αναγέννησης και της γονιμότητας, κατασκευασμένο από το ντόπιο μάρμαρο.

Αυτή η επιλογή τιμά την ιστορική κληρονομιά και τον διαρκή ρόλο της γυναίκας στην κοινωνία. Παράλληλα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει τον νέο θεσμό “Syros Πολιτισμός Junior”, που απευθύνεται στα παιδιά, και γιορτάζει τα 160 χρόνια του ιστορικού Θεάτρου Απόλλων, αναδεικνύοντας την ανάγκη για πνευματική και ψυχική ανάταση μέσα από την τέχνη. Το «Σύρος Πολιτισμός 2024» ενσωματώνει τη σύνδεση του παρελθόντος με το παρόν, προβάλλοντας μια έντεχνη ζωή που εμπλουτίζει την καθημερινότητα.

Η ανακοίνωση του Δήμου Σύρου Ερμούπολης για το «Σύρος Πολιτισμός 2024»:

Μια ιδιαίτερη σημειολογία χαρακτηρίζει το εξώφυλλο που επιλέξαμε για το πρόγραμμα των πολιτιστικών μας εκδηλώσεων. Πρόκειται για το πρωτοκυκλαδικό ειδώλιο που αφενός αξιοποιεί το άριστο υλικό —το ντόπιο μάρμαρο που αποτέλεσε πρώτη ύλη για τους γλύπτες της αρχαιότητας— και αφετέρου συμβολίζει την αναγέννηση και τη γονιμότητα αναπαριστώντας τη γυναικεία μορφή. Μια σύνθεση / σύνδεση του χτες με το σήμερα, μια οπτική αναφορά στη σημασία και τον ρόλο της γυναίκας, όπως αυτός διαμορφώνεται, αναμορφώνεται συνεχώς και επηρεάζει καθοριστικά την καθημερινότητά μας.

Ο Πολιτισμός είναι η συμπεριφορά στην καθημερινότητά μας, είναι η Έντεχνη Ζωή —όχι η απλή διαβίωση— και πιστεύοντας σ’ αυτήν ακριβώς την εκδοχή του Πολιτισμού προνοήσαμε και θεσπίσαμε τον Νέο Θεσμό, ένα πολιτιστικό πρόγραμμα που απευθύνεται στα παιδιά: το Syros Πολιτισμός Junior!

Παράλληλα γιορτάζουμε τη συμπλήρωση 160 χρόνων ιστορίας του Θεάτρου Απόλλων. Περισσότερο από ποτέ άλλοτε έχουμε ανάγκη ως κοινωνία την ανάταση της ψυχής, την ιδιαίτερη εκείνη ανάταση που συνδέει κάθε άκουσμα εκλεκτής μουσικής και θεατρικής έκφρασης. Κι εδώ υπάρχει η σύνθεση / σύνδεση του χτες με το σήμερα, τις ίδιες ανάγκες έρχεται να καλύψει η ύπαρξη ενός λυρικού θεάτρου σε μια πόλη σαν την Ερμούπολη και τότε, αλλά και τώρα.

Αυτό το πνεύμα κι αυτές τις προθέσεις εκφράζει η φετινή πολιτιστική μας επιλογή, όπως πρόκειται να τη θέσουμε στη δική σας αξιολόγηση, ειλικρινά και υπεύθυνα.

Δείτε το πολιτιστικό πρόγραμμα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης «Σύρος Πολιτισμός 2024»:

(Visited 114 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*