Πάρος: Εγκαίνια της έκθεσης χαρτών του Αιγαίου «Το Αρχιπέλαγος (τρέχει μες στο φεγγάρι)» (φωτο)

Newsroom.
07/10/2024 12:22
 
 
 

Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του νέου Δημοτικού Χώρου Τέχνης “Porto Aousa” που στεγάζεται στον υπόγειο χώρο του παλαιού Κοινοτικού Ξενώνα της Νάουσας καθώς και εγκαίνια της έκθεσης «Το Αρχιπέλαγος (τρέχει μες στο φεγγάρι)», μιας ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας έκθεσης χαρτών του Αιγαίου, το Σάββατο 5 Οκτωβρίου

Η ανακοίνωση:

Το Σάββατο 5 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν στη Νάουσα τα εγκαίνια του νέου  Δημοτικού Χώρου Τέχνης “Porto Aousa” που στεγάζεται στον υπόγειο χώρο του παλαιού Κοινοτικού Ξενώνα της Νάουσας.

Ο χώρος ανακαινίστηκε με εξαιρετικό τρόπο στο πλαίσιο Σύμβασης Παραχώρησης του Δήμου Πάρου με την εταιρεία WATT, με την οποία η τελευταία έχει αναλάβει την εκμετάλλευση του ισόγειου χώρου για 25 χρόνια, ενώ παραδίδει στον Δήμο τον υπόγειο χώρο για την πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων. Στα εγκαίνια παρέστησαν και έκαναν σύντομους χαιρετισμούς ο Δήμαρχος Πάρου κ. Κ. Μπιζάς, ο πρώην Δήμαρχος κ. Μ. Κωβαίος και ο Πρόεδρος της εταιρείας κ. Αθ. Κατρής. Ο νέος χώρος με την υψηλής αισθητικής διαμόρφωσή του αποτελεί ένα νέο πολύ σημαντικό πολιτιστικό πόλο στον τόπο μας και θα αποτελέσει κίνητρο για νέες καλλιτεχνικές και άλλες πρωτοβουλίες στο νησί.

Παράλληλα με τα εγκαίνια του νέου Χώρου Τέχνης πραγματοποιήθηκαν και τα εγκαίνια της έκθεσης «Το Αρχιπέλαγος (τρέχει μες στο φεγγάρι)», μιας ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας έκθεσης χαρτών του Αιγαίου που φιλοτεχνήθηκαν κατά τη βασιλεία του Λουδοβίκου ΙΔ’, του περίφημου Βασιλιά – Ήλιου, όταν στη διάρκεια των ετών 1685 – 1687 οργάνωσε αποστολές στρατιωτικών μηχανικών χαρτογράφων για να αποτυπώσουν την ακτογραμμή και τα βασικά χαρακτηριστικά της τοπογραφίας περιοχών στρατιωτικού ενδιαφέροντος σε περιοχές της Μεσογείου, μεταξύ των οποίων και σε νησιά των Κυκλάδων. Οι χάρτες, σπουδαία δείγματα της τεχνικής της χαρτογραφίας της εποχής αλλά και πραγματικά έργα τέχνης, αποτελούν μέρος της γνωστής Τρικογλείου Βιβλιοθήκης, που αποτελεί τμήμα της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Στη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης ο Ομότιμος Καθηγητής του ΑΠΘ κ. Ευ. Λιβιεράτος έδωσε μια πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη με θέμα «Από τα νησιά του κόσμου στην Πάρο». Μεγάλος αριθμός πολιτών και φίλων της Πάρου παρέστησαν στα εγκαίνια και παρακολούθησαν τη διάλεξη.

Η έκθεση συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Πάρου, το Πάρκο Πάρου και τον ΝΑΪΑΣ σε συνεργασία με το Εργαστήριο Χαρτογραφίας και την Κεντρική Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ με την ευγενική σύμπραξη της Ιστορικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Άμυνας της Γαλλίας. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2025 και είναι επισκέψιμη μετά από σχετική επικοινωνία.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 21 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*