Εκτενές ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ για τη λειψυδρία στη Νάξο – Τι είπαν Λιανός, Χατζηανδρέου και Καπούνης (video)

Newsroom
07/08/2024 00:52
 
 
 

 

Η σοβαρή κατάσταση της λειψυδρίας στη Νάξο αποτέλεσε κεντρικό θέμα στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ την Τρίτη 6 Αυγούστου.

Η δραματική μείωση του νερού στην λιμνοδεξαμενή των Εγγαρών, η οποία από 600.000 κυβικά μέτρα νερού προηγούμενων ετών έχει φέτος μόλις 100.000 κυβικά, υπογραμμίζει το πρόβλημα. Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, τόνισε ότι οι αγροκτηνοτρόφοι του νησιού εκπέμπουν SOS, καθώς τα πηγάδια έχουν στερέψει και το νερό που απομένει είναι υφάλμυρο.

Ο αγρότης κ. Βαθρακοκοίλης ανέφερε ότι η έκταση που καλλιεργεί με πατάτες έχει μειωθεί δραματικά από 80-90 στρέμματα το 2022 σε μόλις 8 φέτος, λόγω έλλειψης νερού.

Ο Δήμαρχος Νάξου, Δημήτρης Λιανός, δήλωσε ότι ο Δήμος δεν μπορεί να παρέχει νερό στους αγρότες καθώς αυτοί είχαν δικές τους πηγές υδροδότησης, τονίζοντας την αδυναμία του Δήμου να ανταποκριθεί στις ανάγκες.

Η δημοτική αρχή έχει προχωρήσει στη μίσθωση τεσσάρων αφαλατώσεων, παρέχοντας 3.600 κυβικά μέτρα νερού ημερησίως. Το κόστος είναι υψηλό, οδηγώντας σε αυξήσεις των δημοτικών τελών έως και 600%, όπως καταγγέλλεται. Οι κάτοικοι και οι αγρότες ζητούν έργα υποδομής, όπως το φράγμα Τσικαλαριού που παραμένει ανεκπλήρωτο εδώ και 15 χρόνια. Ο Λεονάρδος Χατζηανδρέου τόνισε τη σημασία του έργου, επισημαίνοντας ότι αν γεμίσει, θα εξασφαλίσει 3 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, λύνοντας το πρόβλημα.

Οι αγρότες ζητούν επίσης τριτοβάθμια επεξεργασία των λυμάτων του βιολογικού καθαρισμού, υποστηρίζοντας ότι οι αφαλατώσεις δεν λύνουν το πρόβλημα και έχουν τεράστιο κόστος. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για τα υψηλά τέλη, ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές, όπου δεν επωφελούνται από τον τουρισμό. Με το ένα τρίτο του πληθυσμού της Νάξου να ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα, η έλλειψη νερού αποτελεί σοβαρό αδιέξοδο.

Η ανάγκη για τριτοβάθμια επεξεργασία των λυμάτων είναι επιτακτική, ώστε το νερό να χρησιμοποιείται για άρδευση αντί να καταλήγει στη θάλασσα. Οι κάτοικοι ζητούν άμεσα λύσεις και δράσεις για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της λειψυδρίας στο νησί.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 76 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*