Καλοκαιρινή χωριάτικη πίτσα με ζύμη του Νίκου Τσελεμεντέ

Newsroom.
26/06/2024 07:44
 
 
 

 

Η κλασική ελληνική πίτσα, με το υπέροχο ζυμάρι και τα παραδοσιακά, ελληνικά υλικά που αγαπάμε, έρχεται να απογειώσει το τραπέζι σας. 

Θέλεις να φτιάξεις μια τέλεια και νόστιμη πίτσα στην κουζίνα σου, αλλά δεν γνωρίζεις τα κατάλληλα βήματα;

Υλικά:

Για τη Ζύμη
•350 γραμ. αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
•15 γραμ. μαγιά νωπή
•180 ml νερό (χλιαρό)
•½ κουταλάκι ζάχαρη
•1 κουταλάκι αλάτι
•1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Για την πίτσα
120 γρ. σάλτσα ντομάτας
100 γρ. κασέρι τριμμένο
50 γρ. φέτα
80 γρ. γραβιέρα Νάξου τριμμένη
1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε λεπτές φέτες
2 Μανιτάρια Champignon (Πλευρώτους ή κονσέρβα) κομμένα σε λεπτές φέτες
8 ελιές χωρίς το κουκούτσι κομμένες στη μέση
Λίγο λουκάνικο ή γαλοπούλα (Προαιρετικό)
1 κ.γ. ρίγανη

Εκτέλεση:
-Ζυγίζετε και συγκεντρώνετε όλα τα υλικά, σε καθαρό πάγκο της κουζίνας σας.

-Κοσκινίζετε το αλεύρι σε μια λεκανίτσα και το ρίχνετε στον κάδο του μίξερ. Διαλύετε τη μαγιά στο χλιαρό νερό μαζί με τη ζάχαρη και ρίχνετε το μίγμα στο αλεύρι.

-Αρχίζετε να ζυμώνετε το μίγμα με τον γάντζο του μίξερ και προσθέτετε το αλάτι και το ελαιόλαδο. Τα «δουλεύετε» για λίγο μέχρι να πετύχετε μια ζύμη ομοιογενή, που δεν θα κολλάει στα τοιχώματα του κάδου. (Εάν θέλετε, μπορείτε να τη ζυμώσετε με τα χέρια σας).

-Σταματάτε το ζύμωνα και αφήνετε τη ζύμη σκεπασμένη με πετσέτα, σε ζεστό σημείο να φουσκώσει, να διπλασιαστεί σε όγκο, για μία ώρα περίπου.

-Ξαναζυμώνετε τη ζύμη με τα χέρια ή με το γάντζο του μίξερ, για λίγα λεπτά και την πλάθετε σε μπάλα. Αλευρώνετε τον πάγκο της κουζίνας σας και ανοίγετε τη ζύμη με τον πλάστη σε τετράγωνο ορθογώνιο ή στρογγυλό σχήμα ανάλογα με τις προσωπικές σας προτιμήσεις (το πάχος να είναι ½ – 1 εκ. περίπου).

-Απλώνετε τη ζύμη στο ταψί και την αφήνετε «να ξεκουραστεί» για ½ ώρα πριν την γαρνίρετε με τα υλικά της συνταγής μας.

-Απλώνουμε τη σάλτσα ντομάτας, ρίχνουμε τη ρίγανη και μετά απλώνουμε κασέρι, γραβιέρα και τα υπόλοιπα υλικά.

– Έχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 220° C. Ψήνουμε στη χαμηλότερη θέση του φούρνου για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να λιώσει το τυρί και να ροδίσει η ζύμη και από κάτω. Ελέγχουμε ανασηκώνοντας προσεκτικά μια άκρη της. Κόβουμε ακτινωτά σε 8 κομμάτια και σερβίρουμε.

Καλή Όρεξη!!!

Μικρά Μυστικά:
Βάζουμε πάντα τον φούρνο μας στις αντιστάσεις στην πιο υψηλή θερμοκρασία. Αν δεν έχουμε την ειδική πλάκα ψησίματος για πίτσα τότε παίρνουμε το ταψί του φούρνου, το γυρνάμε ανάποδα στην κάτω σχάρα και το αφήνουμε να ζεσταθεί πολύ καλά. Δεν ξεχνάμε πως αυτό που χρειάζεται η πίτσα είναι πολύ καλό ψήσιμο από κάτω και λιγότερο από πάνω. Δεν ψήνουμε στον αέρα γιατί πολύ απλά αρπάζει γρήγορα η επιφάνεια της πίτσας και δεν ψήνεται σωστά από κάτω.

Όταν αφαιρέσουμε την καυτή πίτσα, τη βάζουμε σε μία ξύλινη επιφάνεια και την αφήνουμε λίγο. Με αυτόν τον τρόπο δεν μαλακώνει η βάση της.

Πηγή: secretkitchenandtravel.gr
Φώτο: ediva.gr

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 150 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*