Ο Γιώργος Βακόνδιος στο naxostimes.gr: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ καταστρέφει τη χώρα»

vakondios synentefksi 2
admin
28/04/2017 11:19
 
 
 

Την άποψη ότι η σημερινή κυβέρνηση ενδιαφέρεται μόνο για τη διατήρηση της εξουσίας, καταστρέφοντας ταυτόχρονα τη χώρα με τις επιλογές της, διατύπωσε ο πολιτευτής Κυκλάδων της ΝΔ Γιώργος Βακόνδιος.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο naxostimes.gr και την Ελένη Τσελεμπή, ο κ. Βακόνδιος τόνισε μεταξύ άλλων, ότι «πρέπει να γίνει μεγάλη προσπάθεια για την ουσιαστική κατάκτηση, καθιέρωση και στήριξη της έννοιας της νησιωτικότητας», κάτι που – όπως είπε – αποτελεί προτεραιότητα της ΝΔ, ενώ αναφέρθηκε και στα οικονομικά και κοινωνικά θέματα και προβλήματα που, κατά την άποψη του, θα πρέπει άμεσα να επιλυθούν.
«Οι Κυκλαδίτες, όπως όλοι οι Έλληνες, παραπλανήθηκαν από τους ποταμούς ψεύδους του ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε στη συνέχεια της συνέντευξης του ο «γαλάζιος» πολιτευτής, υποστηρίζοντας ότι οι τρεις κυβερνητικοί βουλευτές έχουν ως κύριο μέλημα τους τη διατήρηση της «καρέκλας».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επανέλαβε ότι θα πρέπει άμεσα να γίνουν εκλογές, με το κόμμα του να έχει καταφέρει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών σε σημαντικό βαθμό και συμπλήρωσε ότι την τελική ευθύνη για την επιλογή των προσώπων που θα συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια της ΝΔ έχει ο Κυριακός Μητσοτάκης. Εμφανίστηκε δε, βέβαιος ότι ο κ. Μητσοτάκης «θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του για την αξιολόγηση όλων των στελεχών με βάση τις γνώσεις τους, τις ικανότητές τους και την προσφορά τους στην παράταξη και την κοινωνία».

ΕΡ: Κύριε Βακόνδιε, παρότι δεν έχετε εκλεγεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο, κάνετε συχνά παρεμβάσεις για θέματα που απασχολούν τα νησιά, αλλά και την πολιτική και την οικονομία γενικότερα. Ποια είναι, κατά τη γνώμη σας, τα ζητήματα για τα οποία πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα λύσεις;
Γ.Β.: Θεωρώ ότι είναι υποχρέωση κάθε πολίτη να έχει και να διατυπώνει τεκμηριωμένες θέσεις και απόψεις σε ό,τι αφορά το πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι. Ως πολιτευτής Κυκλάδων, είναι υποχρέωση μου να αναδεικνύω κυρίως τα θέματα που αφορούν τους νησιώτες. Η υποχρέωσή μου αυτή πηγάζει και από την ιδιότητά μου ως μέλος του τομέα ναυτιλίας της Ν.Δ., υπό τον πρώην πρόεδρο του κόμματος κο Πλακιωτάκη.
Ως οικονομολόγος, με παρουσία πολλών χρόνων στη διοίκηση επιχειρήσεων, προφανώς έχω και θέλω να εκφράζω άποψη για τα θέματα της οικονομίας που δυστυχώς σήμερα είναι κέντρο της πολιτικής.
Σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες για τις οποίες με ερωτάτε, θα ήθελα πολύ επιγραμματικά να αναφέρω τα εξής:
α. Σε επίπεδο οικονομίας, θα πρέπει άμεσα η χώρα να βρεθεί σε μία πορεία ανάπτυξης στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εάν συμβεί αυτό, θα είναι πιο εύκολα αντιμετωπίσιμα θέματα που αφορούν όλους τους πολίτες, όπως η απασχόληση, το κοινωνικό κράτος, το συνταξιοδοτικό, το φορολογικό, το πρόβλημα του χρέους κλπ.
Για να επανέλθει όμως η οικονομία σε ρότα ανάπτυξης πρέπει να επανακατακτήσουμε την εμπιστοσύνη των εταίρων μας, των επενδυτών, των εξαγωγέων, των χρηματαγορών, κλπ. Λυπάμαι, όμως, αλλά με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ η εμπιστοσύνη χάθηκε και δεν υπάρχει τρόπος και λόγος να τους εμπιστευτεί κανείς. Μπορεί μόνον να τους χρησιμοποιήσει, πρόσκαιρα, για τακτικούς πολιτοοικονομικούς λόγους. Γι’ αυτό λέμε ότι θα πρέπει να φύγουν.
Με την ευκαιρία αυτή θα πρέπει να αναφέρω και δύο ακόμη παραμέτρους, οι οποίες επηρεάζουν άμεσα την πορεία της οικονομίας και για τις οποίες σπανίως μιλάμε. Αναφέρομαι στο θέμα της υπογεννητικότητας (που έχει σαν αποτέλεσμα τη συνεχή γήρανση του πληθυσμού) και το θέμα της δικαιοσύνης. Η αδυναμία απονομής δικαιοσύνης σε ρεαλιστικούς χρόνους αποτελεί άλλη μία τροχοπέδη για την οικονομία, αλλά και ένα κοινωνικό bulling.
β. Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα των νησιών και των νησιωτών θεωρώ ότι πρέπει να γίνει μεγάλη προσπάθεια για την ουσιαστική κατάκτηση, καθιέρωση και στήριξη της έννοιας της νησιωτικότητας.
Άμεσες λύσεις απαιτούνται σε θέματα υγείας, παιδείας, πρόσβασης σε κοινωνικές και κρατικές υποδομές, διευκόλυνση της επικοινωνίας με τον ηπειρωτικό Ελλαδικό χώρο, κατανόηση της ιδιαιτερότητας της απασχόλησης και δημιουργία προσαρμοσμένων πολιτικών ανάπτυξης σε ό,τι αφορά τον δευτερογενή και πρωτογενή τομέα της οικονομίας.

ΕΡ: Πριν λίγο καιρό, ήρθατε σε αντιπαράθεση με τον κυβερνητικό βουλευτή κ. Συρμαλένιο, με αφορμή την άποψη που εξέφρασε για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Πάρο και σε τρία ακόμη νησιά των Κυκλάδων. Μάλιστα, δεχτήκατε κριτική και από τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση σας. Πιστεύετε, όμως, ότι οι διαμάχες εξυπηρετούν την επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικές κοινωνίες;
Γ.Β.: Δεν θεωρώ ότι ήλθα σε προσωπική αντιπαράθεση με τον κ. Συρμαλένιο. Η αντιπαράθεσή μου είναι πολιτική με το σύνολο των εκφραστών και υποστηρικτών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ (κατά τη γνώμη μου η χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισαν οι Έλληνες).
Η συγκεκριμένη «αντιπαράθεση», όπως την αποκαλείτε, είχε να κάνει με τη θέση μου ότι η κυβερνητική πλειοψηφία πρέπει να κυβερνά και όχι να αντιπολιτεύεται. Επομένως εάν για ένα συγκεκριμένο θέμα η κυβέρνηση θεωρεί ότι η υπάρχουσα νομοθεσία είναι μη επαρκής ή ατελής δεν έχει παρά να πάρει συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες.
Κυβερνώ σημαίνει ότι παίρνω θέσεις, αναλαμβάνω το κόστος υλοποίησης και φροντίζω για την πρόοδο της κοινωνίας.
Δυστυχώς οι κ.κ. Συρμαλένιος, Μανιός και Συρίγος δεν με πείθουν για κάτι τέτοιο (όπως το σύνολο του ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ). Προσωπικά μου δίνουν την εντύπωση ανθρώπων τους οποίους το μόνο που τους απασχολεί είναι η διατήρηση της εξουσίας και της «καρέκλας». Τρανό παράδειγμα είναι η συναίνεση των τριών Κυκλαδιτών κυβερνητικών βουλευτών της κατάργησης του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά, διά της ψήφου των στη Βουλή.
Έτσι δεν λύνονται τα προβλήματα. Η λύση των προβλημάτων απαιτεί γνώση, σχέδιο και υλοποίηση αυτού.

ΕΡ: Συχνά-πυκνά αναφέρεστε στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και τις αρνητικές επιπτώσεις αυτής της απόφασης που πήρε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αν γίνει κυβέρνηση η ΝΔ, θα τους επαναφέρει;
Γ.Β.: Θα πρέπει να διευκρινίσουμε τα εξής. Το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά καθιερώθηκε από τον Εθνάρχη και ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις στα πλαίσια της πορείας της ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ήταν μια έκφραση οικονομικής πολιτικής προς αναγνώριση της ιδιαιτερότητας των νησιωτικών περιοχών η οποία οφείλεται στην ασυνέχεια του γεωγραφικού χώρου. Θα έλεγα δε, ότι ήταν κατά την άποψή μου, η μόνη έμπρακτη διακριτή και μετρήσιμη πολιτική πράξη η οποία σχετίζεται με το σχετικό άρθρο του συντάγματος περί νησιωτικότητας.
Η κυβέρνηση Σαμαρά είχε δεχθεί ασφυκτικές πιέσεις από την τρόϊκα να καταργήσει αυτό το ειδικό καθεστώς και βεβαίως ουδέποτε υποχώρησε σε αυτές τις πιέσεις.
Αντιθέτως, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μόλις της ζητήθηκε κάτι τέτοιο αμέσως, το υλοποίησε. Είναι αυτό που λέμε «υπερήφανη διαπραγμάτευση».
Σε αυτήν την απόφαση, θέλω επίσης να θυμίσω, συναίνεσαν δια της ψήφου των οι κ.κ. Συρμαλένιος, Συρίγος, Μανιός και άλλοι βουλευτές νησιώτικων περιοχών.
Είναι προφανές ότι εάν οι συγκεκριμένοι κύριοι είχαν προτιμήσει να υπερασπιστούν το κοινό συμφέρον και όχι την κατοχή της καρέκλας τους, τώρα δεν θα είμασταν σε αυτή τη θέση.
Σε ό,τι αφορά το μέλλον θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα. Υποσχέσεις τύπου Μαυρογιαλούρου πιστεύω και ελπίζω ότι δεν θα ακούσετε από κανένα στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας. Οι αρμόδιοι για το κυβερνητικό πρόγραμμα, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο κ. Χατζηδάκη δουλεύουν σκληρά για την ολοκλήρωση του συνολικού κυβερνητικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας.
Δυστυχώς αυτό το πρόγραμμα, σε ό,τι αφορά επιμέρους μεγέθη, είναι λογικό να αναπροσαρμόζεται συνεχώς διότι όσο περνά χρόνος με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, τόσο βαθαίνουν τα προβλήματα και αλλάζουν οι αριθμοί και τα μεγέθη.
Εξάλλου, όσο παραμένει αυτή η κυβέρνηση τόσο περισσότερες δεσμεύσεις παίρνει έναντι της διεθνούς κοινότητας, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Είτε το θέλουμε, είτε όχι, στη διεθνή κοινότητα τα κράτη έχουν συνέχεια και οι δεσμεύσεις παραμένουν.
Εγώ εκείνο που μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή είναι ότι προτεραιότητα της Νέας Δημοκρατίας είναι να στηρίξει τη νησιωτικότητα με κάθε πρόσφορο και αποτελεσματικό μέτρο.
Η στρατηγική μας θέση είναι ότι η στήριξη της νησιωτικότητας δεν είναι μόνο συνταγματική υποχρέωση και απόδοση δικαιοσύνης και ισοτιμίας μεταξύ των κατοίκων διαφόρων περιοχών της Ελλάδας, αλλά και ευκαιρία ταχύτερης ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας. Οι τακτικές και τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν προς αυτή την κατεύθυνση θα ανακοινωθούν εγκαίρως ώστε να τα γνωρίζουν και οι πολίτες.
Θέλω μόνο να θυμίσω ότι την επομένη της σχετικής ψηφοφορίας στη Βουλή ο κ. Καμμένος επισκέφθηκε την πρωτεύουσα του νομού, τη Σύρο και δήλωσε ότι η άρση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά, που ο ίδιος και οι βουλευτές του ψήφισαν μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι παράνομη και αντισυνταγματική!

 

vakondios synentefksi 1

ΕΡ: Τι απαντάτε σε αυτούς που υποστηρίζουν ότι οι – κατά καιρούς – δωρεές που κάνετε, έχουν πολιτική «χροιά» και αποσκοπούν στην προσέλκυση ψηφοφόρων;
Γ.Β.: Δεν βλέπω τον εαυτό μου ως δωρητή. Θα έλεγα ότι βλέπω τον εαυτό μου ως συντονιστή κοινωνικού έργου, το οποίο οφείλεται σε μία πλειάδα ανθρώπων.
Αυτό σχετίζεται με προσωπικά μου βιώματα, αλλά και τη δύσκολη οικονομική συγκυρία η οποία πλήττει μεγάλο μέρος των συνανθρώπων μας και επιφέρει δυσλειτουργίες στις κοινωνικές δομές.
Ορφανός από δύο ετών, ξενιτεύτηκα από τη Σύρο 11 χρονών και ξεκίνησα μία προσπάθεια να επιτύχω κάτι στη ζωή μου.
Μια επιτυχημένη αυτοδημιούργητη καριέρα για πολλά χρόνια, μου έδωσε τη δυνατότητα να απολαμβάνω της εκτίμησης και της εμπιστοσύνης σημαντικών ανθρώπων, οι οποίοι έχουν ανθρώπινες ευαισθησίες και κοινωνική υπευθυνότητα. Αυτούς τους ανθρώπους συντονίζω, οργανώνω, τους κάνω συγκεκριμένες προτάσεις και προσπαθώ να βοηθήσω όπου μπορώ, όσο μπορώ, κυρίως σε θέματα υγείας, παιδείας, κοινωνικής συμπαράστασης, κλπ.
Δεν θεωρώ ότι κάτι τέτοιο υποκρύπτει ψηφοθηρία. Θα δώσω ένα παράδειγμα. Πήρα τη πρωτοβουλία μετά από αίτημα του προηγούμενου διοικητή του νομαρχιακού νοσοκομείου Σύρου, για την επισκευή του πρώτου ορόφου (χειρουργικός τομέας). Ένα έργο που κόστισε δεκάδες χιλιάδες ευρώ, χρήματα τα οποία προήλθαν από συγκεκριμένους επιχειρηματίες που αγαπούν τα νησιά μας.
Το έργο ολοκληρώθηκε σε ελάχιστο χρόνο. Σχεδόν κανείς δεν έμαθε πώς έγινε η χρηματοδότηση του έργου. Αντιθέτως, ανακοινώθηκε ότι το έργο έγινε από τον Σύλλογο Νεφροπαθών, του οποίου τον τραπεζικό λογαριασμό χρησιμοποιήσαμε σε συνεργασία με τον πρόεδρο του συλλόγου κ. Δεναξά, διότι δεν ήθελα να περνούν τα χρήματα από τα χέρια μου για λόγους διαφάνειας προς τους δωρητές. Ακόμη και κατά την παράδοση του έργου, δεν έγινε καμία ειδική τελετή για να προβληθεί.
Σας θυμίζω ότι λίγο μετά την παράδοση αυτού του πολυδάπανου και σημαντικότατου έργου παραδόθηκε σε κάποιον φορέα ένα αναπηρικό καροτσάκι, το οποίο αγοράσθηκε με τα μπλε καπάκια από τα πλαστικά μπουκάλια. Σε αυτή την περίπτωση παρευρέθηκαν πλήθος φορέων, πολιτικών και θεσμών.
Νομίζω ότι μπορείτε να κάνετε τις συγκρίσεις.
Για να τελειώνουμε εάν ήθελα να ψηφοθηρήσω, γνωρίζω πως μπορώ να το κάνω. Αρκεί η συνεχής παρουσία σε γάμους, κηδείες, πανηγύρια και κυρίως να μην κάνεις τίποτα, να μην παίρνεις θέση για τίποτα ώστε να είσαι σε όλους αρεστός.
Και στο τέλος τι προτιμάτε; Κάποιον που μπορεί να προσφέρει ή κάποιους που θέλουν να χτίσουν καριέρα και να φτιάξουν τη ζωή τους από την πολιτική;

ΕΡ: Σε παλιότερες δηλώσεις του, ο βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης είχε υποστηρίξει ότι οι Κυκλαδίτες δεν θα έπρεπε να δυσαρεστούνται για τα όσα εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση στα νησιά, γιατί ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και του έδωσαν μεγάλα ποσοστά. Ποια είναι η δική σας άποψη;
Γ.Β.: Θεωρώ ότι οι Κυκλαδίτες όπως όλοι οι Έλληνες παραπλανήθηκαν από τους ποταμούς ψεύδους του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως σε ολόκληρη την Ελλάδα πολλοί πίστεψαν στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, την σεισάχθεια, την επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, την απονομή 13ης σύνταξης και τόσα άλλα.
Προσωπικά πιστεύω ότι η πλειοψηφία αυτών που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν ιδεολογική σχέση με αυτό το χώρο. Αντίθετα, μέσα τους ένιωθαν ότι ψηφίζοντας ΣΥΡΙΖΑ προδίδουν την ιδεολογία τους, αλλά ήταν πολύ θυμωμένοι και δεν είχαν την ψυχραιμία να διακρίνουν την αλήθεια από το ψέμα και το εφικτό από το ανέφικτο.
Αυτό μπορούμε να το δούμε και από τις διαφοροποιήσεις που είχαμε από νησί σε νησί, π.χ. η Σύρος και η Νάξος όπου έχουμε, ειδικά στην πρώτη, πολλούς δημοσίους υπαλλήλους, πολλούς συνταξιούχους και μεγάλο ποσοστό μισθωτών, συμπεριφέρθηκαν σαν τα μεγάλα αστικά κέντρα.
Σε μικρότερα νησιά που οι κοινωνίες είναι περισσότερο συντηρητικές και δεμένες και λιγότερο διαβρωμένες από τον κρατισμό τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα.
Σε κάθε περίπτωση δεν αδικώ κανένα. Πιστεύω ότι ο κάθε πολίτης αναλαμβάνει τη σημαντική ευθύνη να επιλέξει αυτούς που θα τον εκπροσωπήσουν σε επίπεδο κομμάτων και προσώπων. Κατόπιν αξιολογεί το αποτέλεσμα των επιλογών του. Αυτό είναι η δημοκρατία.

ΕΡ: Είστε υπέρ της άμεσης διενέργειας εκλογών; Θα είστε ξανά υποψήφιος;
Γ.Β.: Είμαι υπέρ της άμεσης διενέργειας εκλογών, διότι πιστεύω βαθιά ότι αυτή η καταστροφική κυβέρνηση πρέπει να φύγει αύριο. Δεν θέλει, δεν πιστεύει και δεν γνωρίζει πως θα μπει η Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης. Ενδιαφέρεται για τη διατήρηση της εξουσίας με κάθε κόστος, καταστρέφοντας τη χώρα. Εξάλλου, όπως γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή την εμπιστεύεται ένα ελάχιστο ποσοστό του ελληνικού λαού.
Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη ερώτησή σας, έχω να πω τα εξής: Ποιος θα είναι ή δεν θα είναι υποψήφιος (εκτός των εκλεγμένων) δεν το γνωρίζω. Στη Νέα Δημοκρατία μετά την ανάληψη της ηγεσίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχουν αλλάξει πολλά. Κυρίως έχει ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς την παράταξη και το πρόσωπο του προέδρου. Το δημοσκοπικό -15{ebf2de1fdbfefdec110a02f4c927aa7ce558be84e5a322e6c41137cb467b3c6d} μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 έχει γίνει +15{ebf2de1fdbfefdec110a02f4c927aa7ce558be84e5a322e6c41137cb467b3c6d}.
Είμαι σίγουρος ότι βαδίζουμε προς την αυτοδυναμία που έχει πραγματικά ανάγκη όχι η ΝΔ, αλλά η χώρα. Καταλαβαίνετε ότι μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, είναι ανθρώπινο να έχουν πολλοί τη φιλοδοξία να είναι υποψήφιοι.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως έχει την τελική ευθύνη των επιλογών και είμαι βέβαιος ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του για την αξιολόγηση όλων των στελεχών με βάση τις γνώσεις τους, τις ικανότητές τους και την προσφορά τους στην παράταξη και την κοινωνία. Εγώ περιμένω τις αποφάσεις του, όπως οφείλουν να κάνουν όλοι.

(Visited 21 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*