Έρχεται πακέτο μέτρων αντιμετώπισης του υπερτουρισμού – Πιθανότατα θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ

Newsroom.
03/09/2024 08:22
 
 
 

 

Πισίνες με θαλασσινό νερό σε νησιά με πρόβλημα λειψυδρίας – Παρεμβάσεις σε χωροταξικό, βραχυχρόνια μίσθωση, κρουαζιέρα

Πακέτο μέτρων για την διασφάλιση της βιώσιμης λειτουργίας του ελληνικού τουρισμού αλλά και τη θεραπεία προβλημάτων που έχουν ήδη αναδυθεί από τον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό ξένων ταξιδιωτών, ο οποίος έχει ήδη αγγίξει νέα ιστορικά υψηλά, δρομολογεί η κυβέρνηση. Στο θέμα αναμένεται να αναφερθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Μάλιστα σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» στην ίδια δέσμη μέτρων αναμένεται να περιληφθούν και παρεμβάσεις για την βελτίωση της λειτουργίας του ανταγωνισμού, ειδικά μεταξύ ξενοδοχείων και βραχύχρονων μισθώσεων, όπως και για την ανακούφιση του προβλήματος στέγασης που καταγράφεται σε περιοχές με υψηλή τουριστική εκμετάλλευση και αυξημένο αριθμό κατοικιών που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Σε αυτή τη λογική προωθούνται και ενέργειες που θα βελτιώσουν τις υποδομές και θα καταπολεμήσουν προβλήματα, όπως για παράδειγμα η λειψυδρία. Ενδεικτικά αναφέρεται πως σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η απόφαση να επιβληθεί η υποχρέωση οι πισίνες, σε περιοχές όπου υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις νερού, να γεμίζουν αποκλειστικά με θαλασσινό νερό.

Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις αναφορικά με την πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) να αυξηθεί το τέλος παρεπιδημούντων, που επιβάλλεται επί του κύκλου εργασιών ξενοδοχείων, από το 0,5% σήμερα στο 2%.

Όπως εξηγούν στην «Κ» κυβερνητικές πηγές, «η εκρηκτική άνοδος του τουρισμού επιβάλλει και την εφαρμογή κανόνων με σκοπό την προστασία του τελικού προϊόντος, τη διαφύλαξη της φυσιογνωμίας ευαίσθητων περιοχών και την επιστροφή πολλαπλάσιου τελικά οφέλους για τις τοπικές κοινωνίες».

Τα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές «δεν έχουν εισπρακτικό αλλά ρυθμιστικό χαρακτήρα με στόχο να πετύχουμε μια τουριστική ανάπτυξη με σχέδιο και κανόνες που βελτιώνουν την ποιότητα του παρεχόμενου τουριστικού προϊόντος και αυξάνουν τα έσοδα, μειώνοντας τις παρενέργειες στο φυσικό περιβάλλον αλλά και στην ποιότητα ζωής των μόνιμων κατοίκων κάθε περιοχής».

Πηγή: dete.gr

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 62 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*