«Σώστε τις Παραλίες της Νάξου»: Αίτημα ανάκλησης των αποφάσεων του Δήμου για το μηχανοκίνητο καθαρισμό των παραλιών

Newsroom
07/07/2024 13:25
 
 
 

 

Το Κίνημα «Σώστε τις Παραλίες της Νάξου» έχει κινητοποιηθεί για να αντιταχθεί στις αποφάσεις του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, οι οποίες περιλαμβάνουν τη χρήση μηχανοκίνητων οχημάτων για τον «καθαρισμό» των παραλιών. Οι πρόσφατες συνελεύσεις του κινήματος έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη προστασίας των παραλιών και την ακύρωση των σχετικών αποφάσεων και συμβάσεων που απειλούν την ακεραιότητα και τη φυσική ομορφιά των ακτών.

Στις 16 Ιουνίου 2024, στη διάρκεια συνέλευσης του Κινήματος, αποφασίστηκε να κατατεθεί αίτημα ανάκλησης των αποφάσεων του Δήμου, τονίζοντας την ανάγκη για άμεση προστασία των παραλιών από τις επιζήμιες παρεμβάσεις. Το κύριο κατεπείγον αίτημα του κινήματος είναι η άμεση ανάκληση των αποφάσεων που επιτρέπουν τις εργασίες στις ακτές, επισημαίνοντας την ασυμβατότητα αυτών των δράσεων με την ισχύουσα νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος. Το κίνημα καλεί όλους τους πολίτες να υποστηρίξουν την προσπάθεια αυτή, υπογράφοντας την αναφορά και συμβάλλοντας ενεργά στην προστασία των πολύτιμων παραλιών της Νάξου.

Η ανακοίνωση του Κινήματος «Σώστε τις Παραλίες της Νάξου»

Οι τελευταίες συνελεύσεις του Κινήματος “Σώστε τις Παραλίες της Νάξου” έδωσαν ιδιαίτερο βάρος στο θέμα των εργασιών του λεγόμενου “καθαρισμού” του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων στις παραλίες. Στη συνέλευση 16/06/2024 αποφασίστηκε να κατατεθεί ΑΙΤΗΜΑ ΑΝΑΚΛΗΣΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΑΞΟΥ και ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ και συναφών ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ σχετικά με τη χρήση μηχανοκίνητων οχημάτων για τον «καθαρισμό» των παραλιών της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων και ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΛΙΩΝ του ΔΗΜΟΥ ΝΑΞΟΥ ΚΑΙ ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ.

Το κύριο κατεπείγον αίτημα μας είναι η Γενική άμεση και κατεπείγουσα ανάκληση όλων των αποφάσεων επέμβασης στις ακτές του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και ειδικά της απόφασης έγκρισης ανάθεσης εργασιών “καθαρισμού” ακτών του Δήμου Νάξου, με αριθμούς ΑΔΑ 6ΞΧΔΩΚΗ-Ξ63 και ΑΔΑ 9ΔΞ3ΩΚΗ-Θ72.

Υπάρχουν 9 παραλίες από τις αναφερόμενες 17 στην Τεχνική Περιγραφή της Διακήρυξης και της σχετικής μελέτης του ανοιχτού διαγωνισμού (ΑΔΑ 9ΤΤΙΩΚΗ-ΘΔΤ), στις οποίες δεν έχουν ακόμη καταγγελθεί από πολίτες σχετικές εργασίες. Ανάμεσά τους βρίσκονται και “απάτητες” παραλίες, όπως καθορίστηκαν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Επίσης η σύμβαση 24SYMV014618255 2024-04-18 προβλέπει επαναληπτικές ισοπεδωτικές εργασίες και διαμορφώσεις ακτών μετά το πέρας των αρχικών εργασιών που έχουν πραγματοποιηθεί.

Η προαναφερόμενη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων αναφέρει τις εξής εργασίες μέσω ανάθεσης παροχής τους σε ιδιώτες διότι ο Δήμος δεν διαθέτει μηχανήματα καθαρισμού ακτών:

α) Περισυλλογή και απομάκρυνση στερεών μικρο-απορριμμάτων (προϊόντα περιβαλλοντικής ρύπανσης ανθρωπογενούς προέλευσης, ξύλα, πλαστικά, χαρτιά, γυαλιά, κοπριές, μεταλλικά αντικείμενα, βαριά αντικείμενα, μεγάλες πέτρες κ.λπ.), καθώς και κάθε άλλο αντικείμενο που εκβράζει η θάλασσα το οποίο υποβαθμίζει την ακτή.
β) Διαμόρφωση και καθαρισμός των σημείων όπου εισέρχονται χείμαρροι και μικρά ρέματα στην ακτογραμμή, οι οποίοι μετά από έντονες βροχοπτώσεις μεταφέρουν από το εσωτερικό φερτά υλικά, ξύλα, πέτρες τα οποία συσσωρεύονται γύρω από την ακτή ή εισέρχονται στη θάλασσα.
γ) Αναμόχλευση της άμμου σε βάθος 20 εκατοστών για να απομακρύνονται τυχόν θαμμένα σκουπίδια και διάστρωση της καθαρισμένης επιφάνειας της άμμου για την απρόσκοπτη προσπέλαση από τους λουόμενους.
δ) Ισοπέδωση των τμημάτων των παραλιών, διαμόρφωση της ακτογραμμής.

Όπως σαφώς προκύπτει από τη νομοθεσία, η πρακτική αυτή είναι έκνομη, με βάση 1) το Νόμο N. 3937/2011 “Διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις” αλλά και 2) το Ν. 1650/1986 (όπως τροποποιήθηκε με το Ν. 3010/2003 και το Ν. 4014/2011 και ισχύει) “Για την προστασία του περιβάλλοντος”.

Το επόμενο βήμα για την κατάθεση του εγγράφου, είναι η συλλογή υπογραφών. Θα αναρτηθούν σύντομα σχετικές πληροφορίες.

Εάν υπάρχει κάποια ΣΟΒΑΡΗ παράλειψη ή λάθος, παρακαλώ γράψτε μας το ακριβώς με πρόταση συγκεκριμένη, να διορθωθεί πριν ξεκινήσουμε να το υπογράφουμε. Ευχαριστούμε όλη την ομάδα για την εξαιρετική δουλειά και συνεργασία που έγινε ως εδώ!

Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά την αναφορά και τα αιτήματά του Κινήματος: ΕΔΩ

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

(Visited 2.554 times, 1 visits today)

4 Comments

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*