Λιμενικό Ταμείο Θήρας: Με νέους όρους και κριτήρια οι αφίξεις κρουαζιέρας από το 2025

λιμάνι Σαντορίνη
Newsroom.
21/09/2024 08:57
 
 
 

 

Από τις αρχές της τρέχουσας τουριστικής περιόδου, ο Δήμος Θήρας είχε προειδοποιήσει για αρκετές ημέρες που το νησί θα επιβαρυνόταν ιδιαίτερα από τον αυξημένο αριθμό επισκεπτών που αναμένονταν με κρουαζιερόπλοια, ως αποτέλεσμα της εγκατάλειψης του συστήματος διαχείρισης αφίξεων (berth allocation system) τα τελευταία χρόνια από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Την ίδια ώρα διεμήνυε πως το σύστημα θα επανέλθει σε χρήση για τις κρουαζιέρες του 2025, οπότε τεθεί και πάλι σε εφαρμογή ο κόφτης των 8.000 επισκεπτών ημερησίως.

Σε αυτό το πλαίσιο και με σκοπό οι επιβάτες κρουαζιέρας από την επόμενη χρονιά να μην ξεπερνούν το ημερήσιο πλαφόν, το Λιμενικό Ταμείο Θήρας καθόρισε τα κριτήρια για την επιλογή των κρουαζιερόπλοιων που θα προσεγγίζουν τη Σαντορίνη το 2025 και το 2026 και προχωρά παράλληλα σε μια τολμηρή κίνηση. Όλες οι επιβεβαιωμένες μέχρι τώρα αφίξεις του 2025, ξαναγίνονται αιτήματα προσεγγίσεων και θα επαναξιολογηθούν με τους σωστούς όρους του berth allocation!

Για τις αφίξεις του 2025 ο ημερήσιος κόφτης των 8.000 επισκεπτών θα πέφτει υπολογίζοντας το 80% της δυναμικότητας των πλοίων, ενώ για το 2026 θα υπολογίζεται πληρότητα 100%.

Σε δύο φάσεις η διαμόρφωση των δρομολογίων
Όπως προαναφέρθηκε, όλες οι προγραμματισμένες αφίξεις θα μετατραπούν σε αιτήματα, τηρώντας την ημερομηνία του αρχικού αιτήματος. Η διαμόρφωση των δρομολογίων θα γίνει σε δύο φάσεις.

Κατά την α’ φάση, όλα τα αιτήματα θα ταξινομηθούν σύμφωνα με τον αλγόριθμο κατάταξης του συστήματος και θα γίνονται είτε επιβεβαιωμένα είτε μη επιβεβαιωμένα, όταν γίνεται υπέρβαση της χωρητικότητας ή άλλων ορίων. Σε αυτήν την περίπτωση, όταν υπάρχει η δυνατότητα, θα προτείνονται εναλλακτικές λύσεις για την επηρεαζόμενη εταιρεία. Η έκθεση κατάταξης θα κοινοποιηθεί σε όλες τις εταιρείες.

Για τις αφίξεις του 2025 η α’ φάση θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 18/10/2024, ενώ για αυτές του 2026 μέχρι τις 31/12/24.

Ταξινομώντας τα αιτήματα, ο αλγόριθμος του συστήματος θα εφαρμόσει τα παρακάτω κριτήρια με την ανάλογη βαρύτητα-βαθμολογία.

1. Αριθμός αφίξεων που ζητήθηκαν από την εταιρεία – 10
2. Χρόνος διάρκειας παραμονής στο νησί – 20
3. Αριθμός αφίξεων που ζητήθηκαν από την εταιρεία κατά τη χαμηλή περίοδο – 15
4. Αριθμός ακυρώσεων εταιρείας στην προηγούμενη χρονιά – 10
5. Χρόνος (ημέρα και ώρα) υποβολής αιτήματος – 2

Η συνολική βαθμολογία αποτελεί το άθροισμα των βαθμολογιών σε κάθε κριτήριο προς το άθροισμα των παραπάνω βαρών.

Για συγκεκριμένες ημερομηνίες αφίξεων, όταν ο συνολικός αριθμός επιβατών κρουαζιέρας υπερβαίνει τα όρια που ορίζει το Λιμενικό Ταμείο Θήρας, θα γίνονται αναθέσεις ως εξής:
• Ο αλγόριθμος επιβεβαιώνει τις αφίξεις πλοίων με υψηλότερο βαθμό κατάταξης, όσο δεν
εξαντλούνται τα όρια που έχουν ορισθεί σε επίπεδο ημέρας
• Σε σκάφη που δε λάβουν επιβεβαίωση, θα προταθούν εναλλακτικές διαθέσιμες ημερομηνίες άφιξης. Εάν αυτή εγκριθεί, το Λιμενικό Ταμείο Θήρας θα εισάγει το τροποποιημένο αίτημα στο ενημερωμένο πρόγραμμα.

Η β’ φάση που θα ακολουθήσει αμέσως μετά, περιλαμβάνει την εξομάλυνση των ροών. Οι χρόνοι αποβίβασης/επιβίβασης επιβατών κρουαζιέρας, των επιβεβαιωμένων αφίξεων που θα ορίσει η διαδικασία της προηγούμενης φάσης, θα προσαρμοστούν κατάλληλα, ανάλογα με τον όγκο των επιβατών στην κάθε άφιξη ώστε να αποφευχθούν τα πυκνά χρονοδιαγράμματα αφίξεων και αναχωρήσεων και οι ώρες αιχμής επιβίβασης/αποβίβασης.

Για τις αφίξεις του 2025 η β’ φάση θα ολοκληρωθεί στις 20/10/2024 και για του 2026 στις 10/1/2025. Τότε θα δημοσιοποιηθούν και τα προγράμματα αφίξεων κάθε χρονιάς.

Μετά το πέρας της α’ φάσης, τα νέα αιτήματα θα επιβεβαιώνονται εντός πέντε ημερών ανάλογα με τις διαθέσιμες χωρητικότητες με σειρά προτεραιότητας. Επίσης, πλοίο με επιβεβαιωμένη άφιξη μπορεί να αντικατασταθεί μόνο από άλλο πλοίο της ίδιας εταιρείας με μικρότερη χωρητικότητα ή χωρητικότητα ως 5% από το αρχικό. Αντικατάσταση με πλοίο μεγαλύτερης χωρητικότητας θα θεωρείται και θα αξιολογείται ως νέο αίτημα.

Το χρονοδιάγραμμα για τις αφίξεις των επόμενων ετών
Η υποβολή αιτημάτων για το 2027 από τις εταιρείες κρουαζιέρας θα ξεκινήσει την 1/10/24 με προθεσμία ως τις 30/9/25. Η δημοσίευση των δρομολογίων του 2027 θα γίνει στις 15/11/25.

Για το 2028 και τα επόμενα έτη, οι παραπάνω ημερομηνίες θα προσαρμόζονται αντίστοιχα και θα ορίζονται ως ημερομηνίες εκκίνησης υποβολής αιτημάτων, εγκρίσεων και ανακοινώσεων του αντίστοιχου προγράμματος για το αντίστοιχο έτος.

Αποζημιώσεις για ακυρώσεις ή πρόωρες αναχωρήσεις
Από το 2025, σε περίπτωση που ακυρωθεί μια εγκεκριμένη και δημοσιοποιημένη άφιξη, η εταιρεία θα αποζημιώνει το Λιμενικό Ταμείο Θήρας με 3 ευρώ ανά επιβάτη (υπολογίζοντας τη συνολική χωρητικότητα του πλοίου), εκτός αν α) η ακύρωση γίνει σε διάστημα μεγαλύτερο των 3 μηνών από την προγραμματισμένη ημερομηνία άφιξης, β) η άφιξη που ακυρώνεται μεταφέρεται σε άλλη διαθέσιμη ημερομηνία, γ) η άφιξη ακυρώνεται για λόγους ανωτέρας βίας και δ) το πλοίο αντικαθίσταται από άλλο πλοίο της εταιρείας (όχι μεγαλύτερης χωρητικότητας).

Επίσης από το 2025, αποζημίωση θα απαιτείται από την εκάστοτε εταιρεία όταν δεν τηρείται το εγκεκριμένο πλάνο παραμονής στο νησί. Η παραπάνω αποζημίωση, θα εφαρμόζεται όταν η διάρκεια παραμονής είναι μικρότερη της εγκεκριμένης κατά χρονικό διάστημα που ξεπερνάει τη 1 ώρα και δε συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας που προκαλούν την αναχώρηση σε χρόνο νωρίτερα του αναμενόμενου. Το ύψος της αποζημίωσης ορίζεται σε 2 ευρώ ανά επιβάτη (με βάση τον αριθμό επιβατών που φέρει το πλοίο) ανά 1 ώρα παρέκκλισης.

Επιπλέον, οι παρεκκλίσεις του πλάνου θα προσμετρώνται και θα αθροίζονται ώστε να ληφθούν υπόψη στις μελλοντικές αξιολογήσεις των αιτημάτων της εκάστοτε εταιρείας.

Πηγή: atlantea.news

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 91 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*