Νάξος: Η Art of Life Collective παρουσιάζει την εικαστική έκθεση «Φευγαλέο και Αιώνιο»

Newsroom.
19/08/2024 20:21
 
 
 

 

Η Art of Life Collective αποτελείται από έξι μέλη, πέντε γυναίκες απόφοιτες του τμήματος Εικαστικών Τεχνών ΑΠΘ και την εικαστική επιμελήτρια, απόφοιτη του μεταπτυχιακού στο τμήμα Art Management του πανεπιστημίου Ca’ Foscari της Βενετίας. Η ομάδα είναι ενεργή στον καλλιτεχνικό χώρο, με μορφή Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας από το 2022.

Έχει 2 εικαστικές εκθέσεις στο δυναμικό της, στο πλαίσιο ενός ενιαίου καλλιτεχνικού project. Η 1η έκθεση έλαβε χώρα στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, με τίτλο “Είστε τα μάτια μέσα από τα οποία η Δημιουργία γνωρίζει τον εαυτό της”, τον Ιούνιο του 2022 και η 2η στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, με τίτλο “Έρωτας Γεφυροποιός”, τον Οκτώβριο του 2023.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου, κοντά στην Φθινοπωρινή Ισημερία, η καλλιτεχνική ομάδα Art of Life Collective παρουσιάζει την εικαστική έκθεση “Φευγαλέο και Αιώνιο”, στο Πολιτιστικό Κέντρο Νάξου – πρώην Σχολή Ουρσουλινών. Πέντε καλλιτέχνιδες εμπνέονται από το Κυκλαδικό Φως σκιαγραφώντας την πορεία μιας διαδρομής που ενώνει παρελθόν, παρόν και μέλλον.

Φευγαλέο και Αιώνιο

Η φύση, η συνείδηση και η ζωή βρίσκονται σε μια συνεχόμενη αλλαγή, η οποία εμπεριέχει ταυτόχρονα τα στοιχεία της φθοράς και της εξέλιξης. Μέσω αυτής της θεματικής, οι καλλιτέχνιδες στοχάζονται στην αέναη μυστικιστική σχέση ζωής και θανάτου. Σκοπός της έκθεσης είναι να ανοίξει ένα διάλογο επάνω στο τι είναι “το Τέλος και η Αρχή”, οπτικοποιώντας την έννοια της αναγέννησης.

 

Η ομάδα εργάζεται 3 χρόνια πάνω στις έννοιες «Έρωτας – Θάνατος – Δημιουργία». Το πρώτο έτος του συλλογικού έργου αφιερώθηκε στην θεματική της Δημιουργίας, με την έκθεση “Είσαστε τα μάτια μέσα από τα οποία η Δημιουργία Γνωρίζει τον Εαυτό της”, στο Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών τον Ιούνιο του 2022. Το δεύτερο έτος πραγματοποιήθηκε η έκθεση “Έρωτας Γεφυροποιός”, για την έννοια του Πνευματικού Έρωτα, στο Τελλόγλειο ίδρυμα Τεχνών στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο του 2023. Φέτος, στο τρίτο κεφάλαιο, πραγματευόμαστε το θάνατο και την αναγέννηση, στην παρούσα έκθεση, “Φευγαλέο και Αιώνιο” στη καρδιά των Κυκλάδων.

Οι κοινές αναζητήσεις, οι ζωές δυο εκ των μελών της ομάδας, που ζουν μόνιμα στη Νάξο και η δυναμική του τόπου, συντέλεσαν στο να αναπτυχθεί το παρόν θέμα, που συνδέει τη συλλογική μνήμη του νησιού με την μελέτη της ομάδας. Με αφορμή την ιστορία οι καλλιτέχνες συναντιούνται και συνομιλούν
με το μύθο της Κόρης Περσεφόνης που ενώνει τους δύο κόσμους. Ενσωματώνουν στο έργο τους το αρχέτυπο της Κόρης, ως ψυχής και ανταμώνουν με τη Μητέρα Γη, Θεά Δήμητρα.

Στο Μύθο, η Κόρη-ψυχή ενώνει τον Άνω και τον Κάτω κόσμο, μέσα από ένα Συμβόλαιο Έρωτα. Κινείται μεταξύ του άυλου και του υλικού. Η κάθοδος και η άνοδός της είναι σύμβολο αλλαγής και μεταμόρφωσης. Από το ορατό στο αόρατο – από το άδηλο στον εκδηλωμένο κόσμο, ο θάνατος στο ένα πεδίο είναι η γέννηση στο άλλο. Από τη μια βρίσκεται η όψη της αγάπης και αφθονίας της Μητέρας-Φύσης Δήμητρας και από την άλλη, ο άυλος πλούτος και η γονιμοποίηση του πνευματικού σπόρου του Πλούτωνα.

Στην πορεία μιας έρευνας που στόχο έχει να διευρύνει την αντίληψη μας ως προς το θέμα, θέτονται τα εξής ερωτήματα: Τι σημαίνει θνητότητα και αθανασία για τον σημερινό άνθρωπο; Πως προσεγγίζουμε μια ματιά αφοβίας ως προς το μόνο βέβαιο και αναπόφευκτο; Οι καλλιτέχνιδες συναντιούνται σε
μια κοινή παραδοχή: πως μέσα από το φθαρτό σώμα που υπόκειται στο χρόνο, η Ψυχή ποθεί το βίωμα του αιώνιου.

Τα έργα της έκθεσης ταξιδεύουν τη ματιά πάνω σε διαφορετικές υλικότητες και υφές, όπως το φως μέσα στο ναξιώτικο μάρμαρο, την αντανάκλαση του έγχρωμου γυαλιού, την απόκοσμη ελαφρότητα στη ζωγραφική μεταφορά ενός συμπαγούς βράχου. Ένα μεταλλικό τάμα ως σύμβολο θυσίας, μια ευοίωνη φλόγα στο κέντρο μιας δυστοπίας, ένα ευαίσθητο βλέμμα σε πορτραίτο και ένας φευγαλέος κομήτης. Όλα τα στοιχεία διηγούνται έναν άχρονο μύθο που εκτυλίσσεται μαζί με την ανθρώπινη ζωή και είναι πάντα σύγχρονος. Ένας μύθος που μας φέρνει κοντύτερα σε μια πτυχή της ζωής που η χρησιμότητά
της είναι ανεκτίμητη αλλά συνήθως ξεχασμένη. Μας μυεί στην κρυφή Φύση του θανάτου και της αναγέννησης ακολουθώντας μια θεματική βασισμένη στην αποκάλυψη της Ομορφιάς που τιμά ολόκληρο το φάσμα της ζωής.

Καλλιτέχνιδες: Ειρήνη Άψυχου, Αλεξία Γραμμενίδου, Άλκηστη Παναγιωτοπούλου, Φρειδερίκη Παπασταυροπούλου, Μάρσυ Συρεγγέλα
Επιμέλεια: Λίλα Νικολάου, Ειρήνη ΆψυχουΠαράλληλα events:
Στις 23/9 ώρα 12:00 το πρωί, η Art of Life Collective προσκαλεί το κοινό σε μια διαλογιστική εμπειρία υπό τον ήχο του bendir, στο χώρο της έκθεσης.
Στις 25/9 ώρα 19:00 ο μουσικός Νίκος Μαυρίδης θα παρουσιάσει σόλο
συναυλία βιολιού στην Καθολική Μητρόπολη που βρίσκεται παραπλήσια του Πολιτιστικού Κέντρου.
Στις 27/9 ώρα 19:00 θα πραγματοποιηθεί γιορτή με live μουσική στο προαύλιο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου.

Ταυτότητα εκδήλωσης:
Ημερομηνία: Από: 18/09/2024 έως 29/09/2024
Εγκαίνια: Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024, στις 19:00
Ώρες Λειτουργίας: 11:00-19:00 Καθημερινά | Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου κλειστά

Τοποθεσία:
Πολιτιστικό Κέντρο Νάξου – πρώην Σχολή Ουρσουλινών, 1ος όροφος, Χώρα Νάξου

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
(Visited 11 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*