Δήμος Κέας: Σύστημα Κοινόχρηστων Ποδηλάτων

Newsroom.
30/07/2024 18:23
 
 
 

 

Με στόχο την αλλαγή του τρόπου μετακίνησης των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού μας ο Δήμος Κέας έχει πλέον ένα σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτωναυτόματης μίσθωσης και δημόσιας χρήσης. Είναι ιδιαίτερα εύχρηστα και βολικά, λόγω του ότι το ποδήλατο δεν αντιμετωπίζει προβλήματα κυκλοφοριακής συμφόρησης, απαιτεί μηδαμινό χώρο στάθμευσης, έχει τη δυνατότητα να μετακινείται και εκτός οδικού δικτύου ενώ παράλληλα δε μολύνει το περιβάλλον.

Ένα αυτοματοποιημένο ηλεκτρονικό σύστημα προσφέρει στους πολίτες την ευχέρεια να παραλάβουν και να χρησιμοποιήσουν ένα ηλεκτρικό ποδήλατο για ορισμένο χρονικό διάστημα, επιστρέφοντάς το σε κάποιο από τα σημεία στάθμευσης τα οποία είναι εγκατεστημένα σε επιλεγμένα σημεία του νησιού. Τα ποδήλατα είναι τοποθετημένα σε σταθμούς ενοικίασης και αυτόματης φόρτισής τους, οι οποίοι περιλαμβάνουν θέσεις κλειδώματος/φόρτισης.

Το σύστημα δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Προμήθεια για την ενίσχυση της Μικροκινητικότητας στο Δήμο Κέας», το οποίο υλοποιήθηκε μετά από πρόταση που υποβλήθηκε από τον Δήμο Κέας σε συνεργασία με το ΚΑΠΕ και χρηματοδοτήθηκε από το Ε.Π. «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» και συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής

Τα οφέλη

Εκτός από τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, το σύστημα αυτό θα δημιουργήσει θετική δημοσιότητα για την Κέα και θα συμβάλει στην τουριστική ανάπτυξη. Θα βοηθήσει στην ανάδειξη του ποδηλάτου ως μεταφορικού μέσου και όχι μόνο αναψυχής, στην ανάπτυξη μεθόδων βιώσιμης κινητικότητας, καθώς και στην ανακούφιση του κυκλοφοριακού προβλήματος. Η μείωση των ρύπων και του θορύβου, η βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας των δημοτών, η καλλιέργεια της οικολογικής συνείδησης και η οικολογικής παιδείας, όπως και η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των δημοτών, είναι μερικά ακόμη οφέλη.

Τέλος βοηθά στην ενίσχυση της εμπορικής κίνησης καθώς οι ποδηλάτες είναι χρήστες της αγοράς της περιοχής που κινούνται, σε αντίθεση με διερχόμενους χρήστες ΙΧ, ενώ βοηθα στην μεταστροφή των χρηστών ΙΧ και ΤΑΧΙ προς το ποδήλατο και στην αισθητική αναβάθμιση του νησιού.

Οδηγίες χρήσης και ασφάλειας

Οδηγίες ξεκλειδώματος και επιστροφής ποδηλάτου

Δείτε εδώ τον Κανονισμό Λειτουργίας Συστήματος Κοινόχρηστων Ποδηλάτων Δήμου Κέας.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*