Τι λέει ο Δημήτρης Λιανός για τη μη ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών της Νάξου

Newsroom
28/07/2024 18:58
 
 
 

 

Ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρης Λιανός, δημοσίευσε πρόσφατα μία ανάρτηση στο Facebook, ενημερώνοντας τους πολίτες για τις ενέργειες και τα εμπόδια που αντιμετώπισε ο Δήμος σχετικά με την ναυαγοσωστική κάλυψη των πολυσύχναστων παραλιών της Νάξου.

Σύμφωνα με την ανάρτηση, ο Δήμος ξεκίνησε εγκαίρως, από τον Δεκέμβριο, τη διαδικασία του διαγωνισμού για την εξασφάλιση ναυαγοσωστών, τηρώντας τις νόμιμες διαδικασίες. Ωστόσο, η πορεία του διαγωνισμού αντιμετώπισε αρκετά εμπόδια, λόγω προσφυγών και δικαστικών διαδικασιών που καθυστέρησαν την υπογραφή της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία.

Παρά τις ενέργειες του Δήμου για την επίσπευση των διαδικασιών, οι αποφάσεις των δικαστηρίων δεν επέτρεψαν την άμεση εγκατάσταση των ναυαγοσωστών, με αποτέλεσμα να παραμείνει χωρίς ναυαγοσωστική κάλυψη για το καλοκαίρι.

Μάλιστα, ο Δήμαρχος διαβεβαίωσε τους πολίτες ότι ο Δήμος δεν θα επιβαρυνθεί με πρόστιμα …καθώς κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για την έγκαιρη κάλυψη των παραλιών.

Η ανάρτηση του Δημάρχου Δημήτρη Λιανού

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έγκαιρα, ήδη από τον μήνα Δεκέμβριο, ξεκίνησε τη διαδικασία του διαγωνισμού ναυαγοσωστικής κάλυψης των πολυσύχναστων παραλιών, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Ο διαγωνισμός αναρτήθηκε στο ΕΣΗΔΗΣ τον Δεκέμβριο και η Δημοτική Επιτροπή ανέδειξε τον προσωρινό ανάδοχο στις 5 Μαρτίου 2024, μετά από διεθνή διαγωνισμό. Στις 29 Μαρτίου κατακυρώθηκε η σύμβαση στην εταιρεία που μειοδότησε.

Ωστόσο, οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό προσέφυγαν ενώπιον του αρμόδιου οργάνου (ΕΑΔΗΣΥ) κατά των σχετικών αποφάσεων της Δημοτικής Επιτροπής. Για την εκδίκαση των προσφυγών ορίστηκε ημερομηνία εξέτασης η 20/05/2024 ενώπιον του 3ου Κλιμακίου, με αποτέλεσμα να ανασταλούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες. Ο Δήμος ζήτησε την επίσπευση της εξέτασης με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 7269/17-4-2024 αίτημα, που απορρίφθηκε σιωπηρά από την ΕΑΔΗΣΥ.
Η ΕΑΔΥΣΥ εξέδωσε τις σχετικές αποφάσεις στις 19/6, δικαιώνοντας τις αποφάσεις της Δημοτικής Επιτροπής και η αναθέτουσα αρχή κάλεσε τον ανάδοχο για την υπογραφή της σύμβασης.

Όμως η απορριφθείσα εταιρεία άσκησε Αιτήσεις Αναστολής-Ακύρωσης ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά, κατά των αποφάσεων της ΕΑΔΗΣΥ και ορίστηκε ημερομηνία εκδίκασης αυτών η 24η Σεπτεμβρίου 2024.

Ο Δήμος ζήτησε από το Διοικητικό Εφετείο την κατ’ εξαίρεση υπογραφή της σύμβασης με τον προσωρινό ανάδοχο για λόγους δημόσιας ασφάλειας, όμως το αίτημα απορρίφθηκε από το Διοικητικό Εφετείο με την αιτιολογία της έλλειψης παθητικής νομιμοποίησης.

Μάλιστα, ως Δήμος αναδείξαμε το θέμα με σχετική επιστολή στα συναρμόδια υπουργεία.

Γίνεται αντιληπτό ότι ο Δήμος μας προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου έγκαιρα να εγκατασταθούν ναυαγοσώστες στις πολυσύχναστες παραλίες μας. Η μη εγκατάσταση των ναυαγοσωστών δεν ήταν υπαιτιότητα του Δήμου, γι αυτό άλλωστε ο Δήμος δεν θα επιβαρυνθεί με πρόστιμα.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 130 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*