Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ: Ραγδαία επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες χαλαζοπτώσεις και κεραυνούς

Newsroom
19/08/2024 11:05
 
 
 

 

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εξέδωσε το πρωί της Δευτέρας η ΕΜΥ.

Όπως αναφέρει, η επιδείνωση του καιρού ξεκινά από τα δυτικά, κεντρικά και βόρεια με τοπικές βροχές και καταιγίδες σήμερα Δευτέρα (19-08-24) και αύριο Τρίτη (20-08-24) οι οποίες θα συνοδεύονται τοπικά από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και από τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Πιο αναλυτικά:

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Σήμερα Δευτέρα (19-08-24)
Στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία και πιθανόν στην κεντρική Μακεδονία και τη δυτική Θεσσαλία.

Την Τρίτη (20-08-24)

Στη Μακεδονία, τη Θράκη και πιθανόν στη Θεσσαλία.

Την απότομη αλλαγή του καιρού διαπίστωσαν ήδη όσοι βρίσκονται στο βόρειο-βορειοδυτικό τμήμα της χώρας και σε περιοχές, όπως Κιλκίς, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, όπου εκδηλώθηκαν έντονα καιρικά φαινόμενα με βροχές, καταιγίδες και χαλάζι. Δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, ζημιές σημειώθηκαν σε καλλιέργειες και η Πυροσβεστική δέχθηκε δεκάδες κλήσεις για κοπές δέντρων και άντληση υδάτων.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους και την Πολιτική Προστασία η έντονη κεραυνική δραστηριότητα θα διαρκέσει επί διήμερο, κυρίως σε περιοχές της βορειοδυτικής Ελλάδας.

Σχεδόν 9.000 κεραυνοί σημειώθηκαν χθες, σύμφωνα με χάρτη του meteo.gr προκαλώντας σε τουλάχιστον δέκα περιπτώσεις την έναρξη πυρκαγιών. Συνολικά 44 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο.

Υψηλός ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς

Υψηλός ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς σήμερα κατηγορία 3 σε Αττική, και μεταξύ άλλων σε πολλές περιοχές της Στερεάς και της Δυτικής Ελλάδας της Πελοποννήσου, της Θράκης, της Κρήτης και της Κεφαλονιάς.

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής Βασίλης Κικίλιας εφιστά την προσοχή για τον καιρό, επισημαίνοντας ότι πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αλλαγής είναι πως από τις 44 πυρκαγιές που σημειώθηκαν την χθες, οι 10 προκλήθηκαν από κεραυνούς.

«Σήμερα (σ.σ χθες) εκδηλώθηκαν 44 νέες πυρκαγιές, εκ των οποίων τουλάχιστον 10 προκλήθηκαν από κεραυνούς σε μεγάλα υψόμετρα, δυσκολεύοντας πολύ την προσπάθεια κατάσβεσης. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε πυροσβέστες, δασοκομάντος, εθελοντές, δασάρχες και αυτοδιοικητικούς, που για μία ακόμη φορά έδωσαν την ψυχή τους. Επειδή τις επόμενες ημέρες αναμένονται καιρικά φαινόμενα με έντονη κεραυνική δραστηριότητα, πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση» έγραψε χαρακτηριστικά στο Χ.

Ο καιρός τις επόμενες ημέρες

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 20-08-2024
Αρχικά στα δυτικά, τα βόρεια ηπειρωτικά και βαθμιαία στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα και το βορειοδυτικό Αιγαίο, προβλέπονται παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στο Ιόνιο και τα βόρεια ηπειρωτικά σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Μακεδονία, πιθανώς πρόσκαιρα να είναι κατά τόπους έντονα. Τα φαινόμενα αργά το βράδυ στις περισσότερες περιοχές θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα βόρεια.
Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός.
Η ορατότητα στα δυτικά και τα νότια τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.
Οι άνεμοι στα νοτιοανατολικά θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 και μόνο στο βόρειο Ιόνιο θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί έως 5 μποφόρ, ενώ σταδιακά στα νότια θα στραφούν σε δυτικών διευθύνσεων 4 με 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βορειοδυτικά όπου δεν θα ξεπεράσει τους 30 με 31 βαθμούς Κελσίου. Στα υπόλοιπη χώρα θα φτάσει τους 34 βαθμούς και τοπικά στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 21-08-2024
Στις Κυκλάδες, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα βορειότερα νησιά το μεσημέρι και το απόγευμα. Στην υπόλοιπη χώρα παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές. Μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα βόρεια και τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα και την Κρήτη. Το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί.
Η ορατότητα στα δυτικά τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 και στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ, και μόνο το πρωί στα βορειοανατολικά θα είναι βορειοανατολικοί έως 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει στα βορειοδυτικά και τις Κυκλάδες τους 30 με 32 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους με 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 22-08-2024
Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα ηπειρωτικά.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23-08-2024
Γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά κυρίως ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 57 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*