Δ. Καπούνης στον ΣΚΑΪ: «Η Νάξος δεν έχει νερό, θα μπει ταφόπλακα στην πατάτα Νάξου!»

Newsroom.
24/08/2024 16:41
 
 
 

 

Σοβαρότατα έχει επηρεαστεί η παραγωγή της πατάτας Νάξου από την έλλειψη νερού που πλήττει τη Νάξο, όπως τόνισε, ξανά, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη (σ.σ. αυτή τη φορά στην «Πρωινή Ενημέρωση» του ΣΚΑΪ).

Μάλιστα, δεν δίστασε να προβλέψει ότι θα μπει… ταφόπλακα στο περίφημο προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης του νησιού μας, καθώς, όπως τόνισε, αυτό δεν πρόκειται να φυτευτεί κατά τη φθινοπωρινή περίοδο όπως συνέβαινε συνήθως και θα λείψει από την αγορά, ενώ οι επιτήδειοι δεν θα διστάσουν να προβούν εκ νέου σε νοθείες, αισχροκερδώντας και δυσφημώντας το όνομά του.

«Αν το 2022 στη Νάξο βγάλαμε 6 χιλιάδες τόνους και το 2023 4 χιλιάδες τόνους Πατάτας, φέτος την άνοιξη βγάλαμε μόλις 1.800 – μιλάμε για μείωση της τάξης του 70%. Η Νάξος δεν έχει νερό. Επίσης, αν καλλιεργούνταν 1.000 στρέμματα Πατάτας τα προηγούμενα χρόνια, τώρα το φθινόπωρο θα καλλιεργηθούν το πολύ 30-50», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Δ. Καπούνης.

«Δεν θα υπάρχει, λοιπόν, η Πατάτα Νάξου στο ράφι. Κι όταν ένα προϊόν λείπει για 8-9 μήνες από τον καταναλωτή (όσο δηλαδή υπολογίζουμε ότι θα λείψει), τότε μετά είναι πολύ δύσκολο να τον επαναπροσεγγίσεις», πρόσθεσε.

«Θα αυξηθούν, επίσης, η νοθεία και η αισχροκέρδεια. Θα μπουν στην Ελλάδα πατάτες, π.χ., Αιγύπτου, όπως πάντα γινόταν και θα “βαπτιστούν” Νάξου, με αποτέλεσμα να υπάρχει στην αγορά άλλη πατάτα αμφιβόλου ποιότητας. Έτσι, ο καταναλωτής θα είναι δύσπιστος απέναντι στο προϊόν. Τα αποθέματά μας θα κρατήσουν έως το πολύ τις αρχές Οκτωβρίου. Εάν το προϊόν ελληνοποιείται, φοβόμαστε ακριβώς ότι θα αυξηθεί και η τιμή του και η αισχροκέρδεια. Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, τις συνέπειες: μπαίνει ταφόπλακα στην Πατάτα Νάξου!».

Καταλήγοντας, ο Δ. Καπούνης έθιξε εκ νέου το πρόβλημα της έλλειψης υποδομών για τον πρωτογενή τομέα της Νάξου: «Την κλιματική κρίση την είχαμε προβλέψει. Δεν υπάρχουν, όμως, έργα υποδομής στη Νάξο για να κρατήσουμε την κτηνοτροφία και την αγροτιά και την Πατάτα. Αν υπήρχαν έργα, εάν είχε υλοποιηθεί το φράγμα του Τσικαλαριού (ούτε το 5% του έργου δεν έχει γίνει!) και είχε προστεθεί τριτοβάθμια επεξεργασία στον βιολογικό του Δήμου, τα πράγματα θα ήταν αλλιώς. Υπάρχει πλήρης αδιαφορία για τον τόπο μας. Δεν έχουν καταλάβει το μέγεθος της καταστροφής που έρχεται. Όλα αυτά θα έχουν συνέπεια να εξαφανιστεί ο πρωτογενής τομέας της Νάξου!».

Δείτε το απόσπασμα:

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 41 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*