Τρία κυκλαδίτικα τυριά στη λίστα με τα 100 καλύτερα τυριά του κόσμου

graviera naxos
Newsroom.
27/07/2024 07:46
 
 
 

Σίγουρα έχεις δοκιμάσει και εσύ αυτά τα 5 τυριά που βρίσκονται μέσα στα 100 καλύτερα του κόσμου

Τα τυριά είναι για τους περισσότερους, ο απόλυτος μεζές ή ορεκτικό ή ακόμα λατρεύουν να απολαμβάνουν στο τέλος του φαγητού τους. Πολλοί είναι εκείνοι που αρέσκονται να το απολαμβάνουν μαζί με διάφορα ντιπ και μαρμελάδες. Ειδικά το καλοκαίρι, όλο και κάπου θα μας βγάλει ο δρόμος, σε κάποιο νησί και εκεί θα απολαύσουμε σίγουρα κάποιο τοπικό.

Το Taste Atlas έφτιαξε την κατάταξη με τα 100 καλύτερα τυριά του κόσμου και μέσα στην δεκάδα βρίσκεται ένα ελληνικό τυρί που σίγουρα έχετε δοκιμάσει. Επίσης, μέσα στην κατάταξη, αλλά εκτός δεκάδας, βρίσκονται και άλλα τέσσερα τυριά, ένα εκ των οποίων θα απολαύσεις σίγουρα σε κάποια ταβέρνα με ούζο και μεζέ.

5. Γραβιέρα Νάξου
Το τυρί αυτό παράγεται στο νησί της Νάξου των Κυκλάδων εδώ και τουλάχιστον έναν αιώνα. Η γραβιέρα Νάξου παρασκευάζεται από παστεριωμένο αγελαδινό γάλα ή μείγμα πρόβειου γάλακτος και κατσικίσιο γάλα το πολύ 20%. Έχει λεπτό φλοιό και ανοιχτό κίτρινο, συμπαγές εσωτερικό γεμάτο με μικρές τρύπες.

29. Μετσοβόνε
Το Μετσοβόνε είναι επιτραπέζιο τυρί σκληρό ή ημίσκληρο καπνιστό, που παράγεται από αγελαδινό γάλα ή εναλλακτικά με μείγμα αγελαδινού γάλακτος με έως και 20% πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα. Παρασκευάζεται στην ορεινή περιοχή του Μετσόβου για περισσότερα από 50 χρόνια από τοπικό γάλα ζώων εκτροφής. Κατά την παρασκευή μπαίνει σε κυλινδρικές φόρμες που τις τοποθετούν σε κρύο νερό για να γίνει πιο συμπαγές το τυρί και στη συνέχεια τοποθετείται σε τουρσί. Μετά την ξήρανση, η ωρίμανση διαρκεί, τουλάχιστον, τρεις μήνες. Τέλος, καπνίζεται για μια-δυο μέρες.

31. Τυρί Μαστέλο
Το Μαστέλο παράγεται αποκλειστικά στη Χίο. Υπάρχουν δύο είδη μαστέλου – το ένα παρασκευάζεται από χιώτικο αγελαδινό γάλα και το άλλο από κατσικίσιο. Η εκδοχή του αγελαδινού γάλακτος είναι λευκού χρώματος, με γαλακτώδες άρωμα και λεία υφή. Οι γεύσεις είναι ελαφρώς αλμυρές και γαλακτώδεις. Είναι ιδανικό για ψήσιμο στη σχάρα. Ταιριάζει ιδιαίτερα και για τηγανητό μεζέ σαγανάκι. Η ποικιλία του κατσικίσιου γάλακτος είναι επίσης λευκού χρώματος, με απαλή και ελαστική υφή και αλμυρή γεύση.

62. Σαν Μιχάλη
Αυτό το σκληρό τυρί λαμβάνεται αποκλειστικά από το γάλα αγελάδων που εκτρέφονται στο νησί της Σύρου, όπου αυτό το περίφημο τυρί παράγεται για περισσότερο από μισό αιώνα με τις ίδιες παραδοσιακές μεθόδους. Οι ντόπιες αγελάδες τρέφονται με δίαιτα με αρωματικά τοπικά φυτά και βότανα, τα οποία συμβάλλουν στο βούτυρο άρωμα αυτού του τυριού. Είναι αρκετά σκληρό και συμπαγές με πολλές ακανόνιστες τρύπες.

80. Κοπανιστή
Αυτό το τυρί παράγεται παραδοσιακά από αιγοπρόβειο γάλα, αν και ορισμένα γαλακτοκομεία χρησιμοποιούν επίσης αγελαδινό γάλα ή ένα μείγμα από τα τρία, που προέρχονται από φυλές που εκτρέφονται στις Κυκλάδες στο νότιο Αιγαίο Πέλαγος. Στο πρόσφατο παρελθόν, η παραδοσιακή μέθοδος παραγωγής αυτού του τυριού βελτιώθηκε με την προσθήκη φρέσκου βουτύρου που παρασκευάζεται από την κρέμα που λαμβάνεται μετά το άπασμα του γάλακτος, αλλά αυτό το βούτυρο μπορεί να ανέρχεται μόνο στο 15% του συνολικού βάρους του τυριού.

Δείτε όλη τη λίστα εδώ..

Πηγή: intronews.gr της Κατρίν Ξενάκη

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 12.036 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*