Είναι αλήθεια ότι…

Newsroom
06/10/2024 01:22
 
 
 

 

Είναι αλήθεια ότι…

-σήμερα θα δούμε τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο δημοτικό κατάστημα Νάξου (σε δύο εκλογικά τμήματα) και στον Πολιτιστικό Κέντρο Φιλωτιού; Ναι, αλλά μια βροχή (πολλές μάλλον) μας σώζει από την κατάρα της λειψυδρίας.

-τον ήλιο της διαφάνειας θέλουν όλοι εκεί στη λεγόμενη δημοκρατική παράταξη; Δεν είναι σίγουρο. Μπορεί να είναι δεδηλωμένη η προτίμησή τους σε πρόσωπα, αλλά ωρύονται για τη γραπτή δημοσιότητα. Ντρέπονται για την επιλογή τους ή φοβούνται; Τι και ποιον;

-πριν αλεκτορα φωνήσαι τρις, επαληθεύτηκε το ρεπορτάζ μας; Οι ίδιοι, που έσκιζαν τα πασοκικά ιμάτιά τους, τριγύριζαν σε χωριά, κεφετέριες και παρεούλες και εκφράζαν -και καλά έκαναν- την προσωπική επιλογή τους, προσπαθώντας να πείσουν άλλους.

-κουκουλοφόροι και μασκοφόροι είναι όσοι δημοσιογράφοι γράφουν σε ανώνυμες ή παραπολιτικές στήλες όλων των εφημερίδων; Και οι συντάκτες άρθρων των υπεύθυνων έκδοσης ηλεκτρονικών και γραπτών Μέσων Ενημέρωσης; Και οι χιλιάδες συγγραφείς που έγραφαν και γράφουν με ψευδώνυμα; Δεν κοιτάζουν την ουσία οι άκαμπτοι δημοκράτες που περιφέρουν την προοδευτικότητά τους στα χωραΐτικα πεζοδρόμια και στέκια;

-δεν έχουν διαβάσει το New Speak του Όργουελ; Μπορώ να τους το δανείσω, αν θέλουν.

-στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ στις 5 και 12 Δεκεμβρίου 2021 λειτούργησαν δύο τμήματα, ένα στη Χώρα και ένα στο Φιλώτι; Στον πρώτο γύρο ψήφισαν 622 (620 τα έγκυρα ψηφοδέλτια). Από αυτούς (441 στη Χώρα και 179 στο Φιλώτι) έλαβαν ο Νίκος Ανδρουλάκης 390 ψήφους και ο Γιώργος Παπανδρέου 228.

-στον πρώτο γύρο ψήφισαν 200 περισσότεροι και πλειοψήφησε ο Γιώργος Παπανδρέου; Στα δύο εκλογικά κέντρα του νησιού προσήλθαν στις κάλπες 823 άτομα (594 στη Χώρα Νάξου και 229 στο Φιλώτι). Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 822 και έλαβαν ο Γ. Παπανδρέου 328 ψήφους και ο Ν. Ανδρουλάκης 299.

-η αύξηση κατά 20% των ψηφοφόρων, όπως εκτιμά η Χαριλάου Τρικούπη, θα σπάσει, αναλογικά, το φράγμα των 1000 ψήφων στη Νάξο, σύμφωνα με τις ψήφους του πρώτου γύρου του 2021;

-στα ονόματα κάτω από το κείμενο στήριξης του Χάρη Δούκα, που υπογράφουν 64 πανεπιστημιακοί, φιγουράρουν και τρεις Ναξιώτες; Ο Ιάκωβος Βενιέρης, καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ο Ιωάννης Ζευγώλης, αναπλ. καθηγητής και ο Εμμανουήλ Ζευγώλης, ομότιμος καθηγητής στο ίδιο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Συναδελφική αλληλεγγύη;

Είναι αλήθεια ότι…

-το βραβείο ποιότητας κέρδισαν ξανά εφέτος, κατά κοινή ομολογία, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις «Μια βραδιά κάτω από την ελιά»; Μήπως, όμως, πρέπει να διεξάγονται νωρίτερα για να τις απολαμβάνουν ζωντανά περισσότεροι ή υπάρχουν οι τουριστικοί περιορισμοί; Από την άλλη, όλοι μιλούν και θέλουν παράταση της τουριστικής σεζόν.

-υπάρχουν σημάδια κόπωσης του ναξιακού τουρισμού, αν δούμε κυρίως τη μείωση στην εστίαση, την πτώση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι, αλλά και τη μεγάλη στροφή των επισκεπτών στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης; Τον Ιούλιο η μείωση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι έφτασε το 9,1%, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το ταξιδιωτικό ισοζύγιο πληρωμών .

-η μείωση των εσόδων, που καταγράφεται τον Ιούλιο, υπάρχουν φόβοι πως θα συνεχιστεί και τον Αύγουστο; Αυτό αποδίδεται από παράγοντες της αγοράς στην ακρίβεια, που οδηγεί τους επισκέπτες σε λιγότερες διανυκτερεύσεις και μικρότερο προϋπολογισμό, αλλά και στις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb, που είναι πιο οικονομικές σε σύγκριση με τα πακέτα all inclusive.

-τα μάθατε τα νέα στατιστικά στοιχεία της Eurostat; Η Ελλάδα είναι η τρίτη χειρότερη χώρα στην ΕΕ των 27, με ποσοστό 13,5% του πληθυσμού να στερείται υλικά και κοινωνικά αγαθά που θεωρούνται εντελώς αναγκαία για κάποια ποιότητα ζωής. Χειρότερες από την Ελλάδα είναι μόνο η Ρουμανία και η Βουλγαρία με αντίστοιχα ποσοστά υλικής και κοινωνικής στέρησης 19,8% και 18%. Ο μέσος όρος στην ΕΕ-27 είναι 6,8%, στο μισό του ελληνικού ποσοστού. Ιδού η μητσοτακική «ευημερία».

-65% των Ελλήνων αγροτών είναι τουλάχιστον 55 ετών και 37,1% τουλάχιστον 65 ετών (έρευνα της διαΝΕΟσις). Μόνο 23,9% των Ελλήνων αγροτών είναι έως 39 ετών, δηλαδή 6 ποσοστιαίες μονάδες λιγότεροι από το 2008! Αυτή είναι η νέα γενιά αγροτών;

-η Mητρόπολη Παροναξίας είχε ανοίξει τον δρόμο βράβευσης των νέων φοιτητών; Το 2018 π.χ. ο δήμαρχος Μανόλης Μαργαρίτης παρίστατο στη σχετική τελετή. Ο Λιανός πήρε το …θεσμό, για ευνόητους λόγους, και η Εκκλησία απέχει. Μια ωραία ατμόσφαιρα. Στην Πάρο η τελετή γίνεται από κοινού (Δήμος και Εκκλησία).

-δεν ιδρώνει το αυτί του Λιανού και της γνωστής καμαρίλας του όταν διαβάζουν για την τιμή που περιποιούν στον Μανώλη Γλέζο άλλοι Δήμοι; Όπως στιχούργησε και ένας Απεραθίτης: «Δε μπορούν οι αστοιχείω/ τοι να δουν το μεγαλείο».

Είναι αλήθεια ότι…

-η εσπερίδα για τον λαμπρό νάξιο διανοητή Στέφανο Ψαρρά ήταν τελικά απο-σπερίδα; Κακή οργάνωση, ελάχιστος κόσμος, πρόχειρες εισηγήσεις-γονατογραφήματα, επιφανειακές προσεγγίσεις, σημαντικές παραλείψεις και λάθη.

-μίλησαν για εσπερίδα; Χάθηκαν οι πιο φαντεζί λέξεις σουαρέ και βεγγέρα; Έρρωσθε!

-χαιρετισμός άλλων εκπροσώπων οργάνων (π.χ. δημοτικής αντιπολίτευσης) ή προσώπων (πρώην δημάρχου Κόκκοτα, που ήταν παρών) δεν υπήρχε;

-οι Φιλωτίτες απείχαν εμφανώς από την εκδήλωση; «Ασκήσεις σιωπής», απέναντι σε βεβιασμένες και σπασμωδικές εκδηλώσεις, που υπαγορεύονται από κάποια διόλου αγαθά κίνητρα αφανών και εμφανών καθοδηγητών, γνωστών και εξαιρετέων, της δημαρχιακής παρεούλας, που βρήκαν ελεύθερο και δωρεάν πεδίο προβολής και άσκησης προσωπικών πολιτικών, καπελώνοντας ένα άβουλο και άσχετο δημοτικό Σώμα και μια ανύπαρκτη πολιτιστική πολιτική.

-ευτυχώς που υπάρχει ο δραγουμάνος του πολιτιστικού… στόλου του Δήμου και υπαγορεύει όχι μόνο εκδηλώσεις, αλλά και ανακοινώσεις, αν δεν τις γράφει ο ίδιος;

-μη αιρετά και φερτά πρόσωπα αντικαθιστούν θεσμούς και προθάλαμοι εξουσίας υπεύθυνους και αρμόδιους εκλεγμένους και Υπηρεσίες; Deep municipality, όπως λέμε deep state.

-δεν αξίζει αυτή η εικόνα στη Νάξο των Γραμμάτων και του Πολιτισμού;

-το συμφέρον ή συμφεροντάκι πάνω από την πολιτική και την ιδεολογία; Καλά, δεν είναι νέο φαινόμενο, αλλά τόσο κραυγαλέο και μεταμφιεσμένο σε θυσιαστική προσφορά στον τόπο, δεν ματάγινε.

-οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν καταδέχονται να παρακολουθούν τέτοιες εκδηλώσεις; Σάββατο κι απόβραδο, είχαν πιο σημαντικές αμπασάδες ή ξέδομα.

-θυμάστε το ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου στις 22 Μαΐου, ημέρα του θανάτου του Ψαρρά; Με πρωτοβουλία, όπως ξέρω, του Χατζηανδρέου ψηφίστηκε. Δεν δημοσιεύτηκε στον Τύπο, γιατί δεν είχε εγκριθεί ο προϋπολογισμός και δεν υπήρχε σεντ στο δημοτικό ταμείο. Στο Ψήφισμα υπήρχε η απόφαση να αφιερωθεί στον Ψαρρά το επόμενο πανναξιακό Συνέδρο και η πρόταση να δοθεί το όνομά του σε έναν δρόμο στο Φιλώτι ή στη Χώρα.

-το τελευταίο δεν ψηφίστηκε γιατί χρειάζεται ειδική διαδικασία; Ο Δήμος έχει κινήσει αυτήν τη διαδικασία του Κώδικα;

Είναι αλήθεια ότι…

-θυμάστε που μας παραμύθιαζε προεκλογικά ο δήμαρχος ότι θα πάρουμε 22 εκ. ευρώ από το Περιφερειακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο» 2021-2027 για τη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) της Χώρας; Ω, της ασχετοσύνης! Του λέγαμε ότι όλο το πρόγραμμα ήταν 25,1 εκ. και αφορούσε τους Δήμους Ρόδου, Κω, Καλύμνου, Σύρου-Ερμούπολης και Νάξου. Του κάκου.

-τελικά εγκρίθηκαν 8 εκ. για τη Νάξο και να κάνουμε τον σταυρό μας, γιατί θα ήταν πολύ λιγότερα, αν δεν αποσυρόταν η Ρόδος;

-το θέμα είναι να γίνουν τα έργα και οι δράσεις που προβλέπονται και είναι αναγκαία για το νησί, αφού ετοιμαστούν εγκαίρως οι μελέτες που τώρα δεν υπάρχουν; Έχετε ενδοιασμούς; Εγώ να δείτε.

-εθεάθη λιμενικός σύμβουλος και φίλος του Λιανού με ηλεκτρικό πατίνι να διασχίζει ανάποδα την Κοντολέοντος, χωρίς κράνος, αλλά με ανεμίζουσα κόμη; Δίνει το καλό παράδειγμα ή αποβλέπει στην αστυνομική και δημαρχιακή κάλυψη;

-η παρουσίαση στη Νάξο του βιβλίου «Διάλογος με το Στάδιο» του Νίκου Μιχαλόπουλου σχετίζεται με το ότι αναπληρωτής πρόεδρος του Δ.Σ. του ΟΑΚΑ είναι ο διορισμένος από τον Βρούτση Fleur; Προτείνω να συνεχίσουμε στον ίδιο ρυθμό με τον… Διάλογο με το Στάδιο της Νάξου.

-επειδή κάποιοι πιστεύουν όσα λέει κορδωμένος κατά καιρούς ο δήμαρχος για ψεύτικες πρωτιές, ξέρετε πότε ενέκρινε ο Δήμος Βύρωνα τα οικονομικά στοιχεία του 2023; Στις 20 Μαΐου 2024. Εμπρόθεσμα. Δείτε την ΑΔΑ Ψ51ΧΩ9Ε-Θ0Ξ. Έτσι, παραδειγματικά. Για να μη με αμφισβητείτε κάποιοι κακόβουλοι ή να μου αποδίδετε προθέσεις που δεν έχω.

-η Δημοτική Κοινότητα Νάξου έχει να συνεδριάσει 2,5 μήνες κατά τα λεγόμενα Φουτάκογλου, παραβιάζοντας τον νόμο; Ούτε Γενική Συνέλευση δεν έχει κάνει, όπως άλλες Κοινότητες. Ο πρόεδρος με τι ασχολείται;

-το σημαντικότερο θέμα που την απασχολεί είναι το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος;

-οι Υπηρεσίες του Δήμου παραπέμπουν στον δήμαρχο για τη βεβαίωση μόνιμης κατοικίας (πώς το διαπιστώνει;) προς ανανέωση εγγραφής στον μαϊμού σμυριδοκατάλογο; Κι εκείνος με ελαφράν συνείδησιν υπογράφει, κάνοντας και την πελατειακή του γνωριμία. Για τη Νάξο του 2024 μιλάμε! Για τον εκσυγχρονισμό του σμυριγλιού! Για το έξυπνο νησί! Αμέ; Δεν παίζουμε.

-πολλοί Κωμιακίτες με ρώτησαν, αν αυτός που παρουσιάστηκε στη Γενική Συνέλευση του χωριού λέγεται δήμαρχος; Αλλού γι’ αλλού. Καμιά απάντηση σε όσα σοβαρά προβλήματα τέθηκαν. Χωρίς σύνδεση με την πραγματικότητα. Αφασία. Ένας λόγος χωρίς δομή και ουσία. Ήταν άραγε «παρών» ή είχε βυθιστεί στον ωκεανό των προβλημάτων του;

-μερακλίδικα τραγουδά Νίκο Οικονομίδη ο Λευτέρης Βαζαίος; «Να φύγω θέλω να χαθώ/ σε μακρινό ωκεανό/ Να μη σε ξαναθυμηθώ/ ούτε για σένα να πονώ». Το σουξέ του φετινού καλοκαιριού.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 9 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*